Concursul Național de Drept Umanitar și Drepturile Refugiaților 2023

16 nov. 2023
Vizualizari: 199

Începând cu anul 2008, între 8 și 10 decembrie (dată la care se aniversează și Ziua Internațională a Drepturilor Omului), are loc Concursul Național de Drept Umanitar și Drepturile Refugiaților. Concursul este tradițional co-organizat de către Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), Centrul de Drept Internațional Umanitar al Ministerului Apărării Naționale din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, care asigură și secretariatul permanent al CNDIU, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Societatea Civilă de Avocați Joy Legal & Business, Asociația SIMA.

Crucea Roșie Română asigură și participarea Comitetului Internațional de Cruce Roșie, organizație internațională cu rol esențial în promovarea și aplicarea dreptului internațional umanitar.

Acest concurs se desfășoară anual, la nivel național, în limba română și se adresează mediului academic, fiind principalul și singurul concurs la nivel național de diseminare a dreptului internațional umanitar și a dreptului refugiaților, prin raportare la drepturile omului, în rândul studenților și masteranzilor. Concursul are și o dimensiune internațională prin participarea studenților din cadrul unor universități din Republica Moldova. Concursul reprezintă în același timp o platformă inedită de colaborare între studenți și instituțiile co-organizatoare, prilej de familiarizare cu atribuțiile și funcțiile unor instituții, structuri sau organizații mai puțin familiare etapei de dezvoltare academică în care se regăsesc studenții.

Concursul are propria pagină de facebook: https://www.facebook.com/concurstitulescu/ și propria pagină de internet: www.concurstitulescu.ro unde pot fi găsite informațiile despre fiecare ediție.

Concursul reprezintă totodată și o provocare adresată studenților la drept, istorie, științe politice, științe militare, relații internaționale din diferite centre universitare – din România, Republica Moldova, dar și din alte state în care există studenți vorbitori de limbă română – și asigură testarea într-o abordare interactivă a cunoștințelor acumulate în domeniul dreptului umanitar, al dreptului refugiaților, al drepturilor omului și al dreptului internațional public. Concursul este jurizat de specialiști în materie și atestat prin diplome de participare, de merit și premii.

Finala acestui concurs se desfășoară în fiecare an pe 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, pe care dreptul internațional umanitar și dreptul refugiaților o promovează la nivel de principiu fundamental.

Anul acesta este organizată ediția 2023 a concursului, an în care este marcată aniversarea a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Prin urmare, finala va fi dedicată acestei aniversări.

La finală participă, pe lângă concurenți, profesori coordonatori, organizatori voluntari aleși din rândul studenților și elevi de clasa a XI-a și a XII-a de la licee de prestigiu din București și reprezentanți ai instituțiilor co-organizatoare, însumând aproximativ 60 de persoane.

Înscrierile studenților pentru ediția 2023 se desfășoară online, direct pe pagina concursului, și se vor încheia pe 25 noiembrie 2023, în timp ce concursul se va desfășura în perioada 8-10 decembrie 2023.

La fiecare ediție se acordă premii echipelor câștigătoare: Premiul Bene Merenti, Locul II în finală, Premiul pentru cea mai bună echipă în Dreptul Refugiaților, Premiul Vespasian Pella pentru cel mai bun eseu pe o tematică de drept umanitar și dreptul refugiaților, și Premiul Constantin Cunescu pentru cel mai promițător tânăr profesionist. Începând cu anul 2022, echipa câștigătoare a concursului va primi sprijin financiar și preparatoriu pentru participarea la un concurs internațional de drept internațional și dreptul refugiaților.

Coordonatorul Concursului este Dr. Av. Beatrice ONICA-JARKA.

 

Concursul Național de Drept Umanitar și Drepturile Refugiaților 2023 was last modified: noiembrie 16th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.