Concursuri pentru şefia Parchetelor

6 nov. 2019
Vizualizari: 488

Presa scrie și azi despre învestirea noului guvern și despre toate mișcările din partide, care au urmat votului din Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la ceremonia de învestire a noului ministru al Justiției, despre rediscutarea legilor justiției «așa cum trebuia făcut de la început», împreună cu profesioniștii din sistem. «Se închide o etapă, dacă pot să parafrazez, de tristă amintire deja, guvernele pesediste eșuate. Acum începe o guvernare care se va face numai în interesul românilor și al României. (…) Eu îmi doresc foarte mult pentru România și pentru români o justiție dreaptă, o luptă anticorupție eficientă», a spus Iohannis. El i-a mulțumit Anei Birchall pentru munca sa ca ministru al Justiției și a spus că a constatat că aceasta s-a „implicat total” în rezolvarea problemelor, relatează News.ro.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, afirmă că pleacă de la conducerea instituției „cu fruntea sus” și cu credința că și-a respectat jurământul depus la învestire.

 „Au fost șase luni de zile, nu sunt atât de multe luni, dar cred că din punctul de vedere al intensității și a tot ceea ce am făcut noi în această perioadă, cu siguranță se simt mult mai multe luni, se simte o perioadă mult mai lungă. Eu pot să vă spun că o să plec din fruntea ministerului cu fruntea sus, cu credința că în toată această perioadă n-am făcut altceva decât să respect jurământul pe care l-am depus cu mâna pe Biblie și pe Constituție, la investire, și cred că în toată această perioadă n-am făcut altceva decât să asigurăm atât buna funcționare a ministerului, a activității curente, cred că – mă uitam aseară – am semnat peste 812 acte normative; pentru că, după cum știți, Ministerul Justiției este pe circuitul de avizare a majorității actelor normative”, a declarat, marți, Ana Birchall, mai scrie News.ro.

Noul ministrul al Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat marți că sunt magistrați care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție „peste noapte”, însă se dorește discutarea situației SIIJ în Parlament.

Potrivit Agerpres, fiind întrebat de jurnaliști dacă poate fi vorba despre o ordonanță de urgență privind desființarea SIIJ, ministrul Predoiu a răspuns:

„Domnul prim-ministru a subliniat ieri în Parlament că vom merge pe o intervenție în Parlament, vom merge pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă din Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar pe bază de studiu, să vedem despre ce este vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului”.

Ministrul Cătălin Predoiu, se gândește deja la numirea unor noi șefi la Parchete și îi îndeamnă pe procurorii profesioniști să se înscrie la selecția care va fi organizată.

„Dacă ești bine pregătit, dacă îți pasă de cetățeni, dacă îți pasă de lege, dacă ești bântuit de acest spirit al dreptății, ești obligat să iei măcar în considerare să te înscrii. Vreau să dezmint orice fel de speculații legate de numiri care s-ar face pe criterii politice sau pe criterii de prietenie. Eu am subliniat asta și la Parlament, trebuie să renunțăm la acest tip de înțelegere greșită a ideii de prietenie. Prietenie este una, munca este altceva. Profesionalismul nu trebuie influențat de prietenie și selecția trebuie făcută pe criterii obiective”, a declarat  ministru Predoiu, scrie Agerpres.

Un alt ministru, cel de la Interne, Marcel Vela, a declarat, marți, că va semna imediat documentele privind sancționarea polițiștilor vinovați în desfășurarea acțiunii de la Caracal.

„Voi semna imediat documentele cu privire la acești polițiști (cei 15 ofițeri cercetați în cazul Caracal – n.r.). Este firesc să semnez, să nu vă gândiți cumva că n-aș semna sancțiunile celor vinovați de la Caracal”, a spus ministrul Vela, după ceremonia de învestire de la sediul MAI, scrie Agerpres.

„Legat de tot ceea ce ați spus dumneavoastră, cu concedii medicale și cu tertipuri, ca să vă citez, evident că nu sunt de acord cu ele și  toate posibilele tertipuri vor fi verificate. Măsurile vor fi așa cum propun comisiile de disciplină, astfel încât să aveți cunoștință că fiecare polițist vinovat a primit pedeapsa cuvenită”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne, scrie Agerpres.

Scandalul apărut între liderii Pro România, după votul de validare a guvernului Orban, este un alt subiect despre care se relatează în presa de azi.

„Pro România a anunțat marți seară că a decis sancționarea celor șapte parlamentari, care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, fiindu-le retras sprijinul politic. Prim-vicepreședinții Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, vicepreședinții Emilia Meiroșu și Mircea Banias au fost suspendați din partid, în timp ce restul au fost revocați din funcțiile de coordonatori județeni”, notează News.ro.

Europarlamentarul Mihai Tudose nu se lasă mai prejos și îi cere lui Victor Ponta demisia de la conducerea Pro România.

În condițiile în care absolut toate și pun accent pe toate „negocierile” duse de Victor în ultimul timp (absolut toate fiind făcute fără girul unui for statutar) au eșuat, în condițiile în care ești foarte deranjat că nici cei mai apropiați colegi din conducerea ProRomânia nu-ți împărtășesc „strategiile”… Nu ai vrea tu, Victor, ca în loc să ameninți tu cu excluderi și schimbări de președinți de organizații, de excluderi de membri fondatori și oameni ce au contribuit decisiv la ceea ce e astăzi partidul; nu ai vrea tu, Victor, să-ți dai tu demisia? Ca să nu te mai deranjăm!”, scrie Tudose după ce lansează mai multe acuzații la adresa liderului Pro România, arată News.ro.

Pentru că, în diaspora deja s-a votat prin corespondență, pentru alegerile prezidențiale de duminică, notăm și o știre de pe site-ul agenției News.ro, prin carese semnalează posibile neajunsuri în procesul de votare.

 Autocolantul cu mențiunea „Votat”, utilizat la votul prin corespondență la alegerile prezidențiale se poate dezlipi și lipi din nou cu ușurință, deși pe instrucțiunile transmise alegătorilor scrie explicit că odată dezlipit, acesta nu poate fi reutilizat, conform imaginilor postate pe Facebook de un român stabilit în Londra”, relatează News.ro, care atașează știrii și filmul primit de la românul din Londra, care confirmă cele relatate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Conform imaginilor difuzate, Daniel Ursache, din Târgu Neamț, stabilit la Londra, dezlipește autocolantul cu mențiunea „Votat” din caseta în care este înscris numele candidatului USR – Plus, autocolantul rămânînd în perfectă stare. Apoi, îl lipește, din nou, în caseta în care este înscris numele președintelui Klaus Iohannis și îl dezlipește și de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de  vot să fie deteriorate”, explică News.ro.

„Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, susține că nu este mulțumit de cum a decurs votul prin corespondență, considerând că acesta a fost un eșec, în condițiile în care doar 41.000 de persoane și-au manifestat interesul de a vota în acest mod”, mai arată News.ro.

În încheierea Revistei, scriem despre dosarul „Hidrotehnica”, care revine în atenția presei.

„Curtea de Apel București a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Hidroelectrica, în care fostul ministru Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, iar Dan Andronic este judecat pentru mărturie mincinoasă. Un judecător de la Curtea de Apel a respins toate cererile și excepțiile ridicate de Udrea în acest dosar și a constatat legalitatea probelor strânse de procurorii DNA.
De asemenea, magistratul a dispus instituirea sechestrului pe averea Elenei Udrea, până la concurența sumei de 4.700.000 euro, în vederea confiscării special”,
relatează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Concursuri pentru șefia Parchetelor was last modified: noiembrie 6th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: