Conferință [CUM A FOST] Conferința „Forumul de mediu”, ediția a V-a

1965       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] Conferința „Forumul de mediu”, ediția a V-a 📅 22 octombrie 2019 București [CUM A FOST] Conferința „Forumul de mediu”, ediția a V-a

Data 22 octombrie 2019
Locația Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București

Recomandări

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București au organizat pe 22 octombrie 2019 cea de-a V-a ediție a Forumului de Mediu, reuniune desfășurată în Aula Carol I a Palatului CCIB.

Evenimentul s-a putut organiza cu sprijinul a trei parteneri redutabili: Deloitte România, Vrancart SA și Geoffan Expert Consult.

Cei 40 de participanți prezenți au avut ocazia să se pună la curent cu noutățile dintr-un domeniu extrem de important, care ocupă pe bună dreptate tot mai mult spațiu în agenda publică, atât cea guvernamentală, a operatorilor din sistem și a companiilor datoare să respecte normele și să-și achite taxele de mediu, dar și a societății civile.

A rezultat, ca o concluzie generală, că toate strategiile, legile, hotărârile, programele, angajamentele și normele domestice și europene trebuiesc respectate și monitorizate pe seama unui calendar strict, că din discursurile oficiale nu lipsesc referirile pe larg la protecția mediului, ci rezultatele, și că există o nevoie stringentă de voință politică fermă pentru a se atinge obiectivele asumate și a evita procedurile de infringement pe care România le riscă din partea Uniunii Europene pentru rămânerile în urmă și neconformarea/nerespectarea directivelor și obligațiilor asumate în problemele de mediu.

Chiar și în condițiile unui executiv demis și a incertitudinii privind viitorul cabinet, lectorii au emis judecăți de valoare și au exprimat idei prețioase, care să ajute la ameliorarea situației actuale în care se găsește România la acest capitol.

„Cum stăm, în definitiv, în privința problemelor de mediu?” – s-a întrebat retoric, în public, Raul Pop, ex-ministru secretar de stat în Ministerul Mediului, membru fondator al Coaliției pentru Economie Circulară. „Nu știm cu adevărat cum stăm – nici cât de prost, nici cât de bine – fiindcă nu există date raportate cu acuratețe și diseminate în mod transparent! Nici una dintre statistici, atâtea câte există, nu sunt relevante sau auditate în vreun fel. Nici măcar cantitatea medie anuală de deșeuri per cap de locuitor comunicată oficial de România nu stă în picioare la o analiză atentă. De aici trebuie plecat și (re)construit strategii și programe care să fie duse la capăt!” – a opinat acesta.

Au vorbit asistenței László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, care s-a străduit să contureze mai clar orizonturile economiei circulare și protecția mediului în viziunea Agendei 2030 și a strategiei de dezvoltare a României.

Din partea forului legislativ, a Comisiei pentru Mediu a Senatului României a existat un mesaj transmis prin consilerul parlamentar Georgiana Dănănae, care a exprimat în numele președintelui Comisiei, senatorul George-Cătălin Stângă, determinarea camerei Superioare de a urmări angajamentele și a asigura ameliorarea continua a cadrului legislative în materie.

O intervenție pe problematica la zi în domeniu a avut reprezentantul Deloitte România, Ovidiu Bălăceanu, Senior Managing Associate în cadrul Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei Deloitte Legal, cel care a enumerat amănunțit în ce a constat avalanșa contribuțiilor la Fondul pentru mediu în anul pe care ne pregătim să-l încheiem, care este lanțul interminabil de modificări și ce scumpiri pasc deopotrivă firmele și consumatorii din această perspectivă.

Cristel Sabău, directorul Centrelor de colectare al companiei Vrancart SA, a avut o intervenție aplaudată, vorbind despre provocările curente ale pieței deșeurilor din România și referindu-se concret la modul greoi și ineficient prin care se recuperează deșeurile din hârtie și carton, la accesul limitat sau refuzat în zonele urbane pentru recuperarea de materiale celulozice ușor perisabile, la concurența devastatoare a importurilor de deșeuri și, într-un final, la perspectivele dramatice ale industriei în care Vrancart activează și concurează în condiții tot mai dure.

Georgiana Voinea, Fondator și Director General al Geoffan Expert Consult s-a referit la un studiu de caz cu rezultate pozitive pe care compania l-a gestionat într-o firmă din industria prelucrătoare cu circa 300 de angajați și care derulează procese tehnologice de topitorie – turnătorie – prelucrări mecanice – asamblare- ambalare- livrare. Povestea de succes a firmei confruntate inițial cu o lipsă acută de informații cu privire la obligațiile de mediu și de gestionare a deșeurilor, cu o precolectare defectuoasă și o lipsă a infrastructurii de colectare selectivă a interesat în amănunt asistența și a demonstrat că are putere de exemplu.

Valentin Negoiță, președintele ECOTIC și Dragoș Călugăru, directorul general al aceleiași organizații, au vorbit invitaților despre contribuția ECOTIC la colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România, despre rezultatele de până acum și despre proiectele viitoare.

În încheiere, expertul în probleme de mediu, Raul Pop, membru fondator al Coaliției pentru Economie Circulară, a încercat să treacă în revistă provocările anului 2020, dar și vârful de angajamente care urmează a fi onorate de România în 2021. Concluzia? Sunt multe de spus și mult mai multe de făcut!


Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează marți, 22 octombrie 2019, conferința „FORUMUL DE MEDIU”, aflată la cea de-a V-a ediție.

Conferința va avea loc în Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

 

Prezentare:

Studiile efectuate de Comisia Europeană au arătat că dacă reglementările de mediu ar fi aplicate, Uniunea Europeană ar obține beneficii suplimentare de aproximativ 50 miliarde de euro. Numai gestionarea deșeurilor poate genera 400.000 de locuri de muncă, până în 2020, iar gestionarea apelor uzate ar putea aduce beneficii anuale în valoare de 3 miliarde de euro.

În România, problemele de protecție a mediului se pun cu acuitate,  Cele mai mari îngrijorări legate de calitatea mediului înconjurător percepute de cetățenii României sunt defrișările (70%), urmate la mare distanță de gestiunea deșeurilor (34%) și poluarea aerului (32%). Acestea sunt rezultatele unui studiu desfășurat de compania de cercetare de piață Ipsos anul trecut în 28 de țări din întreaga lume. Una dintre cele mai spinoase probleme este cea a reciclării deșeurilor și a poluării provenite din gropile de gunoi care nu mai sunt conforme cu standardele Uniunii Europene.

Există eforturi și preocupări la nivel guvernamental pentru ameliorarea situației. La sfârșitul anului trecut, Departamentul Guvernului pentru Dezvoltare Durabilă a lansat ”Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030”, care cuprinde ținte ambițioase  pe care România dorește să le atingă până în anul 2030. Mai mult, tot la finalul anului 2018, Ministerul Mediului a lansat proiectul economiei circulare sub denumirea «Deșeu = Resursă. Deșeu zero pentru români în 2050», care merită o primă analiză publică.

Și la capitolul legislație există noutăți:  prin modificările adoptate de Executiv prin OUG la legea privind regimul deșeurilor și la legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, începând cu 31 martie 2019, s-a introdus o garanție pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/bucată, garanție care se aplică și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi începând cu 31 martie 2022.

Despre toate aceste probleme, despre felul în care se pot atinge obiectivele asumate, despre felul în care trebuie interpretate și aplicate noile amendamente de ordin legislativ, despre soluțiile concrete cu care firmele de profil vin în sprijinul acestor comandamante, vom putea afla din expunerile și dezbaterile pe care le propunem în FORUMUL DE MEDIU, ediția a IV-a.

 

Audiența: Autorități publice (Ministerul Mediului, Departamentul Guvernului pentru Dezvoltare Durabilă), asociații de profil, companii care furnizează echipamente și soluții pentru protecția mediului, analiști și consultanți specializați pe probleme eco și protecție a mediului, avocați specializați în Dreptul Mediului, ONG-uri de profil, mass media

 

Teme de discuție:

– Impactul viitoarelor modificări legislative în domeniul reciclării deșeurilor și ambalajelor. Taxe și contribuții de mediu;

– Cum va funcționa sistemul de garanție-depozit și de colectare-preluare a ambalajelor returnabile;

– Modificarea procedurilor pentru emiterea autorizațiilor de mediu;

– Răspunderea civilă, contravențională și penală în urma încălcării prevederilor legislației privind managementul substanțelor periculoase și al emisiilor;

– Variante de finanțare pentru infrastructura de mediu;

– Rolul Organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) în educarea consumatorilor și a pieței

– Etapele implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE;

– Soluții, studii de caz, povești de succes din zona de gestionare a deșeurilor

-Contribuția ECOTIC la colectarea și reciclarea DEEE în România

 

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților

Sesiunea I ( de la 09,30 la 11,30)

Cornel Brezuică, Președinte, Administrația Fondului pentru Mediu (TBC)

George-Cătălin Stângă, Senator, Președinte al Comisiei pentru Mediu

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României – Economia circulară și protecția mediului în viziunea Agendei 2030 și a strategiei de dezvoltare a României

Ovidiu Bălăceanu, Senior Managing Associate, Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei Deloitte Legal – Avalanșa contribuțiilor la Fondul pentru mediu

Cristel Sabău, Director Centre de colectare, Vrancart SA- Provocări curente ale pieței deșeurilor din România

 

Sesiunea a II-a (de la 12,00 la 14,00)

Georgiana Voinea, Fondator și Director General, Geoffan Expert Consult – Gestionarea deșeurilor: pierdere sau profit?

Mihaela Frăsineanu, Director, Direcția Protecția Mediului, Direcția Generală de Pregătire și Monitorizare Proiecte de Infrastructură Rutieră, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Raul Pop, membru fondator, Coaliția pentru Economie Circulară

Valentin Negoiță, Președinte, ECOTIC și Dragoș Călugăru, Director General, ECOTIC – Contribuția ECOTIC la colectarea și reciclarea DEEE în România

 

Promovare: Evenimentul este promovat pe paginile online ale Grupului Universul Juridic, www.universuljuridic.ro, www.ujmag.ro, www.legalmagazin.ro și pe paginile de pe Facebook aferente, iar concluziile vor fi publicate într-un material amplu, ilustrat, în paginile ediției tipărite a revistei Legal Magazin din luna noiembrie 2019.

 

Contact:

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, [email protected]

Mircea Fica, Editor, 0732.903.216, [email protected]

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744.656.568, [email protected]

 

Taxa de participare este în valoare de 300 de lei plus TVA

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentatia oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 

Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

[CUM A FOST] Conferința „Forumul de mediu”, ediția a V-a was last modified: octombrie 24th, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter