Concediere colectivă. Desfiinţare integrala a unui departament din cadrul unităţii (art. 65 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 1066
  • Codul muncii: art. 220
  • Codul muncii: art. 60
  • Legea nr. 62/2011: art. 10

Legiuitorul a urmărit, ca o garanție a libertății sindicale, asigurarea protecției salariaților ce exercită o funcție eligibilă într-un organism sindical împotriva concedierii determinată de activitatea sindicală, respectiv de motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații pe care-i reprezintă, astfel încât concedierea pentru motive care nu țin de persoana angajatului a acestor salariați este admisibilă.
Prin urmare, Curtea a constat că, raportat la cele reținute anterior, concedierea reclamantului a fost dispusă cu respectarea dispozițiilor legale, respectiv a prevederilor art. 65 și urm. coroborate cu cele ale art. 60 alin. (1) lit. g) și art. 220 alin. (1) C. mun., precum și ale art. 10 din Legea nr. 62/2011, nefiind incident motivul de recurs reglementat de art. 304 pct. 9 C. pr. civ. sau vreun alt motiv de nelegalitate sau netemeinicie al hotărârii recurate.

(C. Ap. Timișoara, S. litigii de muncă și asigurări sociale, dec. civ. nr. 1194 din 25 aprilie 2012)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

1. Criteriile de departajare a salariaţilor, prevăzute de contractul colectiv de muncă sunt aplicabile dacă se desfiinţează doar o parte a locurilor de muncă dintr-un anumit departament iar verificarea, sub aspect profesional, nu este concludentă. Dar, dacă desfiinţarea vizează un întreg departament, cu o structură de personal distinctă, nu este necesară evaluarea obiectivelor de performanţă individuală şi, dacă este cazul, şi aplicarea criteriilor stabilite pe calea contractului colectiv, deoarece, în realitate, are loc concedierea tuturor salariaţilor din cadrul departamentului respectiv.
2. Art. 60 alin. (1) lit. g), art. 220 alin. (2) C. mun. şi art. 10 alin. (1) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social trebuie coroborate între ele spre a se înţelege în mod corect sensul lor, şi anume: în cazul salariaţilor care exercită o funcţie eligibilă într-un organism sindical (indiferent la ce nivel) şi care sunt, concomitent, parte într-un contract individual de muncă cu angajatorul, nu pot fi concediaţi pentru desfăşurarea activităţii sindicale decât în cazul în care concedierea este, prin ipoteză, întemeiată pe motive disciplinare. Ca atare, opinia Curţii de Apel Timişoara cuprinsă în decizia de mai sus, potrivit căreia ar fi posibilă concedierea unui astfel de salariat şi în cazul concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, potrivit art. 65 C. mun., este, evident, eronată.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Concediere colectivă. Desființare integrala a unui departament din cadrul unității (art. 65 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: