Conferința cu tema „Alternative Dispute Resolution”

29 nov. 2016
Vizualizari: 3880

Conferința cu tema „Alternative Dispute Resolution”

În perioada 18-20 noiembrie 2016, a avut loc la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, aula „Tudor Drăganu”, din cadrul Universității „Petru Maior” – Tîrgu-Mureș, prima ediție a conferinței „Alternative Dispute Resolution”. Pe parcursul celor 3 zile au fost analizate principalele metode de soluționare a litigiilor pe cale amiabilă (arbitraj, mediere, conciliere), atât din punct de vedere al avantajelor pe care le prezintă acestea cât și al diferențelor și asemănărilor dintre ele.

Acest eveniment a fost organizat prin colaborarea reprezentanților din departamentul de Drept și Administrație Publică al Universității „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, a Corpului Profesional al Mediatorilor din Județul Mureș, a Facultății de Drept din cadrul Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și a Camerelor de Comerț, Industrie și Agricultură – Mureș și Cluj, și a adunat participanți din diverse domenii.

În aceste 3 zile, aula „Tudor Drăganu” a găzduit, în calitate de auditori, studenți, avocați, magistrați, cadre didactice din mediul universitar și mai ales mediatori, atât din județul Mureș cât și din țară, conferința oferind cadrul optim pentru a face o analiză a metodelor de soluționare a litigiilor pe cale amiabilă.

Astfel, printre participanți îi amintim, din partea Corpului Profesional al Mediatorilor, pe Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere, Ioan Matei, reprezentant al CPM de pe lângă Curtea de Apel Tîrgu-Mureș, Marius Sescu, președinte al Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Mureș.

De asemenea, conferința a găzduit magistrați din cadrul instanțelor mureșene, precum Claudia Toma, judecător la Judecătoria Tîrgu-Mureș, Roxana Dan, judecător la Judecătoria Tîrgu-Mureș și cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sebastian Voinea, judecător la Judecătoria Tîrgu-Mureș și cadru didactic asociat la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, Cristian Valentin Ștefan, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Tîrgu-Mureș.

Dintre cadrele universitare prezente, îi amintim pe dr. Lacrima Rodica Boilă, conferențiar universitar la Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureș, dr. dr. Lucia Cătană, conferențiar universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Tîrgu-Mureș, dr. Lucian Chiriac, profesor universitar la Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureș, dr. Sergiu Golub, lector universitar la Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj Napoca, dr. Raul-Felix Hodoș, lector universitar la Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureș, dr. Ioan Lazăr, conferențiar universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia, dr. Paul Popovici, conferențiar universitar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Cluj-Napoca, dr. Nicolae-Dragoș Ploeșteanu, conferențiar universitar la Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureș, dr. Ioan Sabău-Pop, profesor universitar la Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureș.

Lucrările abordate în cadrul conferinței au fost variate, de la prezentarea posibilității, la nivel teoretic, a intervenției medierii în domeniul achizițiilor publice, până la clasicele teme cu privire la importanța acordului de mediere în domeniul dreptului civil sau penal, acestea fiind cuprinse în patru teme mari: Arbitrajul – de la național la global, Soluționarea alternativă a litigiilor – abordarea sectorială, Medierea în procesul penal, Soluționarea alternativă a litigiilor și exigențele dreptului public. Materialele prezentate de către participanți vor fi publicate în revista „Curentul Juridic”.

Evenimentul și-a dorit să aducă în atenția practicienilor existența și importanța metodelor de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă. În prima parte a zilei de vineri au fost analizate reglementările arbitrajului atât la nivel național cât și la nivel global, urmând apoi o analiză a medierii și concilierii; ziua încheindu-se cu prezentarea principalelor aspecte ale medierii în domeniul dreptului civil. Ziua de sâmbătă a fost dedicată în mare parte medierii în materie penală, iar prin participarea magistraților, a avocaților și a cadrelor didactice universitare s-a realizat o analiză amănunțită a acesteia. Ultima zi a conferinței fiind dedicată concluziilor.

Conferința cu tema „Alternative Dispute Resolution” was last modified: noiembrie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: