Transmisie Live [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Regimul contravențiilor în materia stării de urgență

2208       0

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Regimul contravențiilor în materia stării de urgență 📅 29 aprilie 2020 [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Regimul contravențiilor în materia stării de urgență

Data 29 aprilie 2020
Locația

Miercuri, 29 aprilie 2020, a avut loc transmisia LIVE a conferinței cu tema: „Regimul contravențiilor în materia stării de urgență”.

Invitații din acest eveniment au fost prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru și conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța.

 

Speakerii avizați au discutat aplicat pe parcursul celor două ore de emisie live pe portalul www.universuljuridic.ro, încercând să găsească răspunsuri la unele întrebări pe deplin justificate, care frământă societatea:

– Ce fapte constituie contravenții și cum se descriu, la modul concret, conduitele sancționate?

– Cum răspund persoanele juridice în cazul unor contravenții?

– Care sunt termenele de plată și de contestare a sancțiunilor contravenționale ce curg pe perioada stării de urgență?

–  În ce mod pot fi executate, în perioada stării de urgență, amenzile aplicate?

– Încetarea stării de urgență atrage decontravenționalizarea? Dar „relaxarea” unor restricții pentru anumite categorii de persoane?

Spicuim din opiniile distinșilor invitați:

conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța:

„Dacă în legislația curentă sunt definite explicit contravențiile (de ex. – conducerea autovehiculului în localități cu viteze de peste 50 km/h, tulburarea liniștii și ordinii publice etc.), acum vorbim despre nerespectarea legislației specifice în materia stării de urgență, compusă din ordonanțe militare, ordine și decretul de instituire a stării de urgență. Este, oare, o descriere suficientă a contravențiilor? Va valida Curtea Constituțională acest aspect? Este posibil să asistăm la o constatare a neconstituționalității!”

conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru:

„Înclin să fiu de acord cu ceea ce spune dl. Ursuța. Aici vorbim despre o situație atipică: actul de regelementare a constatării contravențiilor ar trebui să fie Ordonanța nr. 1/1999, fiindcă acesta este cel care stabilește faptele și instituie sancțiuni. Aceste sancțiuni sunt aici, în Ordonanță, dar descrierea faptelor nu este în totalitate aici. Nu se spune explicit care este legislația conexă. Într-un atare context, ca simplu cetățean, nu mai știi ce să respecți! Norma nu mai pare a fi atât de previzibilă precum cer exigențele unui sistem de drept normal.”

„Dacă avem stare de urgență, dar nu avem ordonanțe militare și ordine și obligații, articolele 9 și 28 sunt litere moarte și nu mai există, practice, nici o contravenție. Concret, miezul contravenției se află în ordonanța militară. Norma contravențională în sine este, deci, un act complex, care are sens numai la pachet – Ordonanța nr. 1/1999, ordonanțele militare și ordine. Mă întreb: nu ar trebui ordonanțele militare să respecte exigențele dreptului contravențional general pentru a le fi recunoscută calitatea de normă contravențională?”

prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

„Deși ne aflăm într-o situație de urgență și prin decret s-a făcut o rezervă pentru aplicarea Convenției Drepturilor Oumului, există drepturile de la care nici un executiv, indiferent de context, nu poate abdica: dreptul la viață al cetățeanului, dreptul de a nu fi torturat, dar și principiul legalității contravenționale. Acesta este un standard de la care Guvernul nu se poate deroga. Aici avem trimiteri în cascadă, de la un articol la altul, la acte normative conexe, etc. De regulă, contravențiile sunt definite de ordonanțe (nu militare!), legi și hotărâri ale autorităților locale, nu de ordine! ”

conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța

Există o prea mare diversitate de situații și agenți constatatori. Discutăm de o lege care nu doar că poate fi aplicată  arbitrar, ci și despre o lege discriminatorie. Care pot fi, totuși, efectele acestei legi? În vechea formă a Ordonanței nr.1/1999, limita amenzilor era undeva redusă – de la 100, la 5.000 lei. Nu exista derogarea din Ordonanța nr. 34 prin care se stabilește că se poate achita jumătate din cuantumul stabilit de organul constatator, ci jumătate din minimul amenzii indiferent de contravenție, adică 50 lei! S-au grăbit să modifice și au introdus art. III din Ordonanța nr. 34. S-au creat, practic, trei perioade distincte, în care se puteau achita amenzile la valori diferite. Mai mult, prevederile din ordonanța miliatară au fost interpretate diferit de diferite autorități, stârnind confuzie. De pildă, s-a pus problema precizării arbitrare a orei de deplasare pe declarațiile pe proprie răspundere. De aici, o sursă de posibile abuzuri și conflicte. Plus că existența a 2-3 tipuri de declarații este anormală. Și fiindcă vorbim despre aceste declarații – se sancționează completarea greșită a acestora sau falsul în acea declarație?”

conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru:

„Organele constatatoare sunt jandarmeria, poliția și poliția locală. Aceste organe nu mai aplică legea, ci o creează și o interpretează! Mă întreb cum vor verifica instanțele realitatea, la o adică? Cum vor analiza judecătorii plângerile care vor apărea după această perioadă? Stând în birou și punând lucrurile cap la cap, se va putea judeca. Eu mi-aș permite să-i sfătuiesc pe magistrați să judece atunci imaginându-și că se află încă în starea de urgență. (…) În concluzie, trebuie sancționată reaua-credință și nu ambiguitățile legiuitorului!”

prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

„Trebuie să avem în vedere pe lângă diversitatea faptelor, pe lângă multitudinea actelor normative, dincolo de subiectivismul fiecărei părți implicate, trebuie să avem în vedere și anumite necesități practice. Ar fi foarte util ca agenții constataori să facă o activitate de prevenție și educare.”

conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța:

„În articolul 9 al Ordonanței 34 nu apare precizată și obligația de respecta prevederile ordonanței și de către persoanele juridice. Din punctul de vedere al normei sancționatorii, aceste persoane juridice nu sunt pasibile de sancțiuni, nefiind prevăzute expres. Asta în condițiile în care contravențiile săvârșite de persoanele juridice sunt uneori mai grave decât cele comise de persoanele fizice! Dacă se dechide ilegal un aquapark, un muzeu, un mall – cum sancționezi persoana juridică? Dar pentru o instituție medicală care nu gestionează corect aparatura sau deșeurile, cine răspunde?”

„Sunt prevăzute și sancțiuni contravenționale complementare: confiscarea, închiderea temporară, aplicarea sigiliilor etc. Dar Ordonanța 34 spune că aceste sancțiuni complementare executorii se aplică în condițiile în care ele sunt prevăzute expres în ordonanțele militare. Nicăieri nu există în acestea  prevederi exprese privind confiscarea, de exemplu. Aceasta nici nu s-a aplicat!”

prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

„Pot constitui ordonanțele militare acte normative care să reglementeze în materie contravențională? Oriunde ne-am uita, de la Constituție la pachetul legislativ actual, el este inedit pentru perisajul legislativ românesc. De ce nu legiferează guvernul în funcțiune, prin hotărâri de Guvern, în materie de contravenție, așa cum scrie Dreptul comun? Trebuie studiat, cred eu, mai atent, art. 53 din Constituția României, care vorbește clar despre condițiile și derogările de la reguli! Concret, trebuie înțeles că nu se poate orice, fie și în stare de urgență!”


Miercuri, 29 aprilie 2020, începând cu ora 18,00, va avea loc transmisia LIVE a conferinței cu tema: „Regimul contravențiilor în materia stării de urgență”.

Speakerii invitați sunt:

– Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca;

– Conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru;

– Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța.

 

Dintre temele ce urmează a fi abordate, enumerăm:

– Ce fapte constituie contravenții? Descrierea concretă a conduitei sancționate

– Persoana juridică răspunde?

– Termenele de plată și de contestare a sancțiunilor contravenționale curg pe perioada stării de urgență?

–  Pot fi executate, în perioada stării de urgență, amenzile aplicate?

– Încetarea stării de urgență atrage decontravenționalizarea? Dar „relaxarea” unor restricții pentru anumite categorii de persoane?

– Cum se aplică și cum se execută sancțiunile contravenționale complementare în materia contravențiilor la regimul stării de urgență?

 

În curs de acreditare INPPA

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro






 


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Regimul contravențiilor în materia stării de urgență was last modified: iulie 1st, 2022 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: