Conferință națională [CUM A FOST] Conferința națională de Drept penal al afacerilor, editia a V-a

1614       0

[CUM A FOST] Conferința națională de Drept penal al afacerilor, ediția a V-a 📅 08 februarie 2019 Craiova [CUM A FOST] Conferința națională de Drept penal al afacerilor, ediția a V-a

Data 08 februarie 2019
Locația Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultății de Drept Craiova

Vineri, 8 februarie, Baroul Dolj, Baroul Olt, Baroul Gorj, Facultatea de Drept a Universității din Craiova și Editura Universul Juridic au organizat Conferința națională de Drept penal al afacerilor, editia a V-a, în Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultății de Drept Craiova.

 

Temele discutate au fost:

Analiza normelor de incriminare; Jurisprudență națională;

Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 31/1990;

Aspecte practice referitoare la răspunderea penală a persoanelor juridice;

Probleme de actualitate din domeniul dreptului penal al afacerilor (exempli gratia, confiscarea specială, confiscarea extinsă, măsurile preventive ș.a.).

 

La această conferința au participat în jur de 250 de avocați din toate cele trei Barouri participante. Conferința a fost una interactivă, invitații având numeroase momente cand s-au implicat activ si au interacționat cu speakerii conferinței, punand întrebări punctuale.

 

Cuvântul de bun venit a fost rostit de către Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

Sesiunea I a fost moderată de către av. Mihai-Dragoș Nicu, Prodecan al Baroului Dolj.

Au luat cuvântul:

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din București, Baroul București cu tema „Probleme dificile din practica judiciară penală”.

Proc. Elena Hach, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov cu tema „Specialistul în informații și analiză financiară: de ce, cum și când?”.

Conf. univ. dr., av. Petruț Ciobanu, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, Baroul București cu tema „Procedura tragerii la răspundere penală a persoanei juridice”.

 

Sesiunea II a fost moderată de catre av. Bogdan Valentin Mihăloiu, consilier în cadrul Baroului Dolj.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Au luat cuvântul:

Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept a Universității din Oradea cu tema „Unele aspecte practice, cu incidență în dreptul afacerilor, privind confiscarea contravențională”.

Prof. univ. dr., av. Sebastian Rădulețu, Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, Baroul Dolj cu tema „O nouă etapă în armonizarea dreptului penal al Uniunii Europene: viitorul Parchet European, rolul acestuia și drepturile fundamentale ale persoanelor investigate”.

Lector dr., av. Dorin Popescu, Decanul Baroului Chișinău, Republica Moldova cu tema „Problemele aplicării pedepsei penale persoanei juridice”.



Baroul Dolj, Baroul Olt, Baroul Gorj, Facultatea de Drept a Universității din Craiova si Editura Universul Juridic organizează vineri, 8 februarie 2019, în Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultății de Drept Craiova, Conferința națională de Drept penal al afacerilor, editia a V-a.

Prezentare:

În ultimii ani am asistat la investigarea și la pedepsirea cazurilor de contrabandă, sisteme evazioniste, scheme de fraudă, falimente frauduloase, licitații trucate, conflicte de interese, deturnare a activelor, speculații financiare etc.

Mass-media a prezentat infracțiuni de evaziune fiscală, la regimul fondurilor europene, spălare de bani, infracțiuni la regimul pieței de capital, al achizițiilor publice, privatizării, fraude bancare, corupție, alte infracțiuni de serviciu, delapidare, înșelăciune, de regulă anchetate de către direcțiile specializate din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anume DNA și DIICOT.

În condițiile înmulțirii exponențiale a numărului de infracțiuni reglementate de lege, a gradului lor de sofisticare, precum și a cazuisticii de profil, consultarea unui penalist, în toate deciziile cu mize medii sau ridicate, ar trebui să devină o regulă, după cum regula este consultarea unui avocat de business, în general.

Organizatorii își propun să conștientizeze mediul de afaceri și reprezentanții administrației publice locale de necesitatea activității de prevenție.

 

Teme de discuție:

Analiza normelor de incriminare; Jurisprudență națională;

Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 31/1990;

Aspecte practice referitoare la răspunderea penală a persoanelor juridice;

Probleme de actualitate din domeniul dreptului penal al afacerilor (exempli gratia, confiscarea specială, confiscarea extinsă, măsurile preventive ș.a.).

 

 Agenda:

13,30-13,55: Înregistrare și welcome coffee

13,55-14,00: Cuvânt de bun venit – Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj

14,00-15,45: Sesiunea I a conferinței

Moderator: av. Mihai-Dragoș Nicu, prodecan al Baroului Dolj

Lectori:

– prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din București, Baroul București

Tema: „Probleme dificile din practica judiciară penală”

– proc. Elena Hach, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov

Tema: „Specialistul în informații și analiză financiară: de ce, cum și când?”

– conf. univ. dr., av. Petruț Ciobanu, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, Baroul București

Tema: „Procedura tragerii la răspundere penală a persoanei juridice”

15.45-16.15: Pauză de cafea; networking

16.15-18.00: Sesiunea a II-a a conferinței

Moderator: av. Bogdan Valentin Mihăloiu, consilier în cadrul Baroului Dolj

Lectori

– conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept a Universității din Oradea

Tema: „Unele aspecte practice, cu incidență în dreptul afacerilor, privind confiscarea contravențională”

– prof. univ. dr., av. Sebastian Rădulețu, Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, Baroul Dolj

Tema: „O nouă etapă în armonizarea dreptului penal al Uniunii Europene: viitorul Parchet European, rolul acestuia și drepturile fundamentale ale persoanelor investigate”

–  lector dr., av. Dorin Popescu, Decanul Baroului Chișinău, Republica Moldova

Tema: „Problemele aplicării pedepsei penale persoanei juridice”

18.00:  Concluzii – închiderea evenimentului

 

Amănunte organizatorice despre eveniment există pe website-ul Baroului Dolj, www.barouldolj.ro.

[CUM A FOST] Conferința națională de Drept penal al afacerilor, ediția a V-a was last modified: februarie 22nd, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: