Există o situație diferită a Clujului față de sudul țării pe multe aspecte de drept administrativ

10 iun. 2016
Vizualizari: 1401

Universul Juridic: Domnule profesor, în legătură cu conferința, câteva întrebări pentru dumneavoastră. În comparație cu cea de-a doua ediție a Conferinței Anuale de Contencios Administrativ, a cărei moderator ați fost dumneavoastră, cum au fost subiectele abordate în cadrul acestei conferințe de la Cluj?

Conf. univ. dr. Alexandru Sorin Ciobanu: Au fost parțial diferite, pentru că tema conferinței de la Cluj este oarecum alta decât a celei de contencios administrativ. Oricum, prezentările au fost foarte frumoase, până la urmă au venit actori ai vieții publice europene de mare prestigiu, profesorul Paul Craig și restul… Temele au fost diverse. Au fost mai puțin teme de contencios administrativ, au fost multe teme legate de contractele publice, în contextul în care au fost adoptate patru noi legi, în materia aceasta (chiar au fost trimise la promulgare acum câteva zile) și avem două noi coduri în materie fiscală. Deci, tematica a fost mult mai diversificată și prezentările pe măsură. Din acest punct de vedere, o comparație între cele două conferințe nu este neapărat potrivită. Ele cumva sunt complementare. Adică, aici am avut parte mai mult de drept substanțial – reglementări de fond, contracte, fiscalitate ș.a.m.d. – iar la conferința de contencios discutăm despre litigii, deja – faza mai puțin plăcută a dreptului administrativ sau fiscal.

Dar, în orice caz, a fost o conferință foarte reușită. Îl felicit pe colegul meu Dacian Dragoș și, cu siguranță, ambele conferințe trebuie reeditate – și cea de contencios, și cea privind europenizarea dreptului administrativ.

Universul Juridic: Suntem și noi de aceeași părere. O altă întrebare pentru dumneavoastră: Sunteți de părere că există o diferență între problemele apărute în practică în funcție de zonele țării?

Conf. univ. dr. Alexandru Sorin Ciobanu: Pe linii mari nu există o diferență, însă pe anumite nuanțe da, se poate spune că avem o practică neunitară, dacă mă refer la perspectiva „litigatorului”. Oricum se știe – dacă tot suntem aici, la Cluj – că există o abordare diferită a Clujului față de sudul țării, pe multe aspecte de drept administrativ: „celebra”, să-i zicem, dispută între cele două școli de Drept – școala de la București, școala de la Cluj – sigur, mult diminuată, mai prozaică în prezent decât în trecut. Dar, repet, pe linii mari, problemele sunt aceleași – și la nivelul administrației locale, și la nivel de instanțe, sunt probleme identice, una peste alta, și trebuie reglate până la urmă prin practică unitară – aici intervine Înalta Curte de Casație (are un rol decisiv) și, desigur, legiuitorul nostru, care trebuie să vină cu legi adecvate.

Universul Juridic: Cât de utile vedeți, totuși, organizarea mai frecventă a unor asemenea evenimente și conferințe de nivel înalt – să le spunem?

Conf. univ. dr. Alexandru Sorin Ciobanu: Acum, și cu frecvența aceasta… Dacă sunt prea dese, riscă până la urmă să se dilueze, cumva. Este greu să strângi un număr de specialiști, cum a fost și acum la Cluj, atât de mare, de foarte multe ori într-un an. Ar merge, poate, cel puțin pe europenizare (pentru că este „la modă” și chiar trebuie să realizată) două conferințe anuale, dar pe contencios, personal, m-aș rezuma la una pe an, deocamdată. Dacă profesorul Dacian Dragoș este mai harnic și aduce invitați din afară, chiar de 2-3 ori pe an, eu vin cu mare plăcere. Pentru contencios administrativ, o conferință națională pe an, dacă n-or să apară probleme spectaculoase în practică, eu zic că e suficient.

Universul Juridic: Domnule profesor, în încheiere, câteva impresii generale, cu părțile bune, părțile rele ale acestui eveniment?

Conf. univ. dr. Alexandru Sorin Ciobanu: Păi legat de părțile rele – nu pot să spun că au existat. Sigur că e o conferință puțin obositoare fizic, pentru că a durat mai mult, un număr de ore semnificativ, dar este inevitabil, fiindcă și noi am pățit la conferința de contencios același lucru – o conferință de zece ore pe zi poate să ridice unele probleme. Însă este doar o chestiune de context, de organizare.

Pe calitatea argumentelor prezentate, pe calitatea „speakerilor” – aici nu am nimic de reproșat, totul este foarte bine. Clujul – cum spunea și colegul Dacian Dragoș – nu mai organizase cam demult o conferință de drept administrativ. Acesta a fost, se poate spune, un „episod pilot”, ca atare la anul, cu siguranță că vor fi prezentări și mai bune, și mai multe, poate și în mai multe zile. Acum, depinde și de sponsori, de modul în care se organizează evenimentul.

Eu sunt încântat, a fost o plăcere să vin, mai ales că nu mai văzusem Clujul de vreo 10 ani de zile, astfel încât felicit organizatorii și Editura Universul Juridic, pentru contribuția avută.

Universul Juridic: Domnule profesor vă mulțumim pentru amabilitatea dumneavoastră și sperăm să ne revedem la Cluj și la anul.

Conf. univ. dr. Alexandru Sorin Ciobanu: Ne revedem… Și dacă faceți, din nou, o conferință anul acesta, ne revedem chiar în acest an.

Universul Juridic: Aveți dreptate. Numai bine vă dorim, toate cele bune.

Există o situație diferită a Clujului față de sudul țării pe multe aspecte de drept administrativ was last modified: iunie 13th, 2016 by Alexandru-Sorin Ciobanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice