Conferința națională „Răspunderea executorului judecătoresc: penală, disciplinară și civilă”

5 apr. 2017
Vizualizari: 4571

Facultatea de Drept a Universității din București a fost gazda unei noi conferințe dedicate executării silite, vineri, 31 martie, începând cu ora 9.00. Organizată de Editura Universul Juridic și Facultatea de Drept a Universității din București împreună cu CEJ Ploiești și CEJ Alba Iulia, conferința națională cu tema Răspunderea executorului judecătoresc: penală, disciplinară și civilă”, a avut ca subtemă Interacțiunea executorului cu avocatul”.

Evenimentul a fost structurat pe trei paneluri, fiecare dedicat câte unui tip de răspundere: Panelul penal (moderator Bogdan Dumitrache), Panelul disciplinar (moderator Vasile Bozeșan) și Panelul civil (moderator Traian Briciu).

Primul panel al conferinței, dedicat răspunderii penale a executorului judecătoresc, a fost format din jud. dr. Mihail Udroiu (Curtea de Apel Oradea, formator INM), care a vorbit despre Puterea vulnerabilităților activității executorului judecătoresc. Scurt ghid al confluențelor execuționalului civil cu procedurile penale și procuror Alexandra Mihaela Șinc (Parchetul de pe lângă ÎCCJ, formator INM), cu tema Aspecte procedurale specifice cauzelor având ca obiect acuzații formulate împotriva executorilor judecătorești. Cea de-a doua parte a panelului i-a avut ca invitați pe Maria Magdalena Militaru (procuror general adjunct, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București), care a prezentat Sfera ilicitului penal în cazul activității executorilor judecătorești (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, evaziunea fiscală, infracțiunile de fals) și jud. Victor Horia Dimitrie Constantinescu (Judecătoria Sectorului 6 București, Secția penală).

După o scurtă pauză, a venit rândul dicuțiilor legate de răspunderea disciplinară, care au fost analizate de executor judecătoresc Bogdan Dumitrache (formator INM), care a răspuns întrebării Este obligatorie (pentru executor) încheierea de încuviințare a executării silite? , urmat fiind de Octav-Lucian Păun (Inspector în Corpul de control al ministrului, Ministerul Justiției, care a dezbătut Limitele răspunderii disciplinare a executorului judecătoresc. Ultimele intervenții ale panelului le-au revenit executorului judecătoresc Romulus Puia (Președintele Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul UNEJ), care a prezentat Rolul și importanța cercetării prealabile în procedura premergătoare exercitării acțiunii disciplinare față de executori și conf. univ. dr., jud. Andreea Tabacu (Curtea de Apel Pitești, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal) – Contestația împotriva hotărârilor Comisiei Superioare de Disciplină. Examen jurisprudențial.

Panelul civil a fost cel care a închis lucrările conferinței, prin intervențiile jud. drd. Vasile Bozeșan (Formele răspunderii civile a executorului judecătoresc), prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina (Limitele controlului profesional în raport cu verificările instanței de executare) și prof. univ. dr., av. Traian Briciu (Interacțiunea executorului judecătoresc cu avocatul).

Un element marcant al conferinței l-a constituit tombola organizată de Editura Universul Juridic și Avincis Vinuri, în cadrul căreia trei dintre participanții la eveniment au câștigat, prin tragere la sorți, câte o sticlă de vin semnată de domnul Valeriu Stoica, și câte un exemplar al cărții „Codul de procedură civilă. Actualizat la 21 martie 2017”.

Conferința națională „Răspunderea executorului judecătoresc: penală, disciplinară și civilă” was last modified: aprilie 5th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: