Condiții pentru admisibilitatea cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Neîndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a cererii de revizuire (NCPC, L. nr. 47/1992)

27 dec. 2019
Vizualizari: 966
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 444/2019

L. nr. 47/1992: art. 29 alin. (1); NCPC: art. 322 pct. 5, art. 326 alin. (3)

Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, pentru admisibilitatea cererii de sesizare a Curții Constituționale trebuie îndeplinite cumulativ mai multe cerințe și anume:

– excepția să fie ridicată în fața instanțelor de judecată, la cererea uneia dintre părți sau, din oficiu, de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial, respectiv de procuror în cauzele în care participă;

– excepția să vizeze neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare;

– excepția să nu aibă ca obiect prevederi constatate ca neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale. O asemenea condiție este consecința caracterului general obligatoriu și al efectelor erga omnes al deciziilor Curții Constituționale;

– excepția să aibă legătură cu soluționarea cauzei.

Excepția de neconstituționalitate constituie un mijloc procedural prin intermediul căruia se asigură, în condițiile legii, analiza conformității anumitor dispoziții legale cu Constituția României. În acest caz, sesizarea Curții Constituționale nu se face direct, întrucât Legea nr. 47/1992 stabilește un veritabil filtru, în virtutea căruia instanța efectuează un examen cu privire la îndeplinirea condițiilor de admisibilitate, în funcție de care admite sau respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale.

Astfel, judecătorul este chemat să realizeze o verificare sub aspectul respectării condițiilor legale în care excepția de neconstituționalitate, ca incident procedural, poate fi folosită. Ca orice mijloc procedural, excepția de neconstituționalitate nu poate fi utilizată decât în scopul și cu finalitatea prevăzute de lege, respectiv pentru verificarea constituționalității unei dispoziții legale care are legătură cu soluționarea cauzei.

În speță, cererea de sesizare a Curții Constituționale având ca obiect neconstituționalitatea art. 322 pct. 5 C. proc. civ. nu îndeplinește una dintre cerințele impuse, aceea de a avea legătură cu cauza.

Astfel, instanța de revizuire, în aplicarea cerințelor impuse de art. 326 alin. (3) C. proc. civ., a avut a se pronunța, cu prioritate, asupra admisibilității cererii de revizuire din perspectiva cerinței impuse de art. 322 alin. (1) C. proc. civ., aceea ca hotărârea atacată să evoce fondul.

În speță, întrucât prin sentința ce formează obiectul cererii de revizuire a fost respinsă cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta A. în contradictoriu cu pârâții Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și B., ca fiind prescrisă și a fost respinsă cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătății, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, instanța de revizuire a statuat asupra faptului că instanța de fond nu a examinat raportul juridic dedus judecății prin prisma probelor administrate în cauză, aceasta neevocând fondul raportului litigios.

Nefiind îndeplinită această condiție de admisibilitate a cererii de revizuire, de evocare a fondului, nu s-a putut trece la analiza pe fond a motivului de revizuire reglementat de art. 322 pct. 5 C. proc. civ., în sensul analizării condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească înscrisurile doveditoare, inclusiv a celor incluse în sintagma reținute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfățișate dintr-o împrejurare mai presus de voința părților.

În acest context, cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de recurenta – revizuentă nu are legătură cu soluționarea cauzei deduse judecății în sensul art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, câtă vreme soluția instanței de fond nu a fost întemeiată pe sintagma a cărei neconstituționalitate s-a invocat în recurs.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În considerarea celor ce preced, Înalta Curte va respinge recursul, ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Condiții pentru admisibilitatea cererii de sesizare a Curții Constituționale. Neîndeplinirea condițiilor de admisibilitate a cererii de revizuire (NCPC, L. nr. 47/1992) was last modified: decembrie 20th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.