Conflict negativ de competenţă. Stabilirea competenţei de soluţionare a cererii de liberare condiţionată (NCPP)

6 dec. 2021
Vizualizari: 687
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 156/2018

NCPP: art. 50 alin. (1), art. 51 alin. (2), art. 275 alin. (3), art. 587 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 2327/2017 pronunțată de Judecătoria Arad, s-a dispus declinarea cauzei în favoarea Judecătoriei Aiud, dându-se relevanță susținerilor petentului condamnat care a afirmat că ar fi formulat cererea din Penitenciarul Aiud.

Din fișa „mutări deținut” listată din baza de date ANP și aflată în dos x/55/17 al Judecătoriei Arad, a rezultat că la data de 19 octombrie 2017 petentul a fost transferat în vederea executării pedepsei, conform Dispoziției ANP 18023, de la Penitenciarul Aiud la Penitenciarul Arad.

Prin Sentința penală nr. 118 din data de 26 ianuarie 2018, Judecătoria Aiud, în baza art. 50 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. 587 alin. (1) C. proc. pen., și-a declinat competența de soluționare a cererii de liberare condiționată formulată de către condamnat în favoarea Judecătoriei Arad.

Constatând că s-a ivit conflict negativ de competență, în baza art. 51 alin. (2) C. proc. pen. a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea soluționării conflictului negativ de competență.

În baza art. 275 alin. (3) cheltuielile judiciare avansate de stat au rămas în sarcina acestuia.

Analizând conflictul negativ de competență ivit între Judecătoria Aiud și Judecătoria Arad cu privire la competența de soluționare a cererii formulate de condamnatul A., Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 587 alin. (1) C. proc. pen., liberarea condiționată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispozițiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Din actele dosarului rezultă că la data formulării cererii de liberare condiționată 1 noiembrie 2017, petentul A., se afla încarcerat în Penitenciarul Arad, care se află în circumscripția teritorială a Judecătoriei Arad.

Pentru considerentele expuse Înalte Curte, va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Arad, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Potrivit art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Conform art. 275 alin. (6) C. proc. pen. onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 RON, rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Conflict negativ de competență. Stabilirea competenței de soluționare a cererii de liberare condiționată (NCPP) was last modified: decembrie 6th, 2021 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.