Conflicte de muncă. Daune morale. Recurs (NCPC)

19 mai 2017
Vizualizari: 1540
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1231/2016

NCPC: art. 453 alin. (1), art. 488,  art. 493 alin. (7), art. 496 alin. (1); Legea nr. 136/1995: art. 49; Ordinul nr. 14/2011: art. 49

Motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. poate fi invocat atunci când hotărârea pronunțată a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material.

Circumscris acestui caz de casare, recurenta a susținut că prin decizia atacată curtea de apel a încălcat dispozițiile Legii nr. 136/1995 care reglementează acordarea daunelor morale, făcând referire la criterii ce trebuiau avute în vedere la determinarea cuantumului daunelor materiale ce au fost solicitate, în sensul că în loc să analizeze și să acorde separat și daunele materiale solicitate derivând din pierderea locului de muncă a inclus acest criteriu în modul de apreciere a cuantumului daunelor morale.

Potrivit dispozițiilor art. 49 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România: „Asigurătorul acordă despăgubiri în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asigurații răspund față de terțe persoane păgubite prin accidente de vehicule, precum și tramvaie și pentru cheltuielile făcute de asigurați în procesul civil, în conformitate cu: a) legislația în vigoare din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de vehicul și cu cel mai mare nivel de despăgubire dintre cel prevăzut în legislația respectivă și cel prevăzut în contractul de asigurare;”

Art. 49 din Ordinul nr. 14/2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor reglementează criteriile ce stau la baza stabilirii despăgubirilor materiale și morale în cazul vătămării corporale a unor persoane.

Cu referire la textele legale precitate, Înalta Curte constată că instanța de apel a cenzurat hotărârea tribunalului sub aspectul cuantumului despăgubirilor acordate din perspectiva criteriilor stabilite de jurisprudența în materie, respectiv: consecințele negative suferite în plan fizic și psihic, importanța valorilor morale lezate, măsura lezării acestor valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care a fost afectată situația familială, astfel că nu se poate reține din această perspectivă incidența motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ.

Mai mult, este de observat că în mod corect instanța s-a raportat și la prejudiciul suferit ca urmare a pierderii locului de muncă în cuantificarea daunelor morale, în conformitate cu dispozițiile legale enunțate anterior.

În ceea ce privește critica referitoare la faptul că pierderea locului de muncă trebuia estimată în cuantificarea daunelor materiale, se constată a fi o chestiune ce ține de eventuala netemeinicie a deciziei, cu scopul de a repune în discuție probele și situația de fapt și de a solicita instanței de recurs să reconsidere concludența lor, stabilind o altă situație de fapt, ceea ce nu este permis în această fază procesuală.

Pentru toate argumentele ce preced, în temeiul dispozițiilor art. 493 alin. (7) coroborat cu art. 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca nefondat recursul declarat de reclamanta B. împotriva Deciziei civile nr. 743/Ap din 8 iunie 2015 pronunțată de Curtea de Apel Brașov, secția civilă.

În temeiul dispozițiilor art. 453 alin. (1) C. proc. civ., recurenta-reclamantă va fi obligată să-i achite intimatei-pârâte SC E. SA suma de 500 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat potrivit dovezii aflate la fila 53 din dosar.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conflicte de muncă. Daune morale. Recurs (NCPC) was last modified: mai 19th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: