Conferință [Cum a fost] Conferința de drept bancar „Alternative la banking (law)” - Timișoara, 30 martie 2018

2258       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara a organizat, în data de 30 martie 2018, prin Centrul de Dreptul Afacerilor Timișoara, cea de-a șaptea ediție a Conferinței de drept bancar, dedicată alternativelor la banking (law). Conferința face parte din prestigiosul ciclu Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată în colaborare cu Direcția Juridică din cadrul Băncii Naționale a României.

La conferință au participat, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept, precum și reputați specialiști în drept bancar care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții financiare și societăți de avocatură.

Despre politicile și tehnicile de banking au vorbit Alexandru Păunescu (directorul Direcției Juridice a Băncii Naționale a României, co-organizator al conferinței), Radu Rizoiu (Universitatea din București), Sergiu Golub (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca) și Sergiu Popovici (Universitatea de Vest din Timișoara). Alexandru Păunescu s-a referit la politicile generale și rolul băncilor centrale în incluziunea financiară, Radu Rizoiu a vorbit despre tehnicile de creditare aflate la limita legii, Sergiu Golub a analizat contractul de report prin prisma valenței sale de instrument de creditare, iar Sergiu Popovici a pus în discuție vânzarea la valoarea reziduală și dreptul de preempțiune din perspectiva operațiunilor de leasing financiar ca tehnici alternative de creditare.

În cel de-al doilea panel al conferinței, dedicat alternativelor procedurale la banking, au intervenit Marieta Avram (Universitatea din București), Nela Petrișor (avocat partener – Mușat & Asociații) și Ianfred Silberstein (președintele Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar – România). Marieta Avram și Nela Petrișor au împărtășit audienței experiența acumulată în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, vorbind despre tehnica și arta concilierii ca negociere asistată, respectiv despre riscul în contractele de credit bancar. Ianfred Silberstein a subliniat importanța procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar, analizând cadrul juridic aplicabil acestora.

În centrul celui de-al treilea panel s-au aflat inovațiile în banking, vorbitorii fiind Gabriela Anton (avocat partener – Țuca, Zbârcea & Asociații), Ciprian Chiorean (directorul Direcției Juridice a Bancpost) și Elena Iacob (avocat partener – Zamfirescu, Racoți & Partners). Gabriela Anton a analizat, din perspectiva Directivei (UE) 2015/2366 privind serviciile de plată, noii actori pe piața serviciilor financiar-bancare, iar Ciprian Chiorean a întregit această perspectivă, luând în discuție, printre altele, incidența noului Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal. Elena Iacob a analizat implicațiile pe care dreptul concurenței le poate avea asupra creditelor sindicalizate.

Al patrulea panel al conferinței a fost dedicat restricțiilor în banking. Bogdan Dumitrache (executor judecătoresc) a pus în lumină posibilele consecințe ale Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 2/2018, pronunțată pe calea unui recurs în interesul legii, privind efectele sechestrului asigurător penal asupra imobilelor în privința suspendării executării silite, iar Alexandru Berea (directorul Direcției Juridice a Băncii Comerciale Române) a făcut o analiză critică a noilor demersuri legislative privind plafonarea ratei dobânzii în contractele dintre profesioniști și consumatori. În sfârșit, Lucian Bercea și Dan-Adrian Cărămidariu (Universitatea de Vest din Timișoara) au analizat piața creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare, dezbătând caracterul potențial lezionar al dobânzilor practicate pe această piață.

Conferințele de drept bancar de la Timișoara se adresează atât juriștilor specializați în materie bancară, cât și altor specialiști interesați de problematica abordată (avocați, magistrați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești), fiind organizate în parteneriat media cu JURIDICE.ro și susținute financiar de Banca Comercială Română.


La Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara se desfășoară, în data de 30 martie 2018, a șaptea ediție a Conferinței de drept bancar, cu tema „Alternative la banking (law)”.

Conferința face parte din prestigiosul ciclu „Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României”, fiind organizată în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică.

