Conflict individual de muncă. Acordarea unor drepturi salariale (NCPC, L. nr. 62/2011)

22 oct. 2020
Vizualizari: 416
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 588/2020

L. nr. 62/2011: art. 1 lit. p), art. 210; NCPC: art. 24, art. 127, art. 135 alin. (4)

Ambele instanțe, care s-au dezînvestit reciproc, au pornit de la premisa că obiectul prezentei cauze îl reprezintă acordarea unor drepturi salariale reclamantei, fost judecător, drepturi decurgând din raporturile de muncă dintre părți.

Astfel, obiectul cauzei îl reprezintă un conflict individual de muncă, potrivit dispozițiilor art. 1 lit. p) din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social.

În cauză sunt incidente prevederile art. 210 din aceeași lege, potrivit cărora:

„Cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul”.

În considerarea dispozițiilor legale precitate, rezultă că, în ceea ce privește cererea de chemare în judecată ce constituie obiectul litigiului, competența teritorială de soluționare aparține tribunalelor de la locul de muncă sau domiciliul reclamantei, context în care se reține, pe de o parte, că reclamanta a deținut, anterior, calitatea de judecător la Curtea de Apel Mureș, fiind pensionată la data introducerii cererii și, pe de altă parte, că aceasta domiciliază în circumscripția Tribunalului Mureș.

Având în vedere data înregistrării acțiunii (13 mai 2019) și prevederile art. 24 din C. proc. civ. (conform cărora, dispozițiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor începute după intrarea acesteia în vigoare), Înalta Curte constată că în cauză sunt aplicabile dispozițiile art. 127 din C. proc. civ., în forma modificată, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 310/2018, la data de 21 decembrie 2018.

Potrivit textului art. 127 din C. proc. civ.:

„(1) Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cauză de competența instanței la care își desfășoară activitatea sau a unei instanțe inferioare acesteia, va sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța la care își desfășoară activitatea.

(2) În cazul cererii introduse împotriva unui judecător care ar fi de competența instanței la care acesta își desfășoară activitatea sau a unei instanțe inferioare acesteia, reclamantul poate sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța care ar fi fost competentă, potrivit legii.

(2^1) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și în ipoteza în care o instanță de judecată are calitatea de reclamant sau de pârât, după caz”.

Prin urmare, în speță, calitatea de pârâtă a Curții de Apel Târgu Mureș atrage aplicarea dispozițiilor art. 127 alin. (2) și (2)^1din C. proc. civ., întrucât cererea a fost introdusă împotriva unei instanțe superioare în grad, celei căreia i-ar reveni, în mod obișnuit, competența soluționării în fond a cererii (Tribunalul Mureș).

Așa fiind, în considerarea alegerii reclamantei, de a sesiza o instanță judecătorească din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia, învecinată cu cea a pârâtei Curtea de Apel Târgu-Mureș, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (4) din C. proc. civ., Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cererii în favoarea Tribunalului Alba.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației: www.scj.ro.

Conflict individual de muncă. Acordarea unor drepturi salariale (NCPC, L. nr. 62/2011) was last modified: octombrie 21st, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.