Congresul avocaților, deschiderea lucrărilor – desfășurare

5 iun. 2015
Vizualizari: 1922

Despre

  • Congresul avocaților 2015
  • Deschiderea lucrărilor
  • Live text
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UNBR organizează Congresul avocaților în zilele de 6 și 7 iunie 2015 în Sala Media a Teatrului Național București. Redacția universuljuridic.ro va asista la deschiderea lucrărilor Congresului, de unde va transmite în format live text informații de la fața locului, între orele 9:00-11:00.

Desfășurarea evenimentului din 6 iunie

9:05 Av. Gheorghe Florea deschide lucrările congresului și anunță că sunt prezenți cel puțin 2 treimi din numărul avocaților convocați.

9:08 S-a ascultat imnul național.

9:22 Simina Tănăsescu vorbește despre importanța aportului pe care îl are profesia de avocat pentru procesul democratic în România.

9:25 Bogdan Gabor consideră că avocații ca entitate statală trebuie să se protejeze si să se adapteze proceselor de reformă. Reforma justiției nu este presărată mereu cu idei optime și nu a adus întotdeauna un plus de siguranță profesioniștilor dreptului.

9:30 Ana Maria Garofil, director adjunct INM: „Reprezentanții INM sunt permanent receptivi și deschiși la nevoile care apar în cadrul sistemului prin completarea programelor dedicate relațiilor dintre magistrați și avocați”.

9:35 Aida Popa: „Cunoașterea ne definește existența. Cred că în anul 2015 are loc un alt fel de comunicare, cheia fiind dialogul inter-profesional.

Profesia magistratului și a avocatului este definiția de independență, respect, secret profesional și umanitate. Această cheie a dialogului inter-profesional a fost inițiată în parteneriat.

Cred cu convingere că demnitatea, urmată de ceea ce face fiecare, este ceea ce este important”.

9:45 Constantin Sima: „Practicienii în domeniul dreptului reprezintă o elită a societății, care însă nu și-a plătit datoria în cadrul social în care s-a format.

Profesiile juridice trebuie să se constituie într-o voce ascultată și respectată, care să contribuie la redresarea societății românești.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În nu foarte mult timp, sper să asistăm la un congres al profesiilor juridice”.

Acesta amintește de cuvintele lui Cicero „trebuie să luptăm cu vorbele împotriva sabiei”.

9:47 Viorel Roș: „Relația dintre judecător și avocat are nu doar accente stridente, ci chiar conflictuale.

Propun o temă de cercetare: în anii ’90, președintele Franței ordonase o cercetare a relației dintre procuror – judecător – avocat, lucrare care a fost publicată. O astfel de temă privește avocații din toată țara. Tema pe care o propun este un studiu serios asupra stadiului avocaturii în România. Un studiu care să ne spună unde suntem și ceea ce trebuie făcut.

Nu trebuie în numele bunei-cuviințe să tăcem în fața nedreptăților. Trebuie să fim conștienți că în noi se află cele mai multe cauze ale decăderii avocaturii.

Nu vă solidarizați cu neștiutorii, cu cei care fac roba de râs. Profesia este a profesioniștilor, nu a nepregătiților.

Vă rog, vă implor să aduceți în Codul de procedură penală funcția de apărare acolo unde îi este locul. Puterea cuvântului este singura putere pe care o avem. Noi avem de partea noastră numai arma cuvântului.

Rog domniile voastre, avocații, să vă întoarceți la arbitraj, vă asigur că este o cale bună. Vreau să extindem sfera arbitrajului. Vreau ca arbitrii să reprezinte cel mai select corp de justiție din țară. Arbitrajul însă, nu poate exista decât dacă avocații îl vor”.

10:00 Arin Octavian Stănescu, președinte UNPIR: „În țara noastră trebuie să ajungem la un proces în care principiile celerității și al practicii unitare să fie fundamentale, însă nu din cauza celerității sau a unei practici neunitare ne aflăm pe locul 4 în fața CEDO în admiterea cererilor împotriva statului Român.