La conferință sunt invitați să participe, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept, precum și reputați specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură.

În cadrul conferinței vor fi abordate subiecte privind instrumentele și mecanismele alternative sau complementare în raport cu activitățile și operațiunile bancare clasice, în contextul diversificării sistemelor și tehnicilor de plată și de finanțare a afacerilor și consumului.

Conferința se adresează atât juriștilor specializați în materie bancară (avocați, magistrați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești etc.), cât și altor specialiști interesați de problematica abordată.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Programul conferinței este structurat după cum urmează:

9.00-9.30 – Înregistrarea participanților

9.30-11.30 – Lucrările conferinței

11.30-12.00 – Pauză de cafea

12.00-13.30 – Lucrările conferinței

13.30-14.30 – Prânz

14.30-16.00 – Lucrările conferinței

16.00-16.30 – Pauză de cafea

16.30-18.00 – Lucrările conferinței

Această manifestare se înscrie în ciclul conferințelor de drept bancar organizate anual de Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, sub egida Sucursalei Timișoara a Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar – România (AEDBF – România), și este susținută financiar de Banca Comercială Română.

Înregistrarea participanților se face pe portalul www.juridice.ro, accesând următorul link: https://conferinte.juridice.ro/conferinta-de-drept-bancar-ed-7.

 

Agenda conferinței

(speakeri și tematică)

 

9.30Deschiderea conferinței. Alocuțiuni introductive

• prof. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept – Universitatea de Vest din Timișoara
Alexandru Păunescu, directorul Direcției Juridice – Banca Națională a României.

 

• Politici și tehnici de banking

9.30-11.30Alexandru Păunescu, directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României: Politici generale și rolul băncilor centrale în incluziunea financiară;

– conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Universitatea din București, Facultatea de Drept: Câte nuanțe de gri are creditul? Despre tehnici de creditare la limita legii și dincolo de ea;

– lect. univ. dr. Sergiu Golub, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept: Reportul – tehnică „arhaică” de creditare?;

– lect. univ. dr. Sergiu Popovici, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept: Vânzarea la valoarea reziduală și dreptul de preemțiune: interferențe cu leasingul financiar ca tehnică alternativă de creditare.

 

Alternative procedurale în banking

12.00-13.30 – prof. univ. dr. Marieta Avram, Universitatea din București, Facultatea de Drept: Când dreptul devine doar o umbră a interesului. Despre tehnica și arta concilierii ca negociere asistată;

Nela Petrișor, avocat partener, Mușat & Asociații: Riscul în contractele de credit bancar. O abordare din perspectiva Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar;

– dr. Ianfred Silberstein, președintele Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar – România (AEDBF–România): Cadrul juridic privind soluționarea alternativă a litigiilor. Importanța acestei proceduri pentru activitatea bancară.

 

Inovații în banking

14.30-16.00Gabriela Anton, avocat partener, Țuca, Zbârcea & Asociații: Noi actori pe piața serviciilor financiar-bancare: moving from banks to banking;

Ciprian Chiorean, directorul Direcției Juridice, Bancpost: Soluții legislative inovatoare în banking;

Elena Iacob, avocat partener, Zamfirescu, Racoți & Partners: Probleme de concurență la sindicalizarea creditelor.

 

Restricții în banking

16.30-18.00Bogdan Dumitrache, executor judecătoresc: O veste bună pentru bănci – Decizia ÎCCJ RIL nr. 2 din 19 februarie 2018;

Alexandru Berea, directorul Direcției Juridice, Banca Comercială Română: Plafonarea ratei dobânzii în contractele dintre profesioniști și consumatori – mijloc de limitare a dobânzilor exorbitante;

– prof. univ. dr. Lucian Bercea, asist. cercet. dr. Dan-Adrian Cărămidariu, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept: How much is too much? Dobânzi lezionare în creditele IFN.

[Cum a fost] Conferința de drept bancar „Alternative la banking (law)” – Timișoara, 30 martie 2018 was last modified: aprilie 12th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: