Conflict de interese (Art. 301 NCP)

17 aug. 2016
Vizualizari: 950
  • Codul penal: art. 301

Textul de incriminare al infracțiunii de conflict de interese nu impune ca instituția publică să fie prejudiciată prin actul îndeplinit de către funcționar, ca o condiție de tipicitate a infracțiunii, fiind suficient ca beneficiarul actului să dobândească un folos. Astfel, infracțiunea de conflict de interese este o infracțiune de pericol și nu de rezultat, așa încât nu prezintă relevanță lipsa intenției inculpatului, reclamată de acesta, de prejudiciere a primăriei prin semnarea contractelor de asistență juridică cu nora sa.

Pe de altă parte, infracțiunea se reține ca fiind săvârșită cu forma de vinovăție cerută de lege, nu numai când este vorba de intenție directă, ci și de intenție eventuală, fiind suficient ca funcționarul să știe că îndeplinește un act sau participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat un folos pentru persoanele enumerate de lege. Ori buna credință a funcționarului public, invocată de către inculpat, nu este suficientă pentru înlăturarea răspunderii acestuia, prezumându-se că un funcționar public își cunoaște atribuțiile și știe că încheierea unui astfel de act are caracter injust și este sancționat de lege.

 

(ÎCCJ, S. pen., dec. nr. 342 din 24 octombrie 2014)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Conflict de interese (Art. 301 NCP) was last modified: octombrie 12th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: