Piața reciclării deșeurilor din România este deocamdată blocată
Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București au organizat joi, 28 februarie 2019, Forumul de Mediu, ediția a IV-a. Partenerii evenimentului au fost aasa de avocatură Schoenherr și asociații și compania ALS Life Sciences Romania.
Ștefania Deak, consilier științific în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României a anunțat că până la sfârșitul acestui an va fi finalizat planul inițial de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României până în 2020, document care va asigura infrastructura implementării strategiei pentru orizontul de timp 2030. Prin acest plan de acțiune se încearcă asigurarea coerenței politicilor de dezvoltare durabilă pentru atingerea țintelor strategiei.
România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acțiune globală în domeniul dezvoltării care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social și de mediu, care vizează în egală măsură statele dezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare.
Piața materialelor reciclabile, a ambalajelor, a fost blocată în ultimele două luni, a evidențiat Raul Pop, fondator al Coaliției pentru Economie Circulară. El a precizat că începând cu 1 ianuarie 2019 tot ce înseamnă colectare de deșeuri din ambalaje ar trebui să treacă prin primării sau prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, dar legiferarea nu a venit însoțită și de anumite clarificări, fapt ce a dus la blocarea pieței de colectare a ambalajelor. Raul Pop a menționat că Ministerul Mediului va publica săptămâna viitoare Ghidul privind sistemul de organizare a colectării și raportării deșeurilor.
Începând cu 1 ianuarie 2019, autoritățile publice locale sunt obligate să aplice sistemul “Plătește pentru cât arunci”, un sistem implementat deja la nivel european.
Una dintre principalele noutăți pe care această OUG le aduce legislației actuale privind deșeurile vizează aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanții pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucata. Începând cu 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.
Luminița Roșca, Manager, Departamentul de Mediu, Green Enviro Solutions s-a referit la necesitatea stimulării reciclării de către autoritățile locale și centrale, prin legi clare și o fiscalitate corespunzătoare.
Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, a arătat că în ultimii ani, piața reciclării deșeurilor electrice și eletronice a luat avânt, existând chiar o supracapacitate a fabricilor care reciclează deșeuri, față de nivelul colectării. “Reciclarea aduce beneficii mediului, aduce beneficii economice și sociale. Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii în acest sector. ECOTIC a contribuit anul trecut la colectarea a aproximativ 25.000 de tone de deșeuri provenite din echipamente electrice și electronice. 80% din acest volum provine din retail. Din păcate, o bună parte din deșeuri se aruncă la gropile de gunoi”, a precizat Valentin Negoiță.
Alexandru Coman, Director Executiv al Alianței pentru Energie Regenerabilă și Ioan Sabău, administrator al aceleiași organizații, au prezentat avantajele plantei energetice Miscanthus Giganteus, care aduce beneficii surprinzătoare ca bază de biomasă, materiale de construcții sau pentru ameliorarea solurilor compromise.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României este reprezentat la Forumul de Mediu, ediția a IV-a
Cea de-a IV-a ediție a Forumului de Mediu, eveniment pe care Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București îl organizează joi, 28 februarie 2019, ora 9.00, în Aula Carol I, Etaj 2, a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București, se bucură de participarea unor nume importante din domeniul protecției mediului, al managementului deșeurilor și al strategiilor de îndeplinire a obiectivelor asumate în acest domeniu la nivel național și european.
Partenerii evenimentului sunt Casa de Avocatură Schoenherr și Asociații, unul dintre liderii pieței asistenței juridice pentru business și
ALS Life Sciences România, primul laborator privat de analize de mediu din Romania, unul dintre pionierii în analize și tratarea apelor, cu peste 20 de ani de experiența în cercetare și practica analizei apelor reziduale, condiționarea și tratarea apelor de răcire și conservarea fluidelor pentru prelucrarea metalelor și microbiologie industrială.
Asistența va afla de la consilierul științific al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Executivului, Ștefania Deak, amănunte relevante privind ”Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030” aprobată de Guvernul României pe 9 noiembrie 2018, strategie care cuprinde 17 obiective ce vizează trei piloni eseniali: dezvoltare economică; echitate socială și mediu.
O altă prezență notabilă este cea a fostului Secretar de Stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din Guvernul Cioloș, Raul Pop, reputat consultant și activist de mediu, reprezentant al Coaliției pentru Economia Circulară.
În audiență vor fi reprezentanți ai Ministerul Mediului, Departamentul Guvernului pentru Dezvoltare Durabilă, asociații de profil, companii care furnizează echipamente și soluții pentru protecția mediului, analiști și consultanți specializați pe probleme eco și protecție a mediului, avocați specializați în Dreptul Mediului, ONG-uri de profil, mass media
Teme de discuție:
– Impactul viitoarelor modificări legislative în domeniul reciclării deșeurilor asupra consumatorilor și a mediului de business;
– „Plătești pentru cât arunci” – de la concept la practică;
– Finanțare pentru infrastructura de mediu;
– Viitorul economiei circulare în România;
– Etapele implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE;
– Soluții pentru gestionarea legală și eficientă a deșeurilor.
Agenda Forumului
09.00-09.30: Înregistrarea participanților, welcome coffee
09.30-11.30: Sesiunea întâi
– Ștefania Deak, consilier științific, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României – „Implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă a României”
– Luminița Roșca, Manager, Departamentul de Mediu, Green Enviro Solutions
– Raul Pop, membru fondator, Coaliția pentru Economie Circulară
11.30-12.00: Pauză de cafea
12.00-13.30: Sesiunea a doua
– Valentin Negoiță, președinte ECOTIC
– Mihaela Frăsineanu, Director, Direcția Protecția Mediului, Direcția Generală de Pregătire și Monitorizare Proiecte de Infrastructură Rutieră, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
– Alexandru Coman, Director Executiv, Alianța pentru Energie Regenerabilă – „Miscanthus – energie regenerabilă și protecția mediului”
13.30-14.30: Masa de prânz, networking
Promovare: Evenimentul este promovat pe paginile online ale Grupului Universul Juridic, www.universuljuridic.ro, www.ujmag.ro, www.legalmagazin.ro și pe paginile de pe Facebook aferente, iar concluziile vor fi publicate într-un material amplu, ilustrat, în paginile ediției tipărite a revistei Legal Magazin din luna martie 2019.
Taxa de participare este în valoare de 300 lei (inclusiv TVA) și include:
Participarea la toate sesiunile evenimentului
Participarea la pauzele de cafea și de prânz
Documentația oficială a evenimentului
Pentru detalii despre participare vă rugăm să ne contactați la adresa conferintele@universuljuridic.ro.
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.
Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.