ASD și PeliFilip au organizat primul Concurs de negocieri simulate!

20 ian. 2017
Vizualizari: 2862

Asociația Studenților în Drept și PeliFilip (una dintre cele mai importante societăți de avocați de pe piața națională) au organizat, în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, Concursul de negocieri simulate. Acest concurs a reprezentat o premieră la nivelul Facultății de Drept a Universității din București, fiind pentru prima oară când este realizat și venind în sprijinul studenților din anul al III-lea, aceștia fiind grupul-țintă al proiectului.

Concursul a avut un real succes în rândul studenților, numărând zeci de echipe înscrise și atrăgând permanent mult interes în mediul online.

Structura concursului

Concursul de negocieri simulate a presupus mai multe etape, între care înscrierea participanților, urmată de un test de cunoștințe juridice pentru aceștia, selectarea semifinaliștilor și livrarea de către avocații PeliFilip a unui training pe tema „Tehnici de negociere”, iar, în final, sesiunile de negociere.

Concurenții au fost împărțiți în cumpărători, respectiv vânzători, astfel încât în semifinale au avut loc trei runde de negociere între avocații companiei-fictive „Business Oriented Simple Solutions” și ai vânzătorului Lăzărel Inspirescu. Fiecare echipă a primit, din partea avocaților PeliFilip, instrucțiuni specifice, cunoscând ce obiective trebuie să atingă.

Finala s-a desfășurat între cea mai bună echipă de cumpărători, formată din studenții Andrei Bănică și Cristian Mirea și cea mai bună echipă de vânzători, formată din studentele Claudia Rohnean și Adriana Stoica. Cele două echipe au trebuit să se pună de acord cu privire la ultimele puncte ale contractului negociat și să încheie tranzacția, redactând un draft al antecontractului de vânzare. Câștigătoare a fost declarată echipa vânzătorului, astfel că tranzacția negociată de Adriana și Claudia a fost considerată de către juriul format din avocații PeliFilip a fi cea mai bună.

Ideea

Unul dintre cei trei coordonatori ai proiectului a fost chiar inițiatorul acestuia, Celestino Dincă, membru ASD din anul 2015: „Acum doi ani, ASD se afla la începutul unui proces de dezvoltare și cu un plan de proiecte pe care voia să le implementeze, una dintre ținte fiind semnarea unui parteneriat gold cu societatea de avocatură a anului, PeliFilip.  

Ideea de a organiza un concurs de negocieri simulate mi-a venit în momentul în care am ajuns față în față, în sala de ședințe de la sediul PeliFilip, cu unul dintre avocații societății, Monica Stătescu, și a trebuit să o convingem că merită să încheiem acest parteneriat. Mi-am dat seama că noi (ASD) organizăm procese simulate prin intermediul cărora avem posibilitatea să gustăm, oarecum, din realitatea din practică, dar nu avem niciun proiect care să ne învețe cum să purtăm o negociere”.

Urmare a încheierii parteneriatului cu PeliFilip, în ianuarie 2016, ASD a căutat permanent să dezvolte noi proiecte. Astfel, a urmat o nouă negociere, cea privind organizarea acestui Concurs, pe care echipa PeliFilip l-a îmbrățișat cu foarte mult entuziasm: „Așadar, de la această idee, am ajuns, la un an distanță, să asist, în calitate de coordonator, la primul proiect de negocieri simulate organizat în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, alături de o echipă extraordinară de avocați, cărora le mulțumesc pentru tot efortul depus, pentru dedicare și pentru cât s-au implicat ca acest proiect să ajungă la final de drum.

Acum, la final, nu pot să spun decât că mândria și bucuria pe care o simți la finele unui astfel de proiect, când culegi roadele, răsplătesc efortul și munca depusă”, a încheiat inițiatorul proiectului.

Impresiile concurenților

Adriana și Claudia, câștigătoarele primei ediții ale Concursului de negocieri simulate, au fost încântate de proiect și spun că „au descoperit ce înseamnă cu adevărat să fii avocat”, dar și că „au simțit mândria de a reprezenta cu succes interesele unei părți”.

Adriana Stoica a punctat că acest concurs „a reprezentat o experiență unică, în cadrul căreia am avut ocazia să îmi testez modul de a acționa în situații imprevizibile, abilitatea de a lucra în echipă, de a convinge partea adversă asupra argumentelor susținute, atenția la detalii, precum și cunoștințele juridice. Informațiile dobândite în timpul training-ului organizat de avocații PeliFilip cu privire la obținerea poziției de putere într-o negociere, limbajul nonverbal, tehnicile cele mai uzuale în materia negocierii ne-au ghidat în cadrul rundelor de negocieri, iar în finală am avut oportunitatea să redactăm un contract de vânzare, pe baza clauzelor convenite anterior. Am avut ocazia să descopăr ce înseamnă să fii cu adevărat avocat și satisfacția pe care o poate oferi încheierea unei tranzacții importante. Felicit echipa PeliFilip și Asociația Studenților în Drept pentru modul în care au organizat acest proiect și pentru eforturile depuse în vederea motivării studenților”.

„Când am hotărât să mă înscriu la acest concurs, am acceptat provocarea cu mine însămi. Nu mai participasem până acum la o astfel de competiție, iar ceea ce m-a atras, ab initio, a fost tocmai modul în care aceasta se intitula: «Concurs de Negocieri Simulate». Acum, privind retrospectiv, pot spune că din momentul înscrierii în concurs și până la momentul rezultatului final, am trăit într-o continuă negociere, o negociere în care ne-am testat atât abilitățile juridice, cât și cele de lucru în echipă, astfel încât să putem spune, la sfârșitul zilei, că am câștigat tot ceea ce e mai frumos într-un concurs, și anume: o experiență inedită, oameni extraordinari, o organizare grozavă și un concurs care ne-a provocat să dăm tot ceea ce avem mai bun”, a precizat Claudia Rohnean.  

Claudia ne-a mărturisit și că este încă entuziasmată când se gândește că, în marea finală, a avut ocazia să stea pe scaunul negociatorilor care reprezentau vânzătorul: „În acel moment am simțit atât mândria de a reprezenta cu succes interesele unei părți, cât și presiunea de a obține finalitatea dorită într-un contract, sau ceea ce se numește satisfacerea intereselor ambilor cocontractanți. Consider că a fost o experiență unică, pe care aș repeta-o ori de câte ori aș avea ocazia. A fost una dintre puținele experiențe din viața mea de student, care m-a pus în ipostaza de a aplica cunoștințele teoretice într-o situație cu adevărat practică, într-un cadru formal și cu o jurizare atât de vigilentă”.

Impresia Gianinei Găvănescu, coordonator al proiectului din partea echipei PeliFilip

„Suntem încântați de finalizarea cu succes a proiectului. Sumarizând, cred că trei factori importanți au fost determinanți: proiectul a răspuns unei nevoi reale, am pornit la drum cu o abordare potrivită și am avut parte de o sinergie perfectă între toate forțele implicate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nevoia reală pe care am identificat-o în rândul studenților de la Facultatea de Drept, indiferent de carierele pe care le vor urma, ține de instruirea abilităților personale și sociale cunoscute generic sub eticheta de «soft skills». Acestea reprezintă, din păcate, o zonă în care se mai pot realiza încă foarte multe, fiind esențială în avocatura de consultanță. Prin intermediul concursului, noi ne-am aplecat în special asupra abilităților de negociere. Negocierea în avocatura de business integrează, însa, la rândul ei, mai multe aspecte de soft skills: de la limbaj non-verbal, questioning skills, discurs persuasiv, până la diplomație, tact, gestionarea emoțiilor, gestionarea conflictelor, flexibilitate, lucrul în echipa etc. Astfel că într-un final, am reușit, credem noi, să răspundem într-o mare măsură nevoii generale de instruire în zona de soft skills.

Abordarea noastră a fost ca, sub învelișul unui concurs să livrăm, de fapt, un real proiect educațional. Astfel, într-o primă etapă i-am instruit pe candidații noștri prezentându-le, împreună cu colega mea Mihaela Ispas, tehnici și abordări moderne de negociere, în linie cu ultimele noutăți în domeniu și care depășesc clasicul win-win.

Apoi, le-am oferit prilejul concret de a negocia în baza unor materiale și instrucțiuni pregătite cu mare atenție de colega mea Mirabela Maria și inspirate din situații cât se poate de reale. Participanții au simțit practic ce înseamnă să fii avocat de consultanță și, în concret, să negociezi în numele unui client sofisticat, într-o tranzacție de referință, să te pregătești, să ai emoții, să pui întrebările potrivite, să asculți în mod activ, să îți susții cererile și să convingi, să faci concesii condiționate, să transpui în limbaj juridic înțelegerea comercială și, în cele din urmă, chiar să redactezi întreg mecanismul contractual. Și poate, la finalul zilei, chiar să te simți obosit, dar totuși împlinit că ai realizat ceva important și care îți aduce satisfacție.

Ne-am luat apoi timpul necesar și am oferit împreună cu ceilalți membri ai juriului (Monica Stătescu și Mădălina Fildan) feedback consistent cu privire la performanța participanților noștri. Pentru că feedback-ul a fost particularizat și concret, s-a demonstrat a fi una dintre cele mai utile și apreciate faze din cadrul concursului.

În final, trebuie să mulțumesc tuturor celor implicați pentru perfecta sinergie creată. Pentru tot efortul depus, mulțumesc echipei noastre de voluntari de la PeliFilip pe care am avut onoarea să o coordonez. Mulțumim, de asemenea, partenerilor noștri din ASD pentru organizarea ireproșabilă. Participanților la concurs le mulțumim pentru feedback-urile pozitive și autentice primite și, în general, pentru energia, pasiunea, entuziasmul, dar și rigoarea cu care au îmbrățișat ideea acestui concurs și cu care s-au implicat în toate fazele sale.

Suntem mândri de ei și sunt încredințată că vor avea toți parte de cariere de succes indiferent de calea profesională pe care o vor alege. Sunt convinsă că abilitățile de negociere dobândite le vor fi de folos pe viitor, pentru că obiceiurile bune se formează de timpuriu.

Uitându-mă în urmă, fiecare etapă de negociere a fost unică și chiar magică; am luat parte la o lume a ideilor, a dezbaterilor de idei, iar negocierile au fost de foarte bună calitate.

Toate acestea ne-au convins într-un final că am avut abordarea potrivită și ne încurajează să organizăm acest concurs și în viitor alături de partenerii noștri din ASD”.

Despre Asociația Studenților în Drept

Asociația Studenților în Drept este unica asociație reprezentativă a studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Misiunea asociației constă în reprezentarea intereselor studenților în forurile decizionale constituite la nivelul Facultății și al Universității, promovarea acțiunilor cultural-civile ale studenților, precum și sprijinirea dezvoltării lor personale prin organizarea de proiecte cu ajutorul celor 7 departamente ce acoperă arii multiple de interes pentru studenți. ASD a fost numită, în cadrul Galei Studenților din România, organizată de către Uniunea Studeniților din România, „Asociația studențească a anului 2016”. Mai multe detalii despre Asociație se găsesc pe www.asd-ub.ro.

Despre PeliFilip

PeliFilip este una din societățile de avocatură de top din România care furnizează asistență de cea mai înaltă calitate în practic toate ramurile de drept relevante pentru afaceri care operează în România sau care vizează România. Specializați în proiecte complexe care implică o abordare inovativă, avocații PeliFilip au experiență elocventă în mai multe domenii, cum ar fi infrastructură și concesiuni, fuziuni și achiziții, energie, drept societar, imobiliar, concurență, finanțări și piață de capital dar și dreptul muncii. Mai multe detalii despre domeniile de expertiză și echipa PeliFilip se găsesc pe www.pelifilip.com.

 

ASD și PeliFilip au organizat primul Concurs de negocieri simulate! was last modified: ianuarie 20th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: