Concediere colectivă. Criterii privind concedierea stabilite în CCM (Art. 65 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 1435
  • CCM 2011-2012: art. 61
  • Codul muncii: art. 65

Potrivit art. 61 alin. (9) lit. b), la luarea măsurii desfacerii contractelor individuale de muncă va fi avut în vedere drept criteriu minimal ca măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreținere, iar potrivit lit. c) a aceluiași articol, măsura să afecteze în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbați văduvi sau divorțați, care au în îngrijire copii, pe întreținătorii unici de familie, precum și pe salariații, bărbați sau femei, care mai au cel mult trei ani până la pensionare la cererea lor.
Pe de altă parte, susținerile recurentei în sensul că și ceilalți doi salariați, păstrați în funcții identice cu a contestatorului au copii minori în întreținere, nu au fost dovedite, iar în situația în care aceste afirmații ar fi conforme cu realitatea, incidente în cauză sunt dispozițiile art. 61 alin. (11) din CCM 2011-2012, care stipulează că în ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeași situație, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

(C. Ap. Ploiești, S. I civ., dec. civ. nr. 995 din 13 martie 2012)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Soluţia Curţii de Apel Ploieşti este acceptabilă, chiar dacă, la prima vedere, s-ar părea că încalcă sensul major al aplicării art. 65 C. mun. – concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. Dacă, în cadrul unor funcţii/posturi identice, evaluarea performanţelor individuale conduce la rezultate egale, în cadrul criteriilor aplicate în vederea stabilirii locurilor de muncă ale salariaţilor care se vor desfiinţa poate fi avută în vedere şi existenţa unor abateri disciplinare anterioare (care nu au o gravitate care să impună concedierea disciplinară). Chiar dacă un astfel de criteriu (disciplinar) nu este prevăzut, alături de altele, în contractul colectiv de muncă aplicabil, este raţional ca el să poată fi totuşi utilizat, fie că este vorba despre abateri care au fost sau nu sancţionate disciplinar (dar care nu au fost încă radiate). Este de reţinut că utilizarea criteriului disciplinar nu afectează concedierea în calitatea sa de concediere fără motive ce ţin de salariat. În fond, numai departajarea salariaţilor se face în raport cu existenţa anterioară a unor abateri disciplinare. Dar, concedierea propriu-zisă continuă să aibă ca motiv legal desfiinţarea locului de muncă (să nu aibă legătură cu persona salariatului).

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Concediere colectivă. Criterii privind concedierea stabilite în CCM (Art. 65 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: