Condițiile revizuirii. Neîndeplinire. Respingerea cererii (NCPC)

30 aug. 2018
Vizualizari: 2790
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 56/2018

NCPC:  art. 430, art. 431 alin. (1), art. 509 pct. 8

Revizuirea reprezintă acea cale extraordinară de atac ce oferă posibilitatea retractării unei hotărâri judecătorești definitive care se vădește a fi greșită în raport cu unele împrejurări de fapt survenite după pronunțarea acesteia, motivele fiind expres și limitativ prevăzute de lege, impunând, pentru fiecare în parte, îndeplinirea unor condiții specifice.

Potrivit art. 509 pct. 8 C. proc. civ., revizuirea este posibilă „dacă există hotărâri potrivnice, date de instanțe de același grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri”.

Rezultă că revizuirea întemeiată pe textul legal anterior citat va fi admisă doar dacă sunt întrunite, cumulativ următoarele condiții: existența unor hotărâri judecătorești definitive, hotărârile judecătorești în cauză să fie potrivnice, în sensul că cea de-a doua nesocotește autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri.

Aceasta presupune ca, potrivit art. 430 C. proc. civ., să fi existat între aceleași părți o judecată care să fi tranșat fondul procesului, o excepție procesuală sau alt incident, aspecte contrazise printr-o hotărâre ulterioară.

Dispozițiile art. 509 pct. 8 C. proc. civ. sancționează așadar încălcarea efectelor lucrului judecat potrivit căruia „Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeași calitate, în temeiul aceleiași cauze și pentru același obiect” [art. 431 alin. (1) C. proc. civ.].

Or, în speță nu sunt îndeplinite aceste cerințe, deoarece revizuenta apreciază că hotărârea supusă revizuirii este potrivnică unor hotărâri pronunțate în spețe similare de către Curtea de Apel București, în care alte persoane fizice, angajate ale aceluiași pârât, au participat în proces în calitate de reclamante.

Astfel, în dosarele în care s-au pronunțat deciziile pretins contrare cu decizia a cărei revizuire se solicită, revizuenta nu a figurat în proces în calitate de parte, iar judecata în acele dosare a purtat în privința drepturilor, chiar dacă similare, aparținând unor alți angajați ai Serviciul de Ambulanță Județean Teleorman.

Hotărârile la care revizuenta face referire în sensul că ar fi potrivnice deciziei nr. 1586 din 13 martie 2017 a Curții de Apel București, secția a VII-a conflicte de muncă și asigurări sociale, și pe care le-a depus la dosar în susținerea cererii, reprezintă, în realitate, practică judiciară în materie, iar împrejurarea că prin aceste hotărâri s-au adoptat soluții diferite celei pronunțate prin hotărârea atacată, nu se circumscrie cazului de revizuire invocat.

Prin urmare, constatând că nu sunt îndeplinite cerințele art. 509 pct. 8 noul C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire.

Sursa informației: www.scj.ro.

Condițiile revizuirii. Neîndeplinire. Respingerea cererii (NCPC) was last modified: septembrie 27th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.