Condițiile şi termenele de introducere a cererii de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ

3 dec. 2019
Articol UJ Premium
Vizualizari: 3428
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Vizavi de competența instanțelor judecătorești la soluționarea litigiilor de contencios administrativ, menționăm, că conform art. 191 din Codul Administrativ judecătoriile soluționează în fond toate acțiunile în contencios administrativ, cu unele excepții. Curțile de apel examinează în primă instanță acțiunile în contencios administrativ împotriva actelor administrative normative, care nu se supun controlului de constituționalitate, precum și acțiunile în contencios administrativ atribuite în competența sa prin Codul electoral.

O modificare introdusă prin Codul Administrativ este transferarea competenței jurisdicționale în cazul acțiunilor în contencios administrativ împotriva hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii și ale Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel în prezent acestea sunt examinate în primă instanță de către Curtea de Apel Chișinău, iar anterior în temeiul Legii nr. 793/2000 competent să examineze astfel de cauze ca primă instanță era Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, în conformitate cu prevederile în vigoare, Curtea Supremă de Justiție nu este competentă de a examina ca primă instanță litigiile de contencios administrativ.

Judecătoriile examinează litigiile ce țin de nesoluționarea în termenul legal a cererilor și de verificarea legalității actelor administrative emise sau adoptate de autoritățile administrației publice care sunt constituite și activează pe teritoriul satului, comunei, raionului sau orașului pentru promovarea intereselor și soluționarea problemelor colectivităților locale, de funcționarii publici în cadrul organelor și serviciilor menționate.

În baza legislației cu privire la administrația publică locală, judecătoriile soluționează cererile privind constatarea circumstanțelor care justifică suspendarea activității consiliului local. În baza legislației electorale, judecătoriile soluționează contestațiile în materie electorală, cu excepția celor date prin lege în competența altor instanțe judecătorești.

Judecătoriile judecă litigiile cu privire la refuzul organelor notariale de a îndeplini anumite acte notariale, precum și verifică legalitatea actelor notariale îndeplinite, cu excepția cazurilor când între persoanele interesate apare un litigiu de drept privat ce decurge din actul notarial contestat, situație în care cauza se examinează în ordinea acțiunii civile.

Curțile de apel de drept comun judecă în primă instanță litigiile privind contestările actelor administrative cu caracter normativ ale autorităților administrației publice, ce lezează drepturile, libertățile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor.

În afară de litigiile menționate, Curtea de Apel Chișinău examinează în primă instanță litigiile de contencios administrativ de contestare a hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii și ale Consiliului Superior al Procurorilor, precum și acțiunile în contencios administrativ atribuite în competența sa prin Codul electoral.

Verificarea legalității actelor administrative emise sau adoptate de autoritățile publice ale unității teritoriale Găgăuziei ține de competența Curții de Apel Comrat.

În materia contenciosului administrative, Curtea Supremă de Justiție, ca instanță de recurs, judecă recursurile declarate împotriva hotărârilor, deciziilor și încheierilor pronunțate de curțile de apel.

Codul Administrativ reglementează conflictele de competență dintre instanțele judecătorești și anume dacă în cadrul judecării pricinii, se stabilește că litigiul este de competența unei alte instanțe judecătorești, instanța de contencios administrativ își declină competența și strămută pricina în instanța competentă printr‑o încheiere nesusceptibilă de recurs[7].

În cazul în care se constată, că acțiunea în contencios administrativ depusă în instanța de judecată conține pretenții inseparabile de drept administrativ și de drept civil, acestea se examinează de instanța de judecată competentă pentru examinarea acțiunii în contenciosul administrative, iar dacă acțiunea în contencios administrativ depusă în instanța de judecată conține pretenții separabile de drept administrativ și de drept civil, acestea se separă printr‑o încheiere nesusceptibilă de recurs[8].

În concluzie, ținem să menționăm faptul, că legiuitorul moldav la adoptarea Codului Administrativ a fost inspirat în totalitate de legislația germană, introducând astfel noi instituții, modificând altele, precum și a fost introdusă o terminologie nouă, caracteristică legislației germane. Analizând Cartea a treia din Codul Administrativ, observăm că procedura contenciosului administrativ nu a suferit modificări esențiale structurale în comparație cu Legea nr. 793/2000, care are o practică bogată de aplicare în Republica Moldova.


[7] Art. 198 din Codul Administrativ.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

[8] Art. 201 din Codul Administrativ.

Condițiile și termenele de introducere a cererii de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ was last modified: noiembrie 27th, 2019 by Radu Cezar Crețu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Radu Cezar Crețu

Radu Cezar Crețu

Este doctorand în cadrul Facultății de Drept, Universitatea de Stat din Moldova.
A mai scris: