Conflict negativ de competență. Instanţa ierarhic superioară comună (NCPP)

16 sept. 2020
Vizualizari: 721
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 253/2020

NCPP: art. 51 alin. (1)

Potrivit art. 51 alin. (1) C. proc. pen., când două sau mai multe instanțe își declină competența reciproc, conflictul negativ se soluționează de instanța ierarhic superioară comună.

Conform art. 51 alin. (1) și (2) C. proc. pen., instanța ierarhic superioară comună este sesizată, în caz de conflict negativ, de către instanța care și-a declinat cea din urmă competența.

În speță, observând parcursul cauzei, Înalta Curte constată că nu sunt îndeplinite cerințele legale pentru a se pronunța cu privire la instanța competentă, pe calea regulatorului de competență, în condițiile în care nu există o declinare reciprocă de competență între Judecătoria Craiova și Tribunalul Militar Timișoara.

Mai mult, fiind sesizată cu cererea condamnatului A., după ce instanța inițial sesizată – Judecătoria Sectorului 5 București și-a declinat competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Craiova, această din urmă instanță a apreciat că este competentă și a soluționat cauza.

Este real că instanța de control judiciar, respectiv Tribunalul Dolj, a desființat hotărârea Judecătoriei Craiova și a trimis dosarul cauzei la Tribunalul Militar Timișoara, apreciind că instanța militară este competentă, însă în mod evident decizia Tribunalului Dolj nu poate ține locul unei hotărâri a Judecătoriei Craiova, de declinare a competenței în favoarea instanței militare, pentru a putea discuta de existența a două hotărâri de declinare reciprocă a competenței de soluționare a cauzei.

Astfel, reținând că singurul temei în baza căruia se poate constata ivit un conflict negativ de competență îl constituie reciprocitatea hotărârilor de declinare a competenței, Înalta Curte consideră că se impune ca dosarul cauzei privind pe condamnatul A. să fie trimis la Tribunalul Militar Timișoara – instanță care, în loc să trimită dosarul cauzei la instanța în favoarea căreia și-a declinat competența, a sesizat instanța ierarhic superioară comună fără a fi îndeplinite condițiile art. 51 alin. (1) C. proc. pen., apreciind în mod greșit că ar fi oportun să procedeze astfel, deoarece Judecătoria Craiova nu ar avea altă posibilitate decât aceea de a-și declina la rândul său competența în favoarea instanței militare.

În consecință, Înalta Curte va constata că nu există conflict negativ de competență între Tribunalul Militar Timișoara și Judecătoria Craiova în cauza privind pe condamnatul A..

Va trimite dosarul la Tribunalul Militar Timișoara.

Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conflict negativ de competență. Instanța ierarhic superioară comună (NCPP) was last modified: septembrie 15th, 2020 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.