Există și alte principii care sunt mult mai importante: aflarea adevărului, proces echitabil și egalitate de arme trebuie să fie principii fundamentale. Dacă nu avem în vedere aceste principii nu am făcut nimic.

Atunci când vrei să bagi direct în «viteza a 4-a» există un mare pericol: ai terminat și cu aflarea adevărului și cu procesul echitabil și cu egalitatea de arme și cu tot”.

10:09 Adrian Vascu, președinte ANEVAR a vorbit despre reforma expertizei în domeniul judiciar.

10:12 Mircea Duțu a vorbit despre valoarea jurisprudenței ca știință.

„Să redăm jurisprudenței statutul de știință cu adevărat.

Am lansat proiectul primei Enciclopedii juridice naționale”.

A adus în discuție Legea înființării Academiei de Științe Juridice din România. „Și juriștii merită să beneficieze de un corp de o asemenea consacrare internațională”.

10:15 Ioan Chelaru aduce în discuție următoarele probleme ale profesiei:

„Avocatura sărăcește. Pe măsură ce avocații câștigă mai puțin, cu atât sunt mai puțin motivați să-și manifeste profesionalismul”.

De asemenea, a adus în discuție problema bagatelizării rolului avocatului în procesele din cadrul instanțelor.

În al treilea rând, campania anti-corupție: avocații sunt marginalizați și izolați, iar opinia publică consideră că avocații alterează procesul de justiție.

„Ce putem face noi:

În primul rând să nu mai fim pasivi. A venit momentul ca avocații români, reprezentați de noi, să ne apărăm nevoile și neamul cu toate forțele și cu toată știința.

Trebuie să îi ajutăm pe cei tineri prin puterea exemplului și prin ceea ce îi învățăm.

Mereu am crezut că beneficiul puterii este că poți să faci mai mult bine”.

10:30 Robert Cazanciuc:

„Sunt din nou alături de dumneavoastră în acest an.

Rolul avocatului în orice stat de drept este de partener egal în înfăptuirea justiției.

Ministerul Justiției a fost mereu deschis către semnalele transmise de reprezentații profesiilor liberale, spre exemplu, problema tratării activității avocaților ca activitate dependentă în Proiectul Codului fiscal.

Trebuie să încurajăm și să dezvoltăm dialogul și de aceea vă rog să vă implicați și să veniți cu propuneri concrete. Vreau o mai mare implicare din partea dumneavoastră. Contactul cu cetățenii vă permite să veniți cu soluții concrete.

Am vizitat toate județele țării și am vorbit cu procurori, judecători și avocați pentru a înțelege problemele cu care aceștia se confruntă. Avem o durată prea mare a proceselor și costuri semnificative pentru justițiabili.

Comunicarea electronică vrem să o extindem la nivel național. Încurajați instanțele să vă comunice documentele în format electronic.

Avem o datorie față de dvs. legată de Protocolul dintre Minister și profesie. Avem astăzi finalizat acest protocol, îl voi semna acum.  Cred că este o formulă care va naște mai degrabă bucurie decât tristețe”.

10:45 Gheorghe Florea: „Sunt cu siguranță lucruri de făcut și în ceea ce privește acest Protocol, dar din nou, lucrurile pot fi puse în matca lor firească doar prin dialog.

Vă spun sincer că sunt surprins și vă mulțumesc domnule ministru pentru surpriza pe care ne-ați făcut-o.

Trăim vremuri tulburate, reperele s-au alterat, criteriile sunt pe cale de dispariție, prestigiile sunt torpilate, răbdarea și respectul celorlalți reclamă luciditate.

Este cazul ca conducerile colective ale tuturor profesiilor juridice să acționeze libere de prejudecăți, astfel încât, să ne asumăm greșelile și să trecem peste imboldurile emoționale generate de promisiuni și previziuni și să depășim inerția, dând dovadă de maturitate a profesiei”.

👍Vezi și: Materialele ce au fost supuse dezbaterii și aprobării Congresului avocaților 2015

Congresul avocaților, deschiderea lucrărilor – desfășurare was last modified: iunie 10th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: