[Cum a fost] Conferința Națională a Mediatorilor – „Medierea – agregator de consens”

1927       0

Update 7 decembrie: Cum a fost

În data de 3 decembrie, 2015, în Aula Bibliotecii Academiei Române s-a desfășurat conferința Națională a Mediatorilor 2015, prima conferință desfășurată conform prevederilor Statutului Profesiei de Mediator, adoptat anul acesta.

La eveniment au participat reprezentanți ai Corpului Profesional al Mediatorilor din 36 de județe precum un număr de 7 și reprezentanți ai Corpului Profesional în relația cu Curțile de Apel.

Alături de membrii Consiliului de mediere s-au numărat printre invitați domnul Liviu Stancu secretar de stat la Ministerul Justiției, Prof. univ. dr. Mihai Aniței președinte al Colegiului Psihologilor din Romania, Alexandru Tomescu  vicepreședinte Ordinul Consilierilor Juridici din România, Constantin Cerbulescu expert în domeniu protecției consumatorului, lector univ. dr. Anamaria Szabo – Prodecan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Moderatorii conferinței au fost domnul Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliul de Mediere și domnul Zeno Daniel Șuștac, vicepreședintele Consiliului de Mediere.

Conferința Națională a Mediatorilor

Alexandru Tomescu, vicepreședinte al Ordinului Consilierilor Juridici din România.

„Distinși invitați și colegi, în urmă cu 13 ani, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii iniția în colaborare cu Ministerul de Justiție un proiect în care parte dintre noi am crescut, ne-am dezvoltat, ne-am rărit. Astăzi, văd printre noi câțiva dintre mediatorii de acum 13 ani, care au dat dovadă de multă cerbicie în a rezista într-o profesie pusă adesea în umbră.

În 2006, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 192/2006, care instituționalizează profesia de mediator. În acest traseu au existat multe urcușuri și coborâșuri, schimbări legislative, intervenții ale unor profesii juridice în profesia noastră, excepții de neconstituționalitate, neasumarea susținerii publice a medierii de către Statul Român. O spun cu toată responsabilitatea, din fericire aceste vicesitudini au avut ca efect doar stagnarea temporară a propagării medierii în colectiv, după care a fost depășită această sincopă cu ajutorul miilor de profesioniști care cred în mediere, care ne fac să fim astăzi cel mai puternic corp profesional din România! Pentru că este și un moment al bilanțului trebuie să remarc că trăim în 2015 un adevărat paradox: o mare parte dintre români sunt informați referitor la avantajele medierii, dar prea puțini apelează la această metodă.

În noiembrie 2014, Președintele Iohannis spunea că fără o justiție independentă și funcțională o națiune poate trăi de 10 ori un secol fără să aibă o formă de stat, cu o justiție eficientă, însă, o națiune poate face pași uimitori ca și când ar trăi un secol în 20 ani.

Gândiți-vă:  Ce s-ar putea face cu o mediere eficientă? Românii au uitat să dialogheze, dintr-un agregator de consens, de normalitate. medierea riscă să se transforme într-un agregator de interes pentru alte profesii, și acest lucru hotărât și categoric este inacceptabil. Am certitudinea că va fi un an benefic al medierii, cu siguranță am ridicat standardele profesionale! Suntem o echipă solidă, vă mulțumesc pentru că astăzi sunteți aici, datorită vouă am reușit să avem Corpul Profesional al Mediatorilor”.

Conferința Națională a Mediatorilor

Ministru Liviu Stancu:

„Este prima întâlnire la care particip în acest cadru. Mă bucur să fiu astăzi cu voi.

Ministerul Justiției susține cât poate de puternic activitatea dumneavoastră.

Participarea medierii determină o relaxare puternică a instanțelor de judecată și numai de la acest simplu argument ne putem da seama că medierea are un viitor în România la fel ca în toate țările civilizate. Întotdeauna când am vorbit în instanțele de judecată am solicitat să se insiste pe mediere, am discutat cu domnul președinte referitor la modificările legislației.

Sperăm să realizăm niște texte care să rămână în picioare, dorim să facem din mediere un mecanism în care să ne regăsim cu toții, și eu personal. Așa cum știți, problemele medierii în România sunt două: o dată mediatorii însăși și viața, suntem un popor latin, va necesita mult timp pentru educarea noastră ca popor. Prima sugestie este aceea de a vă rezolva problemele interne, să selecționați un corp profesional de elită, iar a doua chestiune de care vreau să vă înștiințez este că în relația cu statul sunteți foarte bine reprezentați.

Vrem să avem o persoană de contact la justiție, care să fie purtătorul vostru de cuvânt.

Trebuie ca întregul poporul român să înțeleagă că medierea eficientizează toate procesele, tensiunile si zonele de conflict”

Conferința Națională a Mediatorilor

Președintele Colegiului Psihologilor a subliniat faptul că psihologii și mediatorii au nevoie de aceleași noțiuni profesionale, că ambele profesii au nevoie de susținere psihologică.

„Un bun mediator cu siguranță este și un bun psiholog. Sunteți oameni cu o expertiză deosebită, oamenii care vin la dumneavoastră vin pentru că au nevoie de răzbunare, ei vor să pedepsească pe cineva, însă voi trebuie să-i convingeți că este mai benefică împăcarea, nu răzbunarea.

Este clar că mediatorii au nevoie de cunoștințe consistente de psihologie, e bine ca acest corp bine structurat să aibă în vedere și acest lucru. Profesia de mediator este extrem de importantă pentru o societate funcțională.

Trăim într-o lume plină de conflicte, în procedura standard pentru comisia de deontologie și disciplină persoanelor care sunt în situația de conflict li se propune să participe la o mediere, pentru o vreme am avut succes, însă există o dificultate enormă să-i convingi pe oameni că există și o cale de dialog și de comunicare. Am înțeles că aveți în vedere formarea unei instituții de învățământ în această profesie”.

Conferința Națională a Mediatorilor

Alexandru Tomescu, vicepreședinte al Ordinului Consiliului Juridic din România, a subliniat faptul că recent s-a încheiat un protocol de colaborare, pe partea de sud-vest a țării și că se încearcă o apropiere cât se poate de eficientă, pentru o bună colaborare, astfel încât, activitatea medierii să se dezvolte în cel mai scurt timp posibil.

Ana Sabo, prodecan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială Universitatea București.

„Din 2014 sunt mediator, dar în principiu sunt om de știință.

Formez asistenții sociali în cadrul Facultății de Sociologie. După cum știți, această profesie a revenit pe scena socială după revoluție, după o perioadă de extincție pe perioada regimului comunist.

Ca mediator viziunea mea este să vedem medierea ca pe un proces restaurativ, care reface legăturile deteriorate între oameni. M-am specializat în domeniul justiției penale, consider că orice conflict are la baza ruptura relației între două persoane. Cum putem să aducem medierea de orice natură într-un proces de natură restaurativă? Ar trebui să plecăm de la nevoile de bază ale oamenilor, unele persoane sunt emoționale, altele sunt orientate pe partea financiară. Un bun mediator este un bun ascultător. Justiție restaurativă cam asta înseamnă să asculți omul apoi să pleci de la nevoile lui și să vezi unde este orientat să vezi că interesele pe natura emoțională nu se negociază, îl asculți, lași lucrurile să treacă, uneori medierea durează, ca profesie liberală, trebuie să ne gândim și la distincția între calitate si cantitate. Calitatea necesită timp. Unele persoane trec mai ușor peste partea emoțională, altele mai greu. Când vine vorba de mediere penală, mă gândesc la traume, dorințe, experiențe. Avem o responsabilitate ca mediatori, suntem acolo pentru a apăra interesele victimelor, asta înseamnă timp. Interesul nostru este să avem suficiente resurse materiale să ne menținem biroul deschis, din păcate trebuie să ne gândim și la cantitate, trebuie să existe un echilibru pentru a fi un mediator de succes.

Pentru cine mediem? Cum mediem? Avem nevoie ca publicul larg să-și crească încrederea către profesia noastră, acest proces durează, necesită timp. Aș încheia într-un ton optimist spunând că puține țări se pot mândri cu un corp profesional așa de mare ca al nostru, ce avem noi nu au mulți trebuie să creștem să ne îngrijim profesia, să fim autocritici să colectăm date. Succes”.

Consiliul de mediere mulțumește colegilor mediatori participanți la eveniment pentru implicarea în promovarea profesiei de mediatori, subliniind faptul că organizarea teritorială a Corpului Profesional a deschis perspective reale de dezvoltare a profesiei și de consolidare a standardelor profesionale în profesia de mediator.

Vizualizați galeria foto:


Joi, 3 decembrie 2015

București,

Aula Bibliotecii Academiei Române,  Calea Victoriei 125,  Sector 1

Moderatorii conferinței:

Mugur Bogdan Mitroi, președinte Consiliul de Mediere

Zeno Daniel Șuștac, vicepreședinte Consiliul de Mediere

Consiliul de Mediere a anunțat organizarea Conferinței Naționale a Mediatorilor cu tema „Medierea – agregator de consens”.

La eveniment vor participa, alături de membrii Consiliului de mediere și invitați, președinții și vicepreședinții corpurilor profesionale ale mediatorilor din județe și reprezentanții aleși privind relația cu sistemul judiciar de pe lângă Curțile de Apel.

Program

Moderatori:

– Mugur Bogdan MITROI, președinte Consiliul de Mediere

– Zeno Daniel ȘUȘTAC, vicepreședinte Consiliul de Mediere

08:30–09:30 – Prezentarea și înregistrarea participanților

09:30–11:00 – Deschiderea lucrărilor Conferinței Naționale – Discursuri și mesaje ale invitaților

11:00–11:45 – Conferința de presa – Pauză de cafea

11:45–13:30 – Lucrările Conferinței Naționale – secțiunea I

13:30–15:00 – Pauză de masă

15:00–17:00 – Lucrările Conferinței Naționale – secțiunea II

17:00–19:00 – Cina festivă (socializare, discuții profesionale informale)

19:00 – Închiderea lucrărilor Conferinței Naționale

 

Sursa informației este Consiliul de Mediere (www.cmediere.ro).

[Cum a fost] Conferința Națională a Mediatorilor – „Medierea – agregator de consens” was last modified: decembrie 7th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: