Transmisie Live [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale

2140       0

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale 📅 13 mai 2020 [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale

Data 13 mai 2020
Locația

Miercuri, 13 mai 2020, a avut loc transmisiunea LIVE a conferinței cu tema: „Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale”. A fost cea de-a treia conferință pe tematica legalității sancțiunilor contravenționale pe timpul stărilor excepționale de urgență-alertă impuse de pandemia de coronavirus.

Evenimentul a fost moderat și de această dată de prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca (București). Au fost prezenți, precum în celelalte două ediții anterioare, conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru (Cluj-Napoca) și conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța (Oradea).

Dintre temele abordate, au fost enumerate unele esențiale:

 

Plângerea contravențională – elemente obligatorii și condiții de formă;

Completarea regimului contravențional cu dispozițiile procedurii civile. Incompatibilități;

Disponibilitate și oficialitate în procedura contravențională;

Proporționalitatea. Posibilitatea înlăturării sancțiunilor contravenționale complementare;

Incidența decontravenționalizării în procedura judiciară sau în faza executării silite. Aspecte practice;

Probleme importante în materia executării silite a amenzii contravenționale. Executarea atipică!

Câteva considerații surprinse din dialog, în cele de mai jos:

Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța

Vorbim despre Decizia nr. 152/2020 a Curții Constituționale a României. Esența Deciziei este următoarea: art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 sancționează art. 9 din ordonanțele militare. Aceasta nu este previzibilă pentru destinatarul normei care ar trebui să-și adapteze comportamentul. Norma nu este previzibilă; consecința acestui fapt este că agentul constatator s-a transformat în legiuitor. Până la urmă, evaluarea gravității și sancțiunii revine doar agentului constatator. Dar, potrivit legii, avem o gravitate abstractă și una concretă. Ciudat, nu s-a făcut referire niciunde la cuantumul amenzilor! Esența este: dacă nu spui ce faptă constituie contravenție, nici destinatarul normei nu știe ce să respecte și, astfel, se dă naștere arbitrariului, pentru că agentul constatator nu numai că aplică legea, ci o și creează.”

Conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru

„Decizia CCR are două direcții – pe de o parte, fiindcă norma nu este clară, se încalcă principiul legalității din art. 1 alin. (5) din Constituție. Pe de altă parte, având toate nerespectările invocate, toate au aceleași limite și se sancționează la fel din perspectivă abstractă – aici vine Curtea și spune că se încalcă principiul proporționalității pe care îl prevede art. 53 alin. (2) din Constituție. CCR mai spune un lucru extrem de interesant: O.U.G. nr. 34/2020, cea care a majorat cuantumul amenzilor, a fost declarată în mod special și în totalitate neconstituțională nu pentru că a stabilit amenzi prea mari, ci pentru că stabilește niște amenzi mai mari! Asta pentru că art. 115 alin (6) din Constituție ne spune că ordonanțele, chiar și cele de urgență, nu pot afecta drepturile și libertățile fundamentale. CCR mai spune că dreptul contravențional limitează în esență libertăți, și, crescând amenzile, este afectat acest regim.

Decizia CCR pare corectă, ne spune ce nu trebuie făcut! Dar totuși, suntem într-o perioadă în care nu știm ce avem de făcut! Orice stare de urgență are specificul ei.”

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

„Nu se întâmplă nimic dacă o reglementare vine într-o stare de urgență. Trebuie doar atenție privind anumite aspecte: dacă este necesară, dacă e impredictibilă sau neproporțională, dacă poate produce efecte neprevăzute.”

Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța

Dacă închidem niște drumuri, nu limităm niște libertăți? Este complicat. Dacă dăm o lege pentru starea de urgență înainte de a apărea starea de urgență, care poate avea diferite naturi, este foarte complicat să stabilești proporționalitatea și gravitatea faptei înainte de a ști care este starea de urgență. De pildă, întrunirile pot avea un anumit grad de pericol într-o stare de urgență generată de pandemie și un alt grad de pericol social într-o situație de război! Am putea ca, măcar în parte, prin brainstorming, să înlăturăm incertitudinile. Ar fi interesant să alcătuim un Cod contravențional în alb!”

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

„Fără să aduc vreo critică autorităților, care s-au confruntat cu o situație cu care nu s-au mai întâlnit, unică în timpul unei autorități în funcțiune, acestea nu au fost atente la răspunderea contravențională, răspundere care pare să fi fost subsidiară, iar măsurile și obligațiile prevăzute au fost prevalente. Dar surpriza a venit din partea CCR, care a considerat neconstituțional art. 4 din O.U.G. nr. 21/2004 privind sistemul național de management al situațiilor de urgență. Cum stăm aici?”

 Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța

„Măsurile se iau gradual. Nici autoritățile nu știu din prima zi ce va fi: mai întâi s-au închis școlile, apoi a venit măsura interdicției circulației după ora 22:00 etc. Într-o viitoare lege a stării de urgență se vor putea enumera contravențiile și să se constituie un șablon pe care să se lucreze în funcție de situația de fapt. Eu nu pot înțelege de ce nu se declară neconstituțională O.U.G. nr. 1/1999 fiindcă a fost declarată constituțională la momentul acela?! Dar CCR judecă azi, nu atunci! Aș remarca și efectul retroactiv al normei contravenționale, dat de revizuirea constituțională din 2003.”

Din comunicatul privind starea de alertă izvorăște, din punctul meu de vedere, o întrebare: de ce trebuie declarată starea de alertă? Prin Decizia CCR a fost declarat neconstituțional art. 4 , care implică restrângerea de drepturi și libertăți? Ce sens are să institui stare de alertă dacă nu poți aplica măsuri proprii stării de alertă? Cred că este absurd să treci din stare de urgență în stare de alertă. Nu e mai degrabă invers? Nu mai spun că, pentru starea de alertă, nu a fost reglementată nicio contravenție!”

 

Participanții la eveniment pot accesa aici pentru a vedea întreaga conferință.


Miercuri, 13 mai 2020, începând cu ora 18,00, va avea loc transmisia LIVE a conferinței cu tema: „Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale”.

Speakerii invitați sunt:

– Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca;

– Conf. univ. dr., av. Ovidiu Podaru;

– Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța.

Dintre temele ce urmează a fi abordate, enumerăm:

– Plângerea contravențională – elemente obligatorii și condiții de formă

– Completarea regimului contravențional cu dispozițiile procedurii civile. Incompatibilități

– Disponibilitate și oficialitate în procedura contravențională

– Proporționalitate. Posibilitatea înlăturării sancțiunilor contravenționale complementare

–  Incidența decontravenționalizării în procedura judiciară sau în faza executării silite. Aspecte practice

–  Probleme importante în materia executării silite a amenzii contravenționale. Executarea atipică!

 Acreditare INPPA

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro






 


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Procedura contravențională judiciară. Executarea sancțiunilor contravenționale was last modified: mai 27th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: