Concursul real de infracţiuni. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCP, NCPP, L. nr. 187/2012)

15 iun. 2020
Vizualizari: 806
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 45/2020

NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b), art. 585 alin. (1); NCP: art. 38 lit. a), art. 39 alin. (1) lit. b); L. nr. 187/2012: art. 10

Potrivit dispozițiilor art. 585 alin. (1) C. proc. pen., „pedeapsa pronunțată poate fi modificată, dacă la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei, se constată, pe baza unei hotărâri definitive, existența vreuneia dintre următoarele situații: a) concursul de infracțiuni; b) recidiva; c) pluralitatea intermediară; d) acte care intră în conținutul aceleași infracțiuni”.

În speța de față, condamnatul A. a solicitat instanței competente, potrivit art. 585 alin. (2) C. proc. pen., contopirea pedepselor cu închisoarea la care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 612 din 21 iulie 2011 a Tribunalului București, secția I Penală, definitivă prin Decizia penală nr. 1613 din 22 decembrie 2014 a Curții de Apel București, prin Sentința penală nr. 357 din 3 martie 2015 pronunțată de Tribunalul București, definitivă prin Decizia penală nr. 1106 din 5 iulie 2016 a Curții de Apel București și prin Sentința nr. 112/F din 16 iunie 2016 a Curții de Apel București, definitiva prin Decizia penală 135/A din 30 mai 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit art. 38 lit. a) C. pen., concursul real de infracțiuni există când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârșite de aceeași persoană, prin acțiuni sau inacțiuni distincte, înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele, inclusiv atunci când una dintre infracțiuni a fost comisă pentru săvârșirea sau ascunderea altei infracțiuni.

Verificând datele săvârșirii faptelor, precum și datele rămânerii definitive a hotărârilor penale, Înalta Curtea reține că, în mod corect, prima instanță a constatat că infracțiunile pentru care a fost condamnat contestatorul A. au fost săvârșite în concurs real, întrucât toate au fost comise înainte ca pentru vreuna dintre ele să se fi pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare.

În ceea ce privește legea penală aplicabilă, Înalta Curte constată că art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind C. pen. prevede că tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni se aplică potrivit legii noi atunci când cel puțin una dintre infracțiunile din structura pluralității a fost comisă sub legea nouă, chiar dacă pentru celelalte infracțiuni pedeapsa a fost stabilită potrivit legii vechi, mai favorabilă.

În raport de ansamblul infracțional supus contopirii, este evident că legea penală aplicabilă în speță este noul C. pen., cum în mod corect a apreciat și instanța de fond, având în vedere faptul că infracțiunile pentru care contestatorul a fost condamnat prin Sentința penală nr. 357 din 3 martie 2015 pronunțată de Tribunalului București, au fost săvârșite în perioada februarie- aprilie 2014, deci după intrarea în vigoare a noului C. pen.

Analizând hotărârile supuse contopirii Înalta Curte apreciază că, în mod corect, Curtea de Apel București a constatat că infracțiunile pentru care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 357 din 3 martie 2015 pronunțată de Tribunalului București, definitivă prin Decizia penală nr. 1106 din 5 iulie 2016 a Curții de Apel București, prin Sentința penală nr. 612 din 21 iulie 2011 a Tribunalului București, definitivă prin Decizia penală nr. 1613 din 22 decembrie 2014 a Curții de Apel București și, respectiv, prin Sentința penală nr. 112/F din 16 iunie 2016 a Curții de Apel București, definitivă prin Decizia penală nr. 135/A din 30 mai 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția Penală, se află în concurs real, aplicându-se în mod corect dispozițiile art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen., în final condamnatul urmând să execute o pedeapsă de 20 de ani și 2 (două) luni închisoare.

Referitor la sporul de 5 ani și 2 luni închisoare aplicat condamnatului Înalta Curte constată că acesta a fost corect stabilit, fiind obligatoriu, potrivit art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen., care: „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”.

Față de aceste considerente Înalta Curtea constată că sentința contestată este legală și temeinică, motiv pentru care în baza art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., va respinge, ca nefondată, contestația formulată de condamnatul A. împotriva Sentinței penale nr. 175/F din data de 27 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2019.

Potrivit art. 275 alin. (2) C. proc. pen. contestatorul condamnat va fi obligat la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Concursul real de infracțiuni. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCP, NCPP, L. nr. 187/2012) was last modified: iunie 15th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.