Concurs de infracțiuni. Recurs în casație (CP; CPP)

15 aug. 2017
Vizualizari: 913
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 63/RC/2016

CP: art. 33 alin. (1) lit. a), art. 34 alin. (1) lit. b), art. 180 alin. (1), art. 259 alin. (1); CPP: art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. a) teza finală

Prin Decizia penală nr. 891 din data de 23 iunie 2015 a Curții de Apel București, secția I-a penală, au fost admise apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cometu și inculpatul A. împotriva sentinței penale nr. 59 din 24 februarie 2015, pronunțată de judecătoria Cornetu.

A fost desființată, în parte, sentința penală și în rejudecare a fost descontopită pedeapsa rezultantă de 2 ani și 6 luni închisoare aplicată inculpatului A. în pedepse componente.

În baza art. 180 alin. (1) C. pen. de la 1969 a fost condamnat inculpatul la pedeapsa de 3 luni închisoare.

În baza art. 33 alin. (1) lit. a) și art. 34 alin. (1) lit. b) C. pen. de la 1969 au fost contopite pedepsele aplicate inculpatului, acesta având de executat pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, pe care a sporit-o cu 6 luni închisoare, în final inculpatul având de executat 2 ani și 6 luni închisoare.

Înalta Curte constată că pedeapsa aplicată inculpatului A. este în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Astfel instanță de apel, a menținut pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 259 alin. (1) C. pen. de la 1969 și a condamnat inculpatul la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 180 C. pen. de la 1969, a contopit cele două pedepse, iar pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare a sporit-o cu 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute 2 ani și 6 luni închisoare.

Potrivit art. 34 alin. (2) C. pen. de la 1969, pedeapsa rezultantă în cazul concursului de infracțiuni nu poate depăși totalul pedepselor stabilite de instanță pentru infracțiunile concurente.

În consecință, pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare aplicată de către instanța de apel inculpatului A. depășește limita legală prevăzută de art. 34 alin. (2) C. pen. de la 1969, maximul posibil fiind de 2 ani și 3 luni închisoare.

Pentru considerentele expuse, potrivit art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. a) teza finală C. proc. pen. va fi admis recursul în casație declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București împotriva Deciziei penale nr. 891 din 23 iunie 2015 a Curții de Apel București, secția I penală, privind pe inculpatul A.

Se va casa, în parte, decizia penală recurată și, în rejudecare:

Se va înlătura aplicarea art. 33 alin. (1) lit. a) și art. 34 alin. (1) lit. b) C. pen. de la 1969, precum și aplicarea sporului de 6 luni închisoare și se vor repune în individualitatea lor pedepsele de 2 ani închisoare și, respectiv, 3 luni închisoare aplicate inculpatului A.

În baza art. 33 alin. (1) lit. a) și art. 34 alin. (1) lit. b) C. pen. de la 1969 se vor contopi pedepsele aplicate inculpatului, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, care va fi sporită cu 3 luni închisoare, inculpatul având de executat pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare.

Vor fi menținute celelalte dispoziții ale Deciziei penale nr. 891 din 23 iunie 2015 a Curții de Apel București, secția I penală.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului, iar onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în cuantum de 260 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Concurs de infracțiuni. Recurs în casație (CP; CPP) was last modified: august 11th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.