Concediere colectivă. Efectuare notificări (Art. 69 alin. 2 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 772
  • Codul muncii: art. 69

Potrivit dispozițiile art. 69 alin. (2) lit. g) C. mun., angajatorul are obligația de a menționa în notificare data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile, fără ca aceste dispoziții să poată fi interpretate în sensul că ar putea fi vorba de perioade incerte, chiar pe durata unor ani, în condițiile în care se pune un accent deosebit pe stabilitatea raporturilor de muncă, nefiind admisibil ca asupra unui număr mare de angajați să planeze timp de ani pericolul încetării contractelor de muncă.

(C. Ap. Iași, S. litigii de muncă și asigurări sociale, dec. nr. 995 din 20 octombrie 2009)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Decizia instanţei de control judiciar este corectă, ţinând seama că dispoziţiile din Codul muncii sunt în concordanţă cu prevederile Directivei 98/59/CE din 20 iulie 1998 privind armonizarea legislaţiei statelor membre cu privire la concedierile colective. Într-adevăr, informarea şi consultarea prealabilă a sindicatului nu reprezintă o simplă formalitate înscrisă într-un act întocmit cu câţiva ani înainte de concedierea efectivă. Ele au menirea să dovedească faptul că, în raport cu situaţia tehnico-economică de la data concedierilor, angajatorul a procedat la consultări efective cu sindicatele şi a analizat, în raport cu informaţiile existente la aceea dată, posibilităţile de evitare sau de reducere a numărului de salariaţi care vor fi concediaţi, precum şi de atenuare a consecinţelor concedierii colective. Aşadar, chiar dacă, în ultimă analiză, angajatorul nu este obligat să se conformeze punctului de vedere al sindicatului sau al reprezentanţilor salariaţilor, îndatorirea sa de a proceda efectiv la consultare are caracter imperativ.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Concediere colectivă. Efectuare notificări (Art. 69 alin. 2 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.