Concediere colectivă. Limitele controlului jurisdicţional (Art. 65 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 634

Împrejurarea că societatea angajatoare nu înregistra pierderi, nu conduce, în sine, la concluzia necesității menținerii în organigrama sa a tuturor posturilor, întrucât, așa cum s-a arătat anterior, disponibilizarea reprezintă o măsură lăsată la aprecierea angajatorului care, fără a proceda discreționar, ia deciziile potrivite pentru derularea activității sale cu consecința obținerii unui profit. Aceasta, întrucât realizarea unei activități profitabile reprezintă însăși esența și rațiunea existenței unei societăți comerciale.

(C. Ap. Ploiești, S. I civ., dec. civ. nr. 2806 din 11 septembrie 2012)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Decizia Curţii de Apel Ploieşti ridică o problemă de viziune asupra cauzelor concedierii colective. Sub acest aspect, trebuie acceptat că existenţa cauzei economice nu înseamnă în mod necesar dificultăţi economice efective, respectiv ca angajatorul să înregistreze pierderi în bilanţul contabil. Este posibil ca – chiar şi fără astfel de pierderi – angajatorul să procedeze la desfiinţarea unor locuri de muncă urmărind ca obiectiv creşterea eficienţei calitative a activităţii şi majorarea, pe această cale, a profitului său. Cu alte cuvinte, corespunde adevărului economic faptul că realizarea unei activităţi eficiente – dacă este posibil din ce în ce mai profitabile – constituie raţiunea de a fi a oricărei societăţi, a oricărui profesionist. Singura condiţie este aceea de a nu se acţiona discreţionar ceea ce implică respectarea strictă a cerinţelor legale cuprinse în art. 68-74 C. mun.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Concediere colectivă. Limitele controlului jurisdicțional (Art. 65 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: