Conferință CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România

1528       0

CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România 📅 27 martie 2025 CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România

Data 27 martie 2025
Locația Casa Ecologiei, Universitatea Ecologică din București, ora 09.30

Universitatea Ecologică din București, Asociația Română de Mediu și Grupul editorial Universul Juridic organizează joi, 27 martie 2025, începând cu ora 09.30, la Casa Ecologiei/Aula Magna a Universității Ecologice din București, amplasată pe bulevardul Doina Cornea nr. 1G, Sector 6, București, Conferința Națională de Dreptul Mediului, cu tema: „Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România”.  

Conferința își propune să reunească cei mai importanți „jucători” din domeniu – oficialități, foruri centrale, regii abilitate, asociații profesionale, organizații non-guvernamentale și presă de specialitate – care să prezinte, dezbată și analizeze impactul și perspectivele Codului silvic actualizat, atât de așteptat în societatea românească. 

Conferința se va desfășura cu prezență fizică și online, fiind transmisă LIVE pe portalul premium www.universuljuridic.ro, fiind promovată în toate mediile virtuale ale Grupului Universul Juridic (website-uri și newslettere), inclusiv în paginile social media dedicate din platformele LinkedIn și Facebook. 

 

Noutăți introduse prin Codul silvic (Legea nr. 331/2024)

Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) este destinat să aducă modificări și dezvoltări legislative, precum și adaptări instituționale conforme cerinței politico-strategice de „raționalizare a cadrului juridic, de combatere a exploatării forestiere ilegale și de îmbunătățire a gestionării pădurilor”.  

Din această perspectivă, obiectivele oficiale au vizat instituirea/actualizarea cadrului legal și de finanțare (de susținere a investițiilor publice și private pentru dezvoltarea infrastructurii forestiere, valorificarea superioară a lemnului), stabilirea cadrului de reglementare (de recunoaștere a comunității locale dependente de pădure, instituționalizare a sistemelor de gestionare agrosilvice, integrare echitabilă a conservării biodiversității în managementul forestier, de instituire a unor sisteme de plată pentru SE diferențiate, definirea condițiilor de constituire a RFN), a cadrului legislativ reformat (care să permită stabilirea unui nivel minim de obligații privitoare la gestionarea pădurii) și a cadrului legislativ actualizat (de raportare a masei lemnoase recoltate, de informare, implicare și responsabilizare a proprietarilor de pădure) ș.a. 

În această lumină, conferința își propune să surprindă, să analizeze, să prezinte și să releve noutățile aduse de noua reglementare silvică, prin spectrul continuității normative, valorificării experiențelor practico-instituționale, dezvoltărilor jurisprudențiale și exprimării noilor cerințe socio-economice naționale și europene, cu raportări teoretico-practice concrete și relevante. Intervențiile, datorate unor reprezentanți ai lumii academice, autorităților publice, entităților de gestionare, asociațiilor profesionale și societății civile interesate, se circumscriu problematicii Codului, exprimată în termenii noutăților normative și soluțiilor inovante, consacrate prin Legea nr. 331/2024. 

 

Dintre noutăți:

Digitalizarea luptei împotriva tăierilor ilegale: supravegherea video a drumurilor forestiere, prin sisteme tehnice de monitorizare.

Reglementarea sancțiunilor silvice: confiscarea materialelor lemnoase, suspendarea accesului în sistemul informatic național, retragerea produselor obținute ilegal și înăsprirea legislației penale. 

Introducerea unor noi infracțiuni: falsificarea datelor informatice și declarațiile false sunt pedepsite cu 1-5 ani închisoare. 

Înființarea Registrului Forestier Național: o bază centralizată pentru evidența tuturor proprietarilor și exploatațiilor forestiere din România. 

Consiliul Național pentru Silvicultură: instituție responsabilă de respectarea standardelor profesionale și etice ale personalului silvic. 

Clarificarea drepturilor și obligațiilor pentru proprietarii de teren forestier. 

 

 Implicații pentru profesioniști

Conferința Națională de Dreptul Mediului, dedicată noilor reglementări ale Codului silvic (Legea nr. 331/2024), nu se limitează doar la prezentarea teoretică a legislației, ci pune un accent deosebit pe impactul său practic pentru profesioniștii din diverse domenii: 

  • Avocații și juriștii specializați în dreptul mediului sau în litigii administrative și penale vor dobândi o mai bună înțelegere a regimului sancțiunilor, inclusiv a infracțiunilor recente, precum falsificarea datelor informatice sau declarațiile false, dar și a procedurilor administrative și a mecanismului de confiscare și sancțiune patrimonială. Implicațiile practice ale noilor norme le vor permite să ofere consultanță juridică specializată și să gestioneze eficient cazurile legate de încălcarea legislației silvice.  
  • Consilierii juridici din regiile abilitate și ocoalele silvice vor putea să exploreze în detaliu modalitățile de aplicare a măsurilor prevăzute de noul Cod silvic, precum supravegherea digitală, sancțiunile administrative și utilizarea Registrului Forestier Național. Conferința va oferi soluții concrete pentru gestionarea durabilă și combaterea tăierilor ilegale, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor moderne.  
  • Proprietarii privați de păduri și terenuri forestiere se vor familiariza cu obligațiile și drepturile lor, în conformitate cu legislația actualizată, aflând cum pot să-și administreze proprietățile în mod legal și sustenabil, dar și ce riscuri trebuie să evite pentru a nu intra sub incidența unor sancțiuni stricte.  
  • Organizațiile non-guvernamentale specializate în protejarea mediului se vor putea pune la curent cu impactul generat de intrarea în vigoare a noului Cod silvic. 

 

Structura Conferinței Naționale de Dreptul Mediului 

 09.30 – 10.00: Înregistrarea invitaților. Welcome coffee  

 10.00 – 10.30: Cuvinte de deschidere 

  • Prof. univ. dr. Dr. H. C. Mircea DUȚU, Președinte, Universitatea Ecologică București
  • Deputat Diana Anda BUZOIANU, Președinte, Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților
  • Mircea FECHET *), Ministru, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Nicolae CÎRSTEA, președinte, Grupul editorial Universul Juridic

 

10.30 – 12.30: Secțiunea I – Codul silvic: cadrul juridic general al gestionării durabile a pădurii 

Continuitate și discontinuitate în dezvoltarea dreptului silvic în România. Etapa Legii nr. 331/2024. Noutăți conceptuale și abordări inovatoare 

 – Prof. univ. dr. MIRCEA DUȚU, Director emerit al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, președintele UEB

 – Viorel MIHĂLCIOIU, Inspector Șef, Garda Forestieră Ploiești

 – Mircea Viorel POPA, director general adjunct, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară  

12.30 – 13.30:Pauză de masă/prânz de lucru  

13.30 – 15.30: Secțiunea II – Mijloace și instrumente de aplicare a regimului juridic silvic 

Impactul juridico-practic al aplicării noului Cod Silvic

 – Av. Iulian POPESCU, Deputy Managing Partner, Casa de Avocatură MUȘAT & ASOCIAȚII

Probleme și dileme ale controlului aplicării și respectării regimului silvic. Răspunderi și sancțiuni. Spre un regim special al răspunderii silvice?

Conf. univ. dr. Gabriel MANU, rector, Universitatea Ecologică București & conf. univ. dr., Andrei DUȚU-BUZURA, Universitatea Ecologică din București

 Drepturile și obligațiile proprietarilor de păduri în accepțiunea Noului Cod Silvic

Prof. univ. dr. Dan-Andrei POPESCU, Universitatea ”Babeș Bolyai” Cluj-Napoca & dr. ing. Flaviu POPESCU – Asociația Proprietarilor de Păduri din România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” 

Educație, formare, implicarea societății civile

– Conf. univ. dr., Giuliano TEVI, președinte, Asociația Română de Mediu

 15.30 – 16.00:Întrebări, dezbateri, concluzii. Închiderea conferinței 

 

PARTENER PRINCIPAL

MUȘAT & ASOCIAȚII

PARTENERI

SCHLUMBERGER, Tudor. Personal Tailor, Happy Forever by Andreea, LARA SWEETS

TAXE DE PARTICIPARE:  

– PARTICIPĂ ONLINE: 300 lei + TVA/participant  

– PARTICIPĂ FIZIC: 400 lei + TVA/participant 

 


BENEFICII INCLUSE ÎN TAXA DE PARTICIPARE: 

  • speakeri profesioniști din ariile legislativă, teoretică și practică ale domeniului 
  • acces la vizionarea video live a ediției individuale/seriei, la calitate Full HD – numai pentru participarea online 
  • acces la înregistrarea video, în cel mai scurt timp de la finalizarea video live-ului (modalitatea de acces se transmite prin email, cel târziu la 30 de zile de la finalizarea video live-ului)  
  • 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium pentru utilizatorii noi ce nu au avut abonament Premium. Abonamentul include printre altele: peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie.

Acordarea statutului de membru Senior al ujmag.ro care conferă suplimentar beneficiile: 

  • minimum 20% reducere la cărțile Editurii Universul Juridic 
  • 5% reducere la cărțile altor edituri 

ACCES LA VIZIONAREA VIDEO LIVE ȘI A ÎNREGISTRĂRII VIDEO A EDIȚIEI INDIVIDUALE/SERIEI: 

  • fiecare ediție se transmite live la data și ora afișate 
  • accesul la vizionarea video live și a înregistrării video a ediției individuale/seriei se realizează prin autentificare cu user și parolă în Portalul Universul Juridic. Detalii privind modalitatea de acces sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după completarea formularului de mai jos și achitarea taxei de participare 
  • din punct de vedere tehnic, nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale, conexiunea la internet fiind suficientă

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0732.320.662
conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.

Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc..

CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România was last modified: martie 18th, 2025 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: