[CUM A FOST] Conferinta Forumul Dreptului Muncii; Cu cine modernizăm România?

3316       0

[CUM A FOST] Conferința „Forumul Dreptului Muncii. Cu cine modernizăm România?” 📅 07 martie 2019 București [CUM A FOST] Conferința „Forumul Dreptului Muncii. Cu cine modernizăm România?”

Data 07 martie 2019
Locația Palatul Camerei de Comerț și Industrie București din str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3

“Avem deja oamenii cu care să modernizăm România – trebuie doar să generăm politici, practici și cultura muncii care să îi ajute pe aceștia să se alinieze unui plan de modernizare națională”, a subliniat Mihnea Costoiu, Rector al Universității Politehnica București în cadrul Forumului Dreptului Muncii; Cu cine modernizăm România?, organizat joi, 7 martie, de Editura Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București.

Pentru ca o universitate să poată oferi firmelor angajați adaptați nevoilor lor, aceste două tipuri de instituții trebuie să se sincronizeze, iar mecanismul pentru acest tip de sincronizare este parteneriatul de lungă durată, nu doar recrutarea din rândul studenților, a evidențiat Mihnea Costoiu. “Succesul previziunilor noastre îl măsurăm prin rata de integrare a absolvenților pe piața muncii. La ultimul sondaj efectuat anul trecut, rata noastră de integrare pe piața muncii, rata de „angajabilitate”, era de aproximativ 95%”, a specificat Rectorul UPB.

Alma Manuela Ciornei, Judecător, secția a VIII-a, Tribunalul București a precizat că în ultimii ani numărul de litigii de dreptul muncii a scăzut în București, dar a crescut în județul Ilfov.

Prof. univ. dr., av. Alexandru Țiclea a vorbit despre „Încetarea contractului de muncă ca urmare a intrării în pensie”, oferind invitaților detalii tehnice despre modificările legislative care reglementează acest domeniu.

Totodată, el a prezentat Tratatul privind răspunderea pentru daune în raporturile de muncă – legislație, doctrină, jurisprudență”, volum editat de Universul Juridic, autor Alexandru Țiclea.

Prof. univ. dr. Magda Volonciu, Managing Partner, Volonciu și Asociații s-a referit în mesajul său la „Incidența utilizării poștei electronice în comunicarea documentelor legate de raporturile de muncă. Limitele monitorizării salariaților.  Aspecte pozitive și negative privind telemunca”.

Corneliu Bențe, Președinte, Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii  a vorbit despre „Formarea profesională a salariaților raportată la standardele ocupaționale, arătând care sunt  avantajele formării interne. Standardele ocupaționale nu mai răspund nevoilor actuale ale angajatorilor , a conchis Corneliu Bențe.

Tiberiu Dobrescu, Președinte, Autoritatea Națională pentru Calificări a oferit detalii despre ESCO – clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor. Portalul ESCO poate fi accesat la adresa – https://ec.europa.eu/esco/portal

ESCO este organizat pe 3 piloni: 1.Pilonul ocupații – complet functional; 2.Pilonul cunoștințe, aptitudini și competențe – complet functional; 3.Pilonul calificări – în curs de dezvoltare.

Adrian Negrescu, manager Frames a prezentat rezultatele Barometrul Semestrial al Pieței Forței de Muncă (ediția a V-a).  „Siguranța locului de muncă trece în prim-plan. Companiile își reorientează prioritățile”, a precizat Adrian negrescu. Cea de-a V-a ediție a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizată în perioada 1-15 februarie 2019, pe un eșantion de 500 de respondent. Potrivit acestui studiu, domeniile cele mai attractive pe piața de resurse umane sunt software, retail, serviciile și medical pharma.

Gabriel Radu, Inspector de specialitate, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) a prezentat tema „Învățământul dual din România – forma de organizare a învățământului profesional și tehnic: evoluții și provocări, exemple de bună practică”.

Exemple de bună practică în învățământul dual

Jud. Brașov: 33% din nr. de locuri din planul de școlarizare 2019-2020 sunt în învățământul profesional (inclusiv dual), 20% în dual (1022 locuri); 12 școli împlicate în dual (5 localități); Parteneriatul DWK-Fit for Future – SPGK; “Școala Profesională Franceză” (Colegiul Tehnic A. Vijoli Făgăraș); Colegiul Tehnic Victor Jinga Săcele (6 noi clase de învățământul profesional, din care 3 în dual – elevi din minoritatea romă); Colegiul Tehnic Maria Baiulescu Brașov – susținerea Centrului județean pentru promovarea turismului în organizarea parteneriatului cu școala; Asociația IMM din Odorheiul Secuiesc

La rândul său, Gabriel Bratu, Director de Cabinet al Președintelui Autorității Naționale pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual a spus care sunt obiectivele acestei noi entități, create special pentru a corela oferta educațională cu solicitările companiile. Autoritatea va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companii.

 


Forumul Dreptului Muncii prezintă cele mai recente concluzii ale  Barometrului Frames & TrainYourBrain privind piața forței de muncă din România  

 

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București organizează pe 7 martie 2019 o nouă ediție a Forumului Dreptului Muncii, eveniment care ridică o întrebare tulburătoare: Cu cine modernizăm România?

Forumul se va desfășura la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București din str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Punctele forte ale acestei noii ediții a Forumului Dreptului Muncii sunt desprinse din agenda evenimentului. Reuniunea va fi deschisă de rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, cel care se va referi la modul în care învățământul superior din România își adaptează noile curriculumuri la nevoile și realitățile din societatea de azi. Un panel de specialiști vor aborda teme de actualitate aferente legislației muncii și formării profesionale.

 

În cadrul evenimentului, în prezența autorului – prof. univ. dr. av. Alexandru Țiclea, va fi lansat volumul ”Tratat privind răspunderea pentru daune în raporturile de muncă – legislație, doctrină, jurisprudență”, editat de Universul Juridic.

 

Semnele de incertitudine din economie, legate în primul rând de fiscalitate, se regăsesc și în piața muncii, acolo unde tot mai multe companii și angajați privesc acest an ca unul plin de provocări, arată cea de-a V-a ediție a Barometrului pieței forței de muncă, realizat de compania de consultanță Frames și cea de traininguri TrainYourBrain, raport care va fi prezentat în cadrul Forumului. Asigurarea siguranței locului de muncă și fidelizarea salariaților cheie, prin pachete de beneficii suplimentare, reprezintă principalele tendințe într-o piață HR puternic afectată de lipsa de personal și de concurența salarială venită dinspre sectorul public.

 

Forumul va aborda, de asemenea, și problematica învățământului profesional dual, o posibilă soluție de asigurare a noi resurse de forță de muncă specializată pe diverse nișe.

 

În audiență se vor afla manageri, antreprenori, directori juridici și de resurse umane din firme private, din societăți multinaționale, din companii și instituții de stat, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Inspecției Muncii, ANOFM, avocați, magistrați, profesori de Dreptul Muncii, mediatori, experți în legislația muncii, ONG-uri, mass-media.

Agenda evenimentului

09.00-09.30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09.30-12.00: Sesiunea I

Mihnea Costoiu, Rector, Universitatea Politehnică București

Alma Manuela Ciornei, Judecător, secția a VIII-a, Tribunalul București – „Litigii de muncă – jurisprudență, restrospectivă a ultimilor doi ani”

Prof. univ. dr., av. Alexandru Țiclea – „Încetarea contractului de muncă ca urmare a intrării în pensie”

Prof. univ. dr. Magda Volonciu, Managing Partner, Volonciu și Asociații – „Incidența utilizării poștei electronice în comunicarea documentelor legate de raporturile de muncă. Limitele monitorizării salariaților.  Aspecte pozitive și negative privind telemunca”

Corneliu Bențe, Președinte, Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii – „Formarea profesională a salariaților raportată la standardele ocupaționale”

11.50 – 12.00: Lansarea „Tratatului privind răspunderea pentru daune în raporturile de muncă – legislație, doctrină, jurisprudență”, editat de Universul Juridic, în prezența autorului, prof. univ. dr. av. Alexandru Țiclea

12.00-12.30: Business networking coffee break

12.30-14.30: Sesiunea a II-a

Tiberiu Dobrescu, Președinte, Autoritatea Națională pentru Calificări – „ESCO – clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor”

Adrian Negrescu, manager Frames – „Siguranța locului de muncă trece în prim-plan. Companiile își reorientează prioritățile. Barometrul Semestrial al Pieței Forței de Muncă (ediția a V-a)”

Gabriel Radu, Inspector de specialitate, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) – „Învățământul dual din România – forma de organizare a învățământului profesional și tehnic: evoluții și provocări, exemple de bună practică”

Nicolae Soare, Consilier Președinte, Autoritatea Națională Pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual – „Învățământul profesional dual”

14.30: Prânz de lucru, networking

Evenimentul este promovat pe paginile online ale Grupului Universul Juridic, www.universuljuridic.rowww.ujmag.rowww.legalmagazin.ro și pe paginile de pe Facebook aferente, iar concluziile vor fi publicate într-un material amplu, ilustrat, în paginile ediției tipărite a revistei Legal Magazin.

 

Taxa de participare este de 300 lei (TVA inclus) și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului

– Participarea la pauzele de cafea și de prânz

– Documentația oficială a evenimentului

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Conferința „Forumul Dreptului Muncii. Cu cine modernizăm România?” was last modified: martie 8th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: