[Temele prezentate] Conferința Națională de Insolvență – Ediția a III-a

1706       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

30 și 31 octombrie 2015

Universitatea Româno-Americană, București, Bd. Expoziției, nr. 1B, sector 1

Aula Manga

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență

în parteneriat cu

Universitatea Româno-Americană

 

Update 19 noiembrie 2015: Temele prezentate

INPPI a publicat temele ce au fost prezentate în cadrul celei de-a III-a ediție a Conferinței Naționale de Insolvență.

Acestea pot fi accesate la următoarele linkuri:În zilele de 30 și 31 octombrie 2015, Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană, organizează cea de a III-a ediție a Conferinței Naționale de Insolvență.

În prima zi a conferinței sunt abordate problemele curente ocazionate de interferențele dintre o serie de texte normative aferente dreptului penal și de procedură penală în procedurile de insolvență. Astfel, măsurile penale aplicabile persoanei juridice au generat situații în care instanțele penale au dispus suspendarea procedurii insolvenței sau interdicția dizolvării/lichidării sau a efectuării de operațiuni patrimoniale de către societățile aflate în procedura de insolvență.

Aceste măsuri preventive – care pot fi perfect justificate din perspectiva dreptului penal – nu rezolvă însă fondul problemei, în sensul în care interdicțiile (lichidării/dizolvării/efectuării de operațiuni patrimoniale) sau chiar suspendarea procedurilor de insolvență nu sunt de natură să împiedice falimentul debitorului, ci doar să împiedice declararea legală a acestuia. Falimentul, ca stare de fapt, își produce toate efectele în plan economic și social, în pofida măsurilor preventive instituite, generând situații de blocaj ale derulării procedurii prin prisma atribuțiilor practicianului în insolvență, a imposibilității valorificării în timp util a activelor, a deprecierii valorii bunurilor, cu consecința pierderilor ireversibile pentru creditorii concursuali.

Ofensiva statelor europene împotriva fenomenului de corupție și a infracționalității economice a determinat schimbări legislative majore în materie penală, transpuse și în legislația națională recentă; pe de altă parte, mesajul Comisiei Europene în privința salvării întreprinderilor în dificultate și a acordării celei de-a doua șanse, reale și efective, companiilor în dificultate, în scopul salvării locurilor de muncă și al menținerii unui mediu economic sănătos, este unul cât se poate de tranșant. Cele două obiective impun o colaborare strânsă între practicienii în insolvență și organele de urmărire penală.

Totodată, atribuțiile judecătorului sindic pot fi afectate de măsurile dispuse de către instanțele penale în privința debitorilor supuși procedurii insolvenței. Oare penalul, care ține în loc civilul, poate ține în loc procedurile de insolvență? Și dacă da, acest fapt este în beneficiul scopului penal urmărit sau dimpotrivă, îl anihilează? Care ar fi cea mai bună formulă în care interesul penal urmărit să fie protejat, fără ca prin aceasta să fie afectate drepturile creditorilor concursuali, în special al celor garantați cu garanții preexistente procesului penal?

Cunoașterea problemelor concrete cu care se confruntă fiecare dintre profesiile sau instituțiile implicate în aceste proceduri a devenit o necesitate care nu mai poate fi amânată: practicienii în insolvență cunosc prea puțin perspectiva penaliștilor, iar cei din urmă, cunosc prea puțin problematica specifică procedurilor de insolvență. Pregătirea profesională comună și dialogul interprofesional sunt pe cât de utile, pe atât de necesare, pe fondul schimbărilor profunde la nivel legislativ atât în materie penală și procesual penală, cât și în materia procedurilor de insolvență.

Monitor Dosare

În cea de a doua zi a conferinței vor fi abordate chestiuni legate de aplicarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a acesteia, dar și aspectele de fiscalitate care interferează cu procedura insolvenței și care au fost introduse în noile reglementări în materie fiscală.

Nu în ultimul rând, un întreg panel va fi dedicat prezentării aspectelor teoretice și practice ale Legii nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice, încercându-se conturarea unor răspunsuri la întrebări esențiale: este aceasta aplicabilă din punct de vedere al infrastructurii instituționale? Cum operează în drept, descărcarea debitorilor – persoane fizice – de povara datoriilor imposibil de achitat? Care va fi activitatea administratorilor procedurii și ce resurse trebuie angrenate pentru supervizarea unor astfel de proceduri?

Pe parcursul a două zile, reputați specialiști în domeniu, profesori, magistrați, practicieni în insolvență și avocați vor susține prelegeri pe teme de maximă actualitate.

Speakeri și moderatori:
1. Av. Simona Maria Miloș – președinte INPPI
2. Conf. univ. dr. av. Traian Briciu – vicepreședinte U.N.B.R., director .INPPA
3. Av. Vasile Godîncă Herlea – practician în insolvență, managing partener CITR SPRL
4. Av. dr. Antoniu Obancia – partener S.C.A. Zamfirescu, Racoți&Partners
5. Reprezentant INM – judecător penal[1]
6. Asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie) – Universitatea București
7. Prof. univ. dr. av. Gheorghe Piperea – Universitatea București, partener Rominsolv S.P.R.L.
8. Jud. Flavius Moțu – președinte Tribunalul Specializat Cluj, formator INM.
9. Reprezentatnt INM – Procuror*
10. Prof. univ. dr. Mihai Hotca – Universitatea Nicolae Titulescu
11. Av. Andreea Deli Diaconescu – practician în insolvență
12. Conf. univ. dr. jud. Florin Moțiu – Curtea de Apel Timișoara, formator INM.
13. Av. Geanina Oancea – practician în insolvență, partener BDO Business Restructuring SPRL
14. Prof. univ. dr. Radu Bufan – Universitatea de Vest din Timișoara
15. Lect. univ dr. jud. Diana Ungureanu – Curtea de Apel Pitești, formator INM.
16. Av. Irina Șarcane – practician în insolvență, partener Five S.P.R.L.
17. Conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă – Universitatea Româno-Americană
18. Valentina Burdescu – director Buletinul procedurilor de insolvență
19. Jud. Marcela Comșa – Curtea de Apel Brașov, formator INM.
20. Jud. Mihaela Sărăcuț – Curtea de Apel Cluj
21. Av. Stan Tîrnoveanu – practician în insolvență, partener ZRP Insolvency S.P.R.L.

Înscrierea se face prin completarea formularului și transmiterea lui împreună cu dovada achitării taxei la adresa de e-mail: [email protected].

Taxa de participare este de 500 lei/persoană (include participarea la toate sesiunile evenimentului, mapa conferinței și accesul la prezentările lectorilor; participarea la toate coffee break-urile și masa de prânz) și se plătește în contul bancar RO11RNCB0671130993380001 deschis la BCR Sucursala Unirea, CF: 31066951, beneficiar Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, cu mențiunea Taxă pentru Conferința INPPI 2015.

Înscrierea la Conferință se face în limita locurilor disponibile.

Locul desfășurării evenimentului: Aula Magna din cadrul Universității Româno-Americane, cu sediul în București, Bd. Expoziției, nr. 1B, sector 1 (zona Piața Presei Libere).

Programul conferinței

Vineri, 30 octombrie 2015

9:00 – 9:30  Înregistrarea participanților – welcome coffee

9:30 – 10:00 Sesiunea de deschidere. Discursuri inaugurale.

10:00 – 12:00

Moderator: Av. Simona Maria Miloș, președinte I.N.P.P.I.

 • Conf. univ. dr. av. Traian Briciu – vicepreședinte U.N.B.R., director I.N.P.P.A. – Aspecte teoretice și practice ale aplicării art. 91 din Legea nr. 85/2006.
 • Av. dr. Antoniu Obancia partener S.C.A. Zamfirescu, Racoți&Partners – Problema legii aplicabile în multiple situații care se ivesc în caz de societate în insolvență care are și calitate de suspect/inculpat în procesul penal
 • Judecător cauze penale
 • Av. Vasile Godîncă Herlea practician în insolvență, managing partener Casa de Insolvență Transilvania S.P.R.L. – Insolvența între falii: civil vs. penal

12:00  – 12:30 Pauză de cafea

 12:30- 14:30

Moderator: Asist.  univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie) – Universitatea din București

 • Prof. univ.  dr.  av. Gheorghe Piperea – Universitatea din București, partener Rominsolv  S.P.R.L.- Răspunderea pentru cauzarea insolvenței.
 • Jud. Flavius Moțu – președinte Tribunalul Specializat Cluj, formator I.N.M. – Răspunderea penală a administratorului/lichidatorului judiciar pentru infracțiuni prevăzute în noul Cod penal și în legi speciale
 • Procuror
 • Prof. univ. dr. Mihai Hotca – Universitatea Nicolae Titulescu – Aspecte teoretico-practice privind răspunderea penală a debitorului și a altor persoane pentru comiterea unor infracțiuni asociate stării de insolvență

14:30 – Prânz

 

Sâmbătă, 31 octombrie 2015

08:45 – 09:15  Înregistrarea participanților – welcome coffee

09:15 – 11:30

Moderator: Av. Andreea Deli Diaconescu – practician în insolvență

 • Conf. univ. dr. jud. Florin Moțiu – Curtea de Apel Timișoara, formator I.N.M. Contestarea raportului privind cauzele și împrejurările care au dus la insolvența debitorului
 • Av. Geanina Oancea – practician în insolvență, partener BDO Business Restructuring S.P.R.L. – Organele care aplică procedura. Atribuții. Limite. Aspecte practice.
 • Prof. univ. dr. Radu Bufan – Universitatea de Vest din Timișoara – Aspecte nereglementate expres de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Propuneri de soluții posibile
 • Lect. univ. dr. jud. Diana Ungureanu – Curtea de Apel Pitești, formator I.N.M. – Aspecte de practică unificată în materia insolvenței persoanei juridice.
 • Av. Irina Șarcane – practician în insolvență, partener Five S.P.R.L. – Aplicarea Legii nr. 85/2014 – elemente de jurisprudență recentă.

11:30  – 12:00 Pauză de cafea

12:00 – 13:30

Moderator: Conf.  univ. dr.  Luminița Tuleașcă – Universitatea Româno-Americană

 • Valentina Burdescu – director Buletinul procedurilor de insolvență – Procedura insolvenței persoanelor fizice – Comunicarea actelor procedurale și publicitatea prin Buletinul Procedurilor de Insolvență, Secțiunea Debitori – „persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi.
 • Jud. dr. Marcela Comșa – Curtea de Apel Brașov, formator INM – Formele procedurii insolvenței persoanei fizice – prezentare generală.
  17. Jud. Mihaela Sărăcuț – Curtea de Apel Cluj – Participanții la procedura insolvenței persoanei fizice. Drepturi și obligații
 • Av. Stan Tîrnoveanu practician în insolvență, partener ZRP Insolvency S.P.R.L. – Efectele deschiderii procedurii insolvenței persoanei fizice

 13:30 Închiderea lucrărilor

 

Persoană de contact: Dadu Carmen – 021.316.24.84 | 021.316.24.85.
Date de contact: [email protected] | tel: 021-316.24.84 | 021.316.24.85.

Sursa informației este anunțul publicat de INPPI (www.inppi.ro).


[1] Sub rezerva confirmării

[Temele prezentate] Conferința Națională de Insolvență – Ediția a III-a was last modified: noiembrie 20th, 2015 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.