Condițiile de admisibilitate ale cererii de revizuire (CPC)

23 ian. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 4114
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 385/2016

CPC: art. 317 [art. 504 NCPC], CPC: art. 318 [art. 503 NCPC], CPC: art. 322 [art. 509 NCPC]

Prin Decizia nr. 2410 din 29 octombrie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția civilă și de proprietate intelectuală, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatoarea A. împotriva Deciziei nr. 2643 din data de 9 octombrie 2014 și a încheierii din data de 3 aprilie 2014, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție secția I civilă, în Dosarul nr. x/1/2011/al. reinterându-se, în esență, că motivele invocate vizează aspecte de fond și nu se pot încadra în cazurile de contestație în anulare reglementate de art. 317-318 C. proc. civ. [art. 504 NCPC][art. 503 NCPC]

Potrivit dispozițiilor art. 322 alin. (1) C. proc. civ. [art. 503 NCPC] revizuirea are ca obiect hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare, precum și hotărâri date de o instanță de recurs atunci când evocă fondul.

Din textul citat rezultă că pentru hotărârile judecătorești pronunțate de instanțe de recurs, legiuitorul a impus o condiție specială, în sensul că aceste hotărâri pot forma obiect al unei cereri de revizuire numai dacă prin ele se evocă fondul cauzei.

O instanță de recurs evocă fondul cauzei atunci când, statuând în drept în mod diferit față de modalitatea în care au făcut-o instanțele anterioare, pronunță o soluție proprie și diferită de cele anterior date în aceeași cauză.

Analizând actele și lucrările dosarului, se constată că, în speță, prin decizia ce se tinde a fi revizuită a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatoarea A. împotriva Deciziei nr. 2643 din data de 9 octombrie 2014 și a încheierii din data de 3 aprilie 2014 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, în Dosarul nr. x/1/2011/al.

În cauză, decizia a cărei revizuire se solicită, nu se circumscrie dispozițiilor art. 322 alin. (1) C. proc. civ. [art. 503 NCPC], având în vedere soluția pe care o conține și stadiul procesual în care a fost pronunțată.

Așa fiind, se reține că nu este îndeplinită o condiție generală de admisibilitate a cererii de revizuire, condiție impusă de dispozițiile art. 322 alin. (1) C. proc. civ. [art. 503 NCPC], și anume aceea ca hotărârea pronunțată să evoce fondul, situație în raport de care nu se mai impune analizarea celorlalte condiții specifice ale acestei căi de atac de retractare.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte urmează să respingă cererea de revizuire formulată de revizuienta A., ca inadmisibilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Condițiile de admisibilitate ale cererii de revizuire (CPC) was last modified: ianuarie 23rd, 2017 by Universul Juridic
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter