Conferința [CUM A FOST] „Provocări pentru industria IT&C din România”

1527       0

[CUM A FOST] Conferința „Provocări pentru industria IT&C din România” 📅 28 iunie 2019 București [CUM A FOST] Conferința „Provocări pentru industria IT&C din România”

Data 28 iunie 2019
Locația Aula Carol I a Palatului CCIB

Grupul Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Muncipiului București, cu sprijinul ANIS, în parteneriat cu Kaspersky Lab și Wolters Kluwer România, a organizat evenimentul „Provocări pentru industriile IT&C din România” în data de 28 iunie 2019, în Aula Carol I a Palatului CCIB.

28 iunie 2019 a picat într-o zi de vineri, într-un început fierbinte de weekend și de vacanță pentru mulți. O zi în care premierul României a convocat ședința CEx a partidului de guvernământ, în care a fost convocat de urgență și Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Chiar dacă am regretat-o, a trebuit să înțelegem absența domniei sale din eveniment.

Din varii motive, au mai lipsit alți doi speakeri anunțați și parte dintre participanții confirmați din sală, așa că am concentrat dezbaterea într-o singură secțiune, mai densă, mai plină de informație, de răspunsuri și întrebări.

Pe lângă cei prezenți, am avut alături de noi și reprezentanți ai Radio România Actualități, hotnews.ro/startupcafe.ro și profit.ro.

A fost o încercare ambițioasă de a obține, prin acest eveniment, o imagine actualizată a situației din domeniul sectoarelor software&servicii și telecomunicații din perspectiva celor mai recente prefaceri care țin de introducerea noilor tehnologii, a tranzacțiilor recente (fuziuni și achiziții), investiții, noi reglementări de ordin legislativ, fiscal și juridic.

În pofida unor predicții care anunță încetinirea creșterii economiei mondiale în 2019, presiunea exercitată de inovațiile din domeniul IT&C și de planurile asumate de marii jucători globali va determina companiile să-și continue investițiile și repoziționările organizaționale, generând o creștere globală a industriei IT de 4-6%.

Chiar dacă instabilitatea politică și fiscală a indus un oarecare pesimism în mediul de afaceri românesc, creșterea va fi continua și în acest an, susținută de exporturi. Această tendință se poate observa și din previziunile diviziei de software a Deutsche Bank cu privire la sectorul IT&C din România, care anticipează o nouă dublare a contribuției la PIB acestor industrii până în anul 2025, de la 6% la 12%.

Reiterăm problemele curente, reformulăm întrebările prioritare ale momentului, căutându-le răspuns, prefigurăm, cu sprijinul lectorilor și invitaților, soluții de supraviețuire și dezvoltare.

Directorul executiv al ANIS, Gabriela Mechea, a sintetizat în intervenția sa, „Performanțe și constrângeri în industria de software și servicii” o sumedenie de date și statistici mai mult sau mai puțin cunoscute.

„Rata anuală de creștere a sectorului IT a ajuns la 12%-15% pe an. Piața a crescut de 5 ori în ultimii 15 ani, până la 5 miliarde euro în prezent, cu o prognoză de 6,8 miliarde euro pentru anul 2021. Este important de subliniat că ponderea în PIB a industriei de software și servicii a crescut de peste 10 ori: de la 0,5% in 2004 la 6% in 2019!”, a subliniat Gabriela Mechea.

Spectaculos, în același răstimp, numărul de angajați a crescut de la 14.000 la 100.000, iar productivitatea a atins 50.000 euro/angajat în acest an. Mai mult, IT-ul românesc asigură 24% din producția anuală a țării cu doar 2% din totalul angajaților!

Oficialul ANIS a enumerat cele patru constrângeri majore ale momentului: lipsa de stabilitate și predictibilitate fiscală, costurile cu personalul calificat la nivel vestic, gradul ridicat de birocrație și nivelul scăzut de digitalizare în sectorul public și serviciile publice de un nivel calitativ inferior.

„Numărul specialiștilor care absolvă anual este de circa 7.000 persoane/an. În 2018 aveam deja un deficit de 18.000 de specialiști IT în România. Deși există cerere mare, nu se poate crește cifra de scolarizare. Ca tare, în ultimii 15 ani cifrele de școlarizare au rămas mult în urma creșterii industriei.”, a punctat Gabriela Mechea.

Eugen Schwab Chesaru, vicepreședinte pentru Europa Centrală și de Est al PAC,  entitate a teknowlogy Group, a evidențiat disproporția dintre ponderile sectorului intern de IT (doar 23%) față de exportul de IT din 2019 (78%). „Este dramatică diminuarea interesului public în proiectele de IT în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, firmele mici și microîntreprinderile de profil românești au crescut încurajator în ultimii 3-4 ani. Se poate observa un interes susținut al investitorilor pentru România, cea de-a doua piață interesantă din Europa, după Polonia. Preocupările fondurilor străine de investiții sunt o dovadă”, a subliniat Eugen Schwab Chesaru.

O trecere în revistă a problemelor stringente ale sectorului de telecomunicații a făcut dr. Nicolae Oacă, cel care s-a referit la șansele și algoritmul de desfășurării licitației pentru spectrul de frecvențe 5G, la impactul OUG 114 asupra telecomunicațiilor românești, dar și la posibila vânzare integrală sau pe componente a operatorului Telekom Romania.

„Ar trebui spus răspicat, curajos, că piața românescă nu cere cu ardoare noul spectru 5G și că Guvernul va trebui să convingă operatorii să cumpere licențele necesare. Mai mult, reînnoirea licențelor 3G, ce va trebui făcută în 2020 și 2022, va împovăra crunt operatorii, mărindu-le prețul prin OUG 114 de până la 18 ori!”, a punctat fără sfială dr. Nicolae Oacă.

În fine, partenerii de la Wolters Kluwer au stârnit admirația asistenței prin prezentarea soluției proprii bazate pe Inteligență Artificială dedicată avocaților, comunității juridice din România. Cei prezenți au aflat detalii despre acest prim AI software, ce analizează jurisprudența românească, o prezentare concepută de Wolters Kluwer România și susținută de Gabriel Ungureanu, director executiv în cadrul companiei.

A fost o zi cu multă valoare adăugată, care a început cu soare promițător, devenit dogoritor la amiază, fierbinte cât domeniul IT&C luat în vizor de specialiști.


Acces liber la un eveniment de referință

Ministrul Comunicațiilor deschide conferința „Provocări pentru industria IT&C din România”

Grupul Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Muncipiului București, cu sprijinul ANIS și ANCOM, în parteneriat cu Kaspersky Lab și Wolters Kluwer România, organizează evenimentul „Provocări pentru industriile IT&C din România” în data de 28 iunie 2019, în Aula Carol I a Palatului CCIB.

Este o încercare ambițioasă de a obține, prin acest eveniment, o imagine actualizată a situației din domeniul sectoarelor software & servicii și telecomunicații din perspectiva celor mai recente prefaceri care țin de introducerea noilor tehnologii, a tranzacțiilor recente (fuziuni și achiziții), investiții, noi reglementări de ordin legislativ, fiscal și juridic.

În pofida unor predicții care anunță încetinirea creșterii economiei mondiale în 2019, presiunea exercitată de inovațiile din domeniul IT&C și de planurile asumate de marii jucători globali va determina companiile să-și continue investițiile și repoziționările organizaționale, generând o creștere globală a industriei IT de 4-6%.

Chiar dacă instabilitatea politică și fiscală a indus un oarecare pesimism în mediul de afaceri românesc, creșterea va fi continua și în acest an, susținută de exporturi. Această tendință se poate observa și din previziunile diviziei de software a Deutsche Bank cu privire la sectorul IT&C din România, care anticipează o nouă dublare a contribuției la PIB acestor industrii până în anul 2025, de la 6% la 12%.

Dorim ca prin evenimentul propus, la care invităm reprezentanți de prim rang ai autorităților, administrației centrale, jucători majori de pe piața IT&C, analiști și furnizori de produse, servicii și echipamente, să conturăm un sinopsis și un roadmap de urmat pentru industriile vizate, o platformă viabilă de comunicare și networking între toți participanții legați indisolubil pe acest parcurs.

Reiterăm problemele curente, reformulăm întrebările prioritare ale momentului, căutându-le răspuns, prefigurăm, cu sprijinul lectorilor și invitaților, soluții de supraviețuire și dezvoltare.

 

Agenda evenimentului

9.00-9.30: Înregistrarea participanților, welcome coffee

9.30-11.30: Sesiunea I

Alexandru Petrescu – Ministrul Comunicațiilor – „Pe drumul industriei IT&C către 10% din PIB”

Gabriela Mechea – director executiv ANIS – „Performanțe și constrângeri în industria de software și servicii

Nicolae Oacă – consultant independent Telecom, „Așteptări pe piața de telecomunicații din România”

Eugen Schwab-Chesaru – Managing Director, CEE, Pierre Audoin Consultants – „Tendințe și Oportunități pentru industria IT din România”

Adrian Măntoiu – CEO Wolters Kluwer Romania, Gabriel Ungureanu – Director Executiv – Primul AI legal din România

12.30 -13.00: Pauză de cafea, networking

13.00-13.45: Sesiunea a doua

 Bogdan Pismicenco – Territory Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Kaspersky Lab – „Securitatea IT – extremă urgență

George Rusu – președintele Forumului pentru Inteligență Artificială și Robotică (FAIR) – Câtă inteligență artificială există în România?

13.45-14.30: Masă de prânz, networking 

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, cu confirmări prealabile, până pe 27 iunie 2019, la adresele:

mircea.fica@universuljuridic.ro

cristian.pavel@universuljuridic.ro


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

 

[CUM A FOST] Conferința „Provocări pentru industria IT&C din România” was last modified: iulie 1st, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: