ASF a emis Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă

11 mart. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 632

Despre

  • ASF a emis un nou regulament
  • Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă
  • Piețe financiare nebancare

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (www.asfromania.ro), ASF a emis un nou regulament, Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă.

Regulamentul a fost adoptat de Consiliul ASF în spiritul obiectivelor de creștere a transparenței și de promovare a încrederii în piețele financiare nebancare pe care operează societăți care sunt autorizate, reglementate și supravegheate de ASF, aceste societăți trebuind să depună declarații prin care să arate în ce măsură respectă noul Regulament privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă.

Biblioteca Universul Juridic Sintact

În același sens, rapoartele anuale ale entităților reglementate vor trebui să includă note explicative în care să fie descrise evenimente relevante privind respectarea principiilor statuate prin regulament, de la cele care vizează managementul riscurilor, până la conflictele de interese.

Potrivit regulamentului, care preia numeroase propuneri primite de la asociații profesionale din sectoarele vizate, societățile aflate sub supravegherea ASF trebuie să aplice sisteme de guvernanță corporativă care să respecte un set minimal de cerințe precum: asigurarea unei structuri organizatorice transparente și adecvate, alocarea corectă și separarea corespunzătoare a responsabilităților, administrarea eficientă a riscurilor, adecvarea politicilor și a strategiilor, precum și a mecanismelor de control intern, aplicarea unor proceduri operaționale solide care să împiedice divulgarea de informații confidențiale, crearea unui sistem eficient de comunicare.

De asemenea, ASF declară că regulamentul include un capitol dedicat prevenirii apariției conflictelor de interese, entitățile reglementate având obligația de a stabili proceduri pentru identificarea relațiilor, serviciilor, activităților sau tranzacțiilor în care poate interveni problema conflictului de interese. De exemplu, un atare conflict apare atunci când o persoană ar putea obține un câștig sau ar putea evita o pierdere financiară, pe seama entității angajatoare, sau când o persoană ar putea avea un interes în legătură cu rezultatul unui serviciu sau al unei activități furnizate entității reglementate sau unui alt client.

ASF declară, de asemenea, că regulamentul pune în sarcina consiliilor de administrație/supraveghere responsabilitatea de a promova dezvoltarea și aplicarea standardelor etice și profesionale necesare asigurării unui comportament profesional și responsabil al angajaților, în vederea prevenirii apariției conflictelor de interese. La atingerea acestui obiectiv contribuie și politicile de remunerare, care trebuie să corespundă strategiei de afaceri și intereselor pe termen lung ale fiecărei societăți.

Din comunicatul ASF, se mai extrage următoarea idee: consiliile trebuie să se asigure că politicile de remunerare promovează o administrare eficientă a riscurilor, fără să conducă la asumări care depășesc toleranța la risc a fiecărei entități.

Mai aflăm din comunicatul ASF faptul că tot în sarcina consiliilor de administrație/supraveghere intră și aprobarea limitelor toleranței la risc, precum și a procedurii prin care sunt identificate, evaluate, monitorizate, gestionate și raportate riscurile semnificative la care este expusă o societate. Procedura în discuție trebuie să includă stabilirea frecvenței și descrierea conținutului testelor de stres periodice, precum și a situațiilor care justifică realizarea unor teste de stres ad-hoc.

Prin noul set de cerințe, ASF declară că are în vedere crearea unui cadru unitar de aplicare a principiilor de guvernanță corporativă consacrate prin bunele practici internaționale, la nivelul societăților care activează pe piețele supravegheate, în completarea reglementărilor sectoriale specifice din domeniul asigurărilor, al pieței de capital sau al pensiilor private.

De asemenea, este comunicat faptul că regulamentul în cauză ridică la rangul de cerință expresă o serie de norme și principii care pot fi considerate de domeniul evidenței, dar a căror respectare în literă și în spirit face diferența în creșterea calității managementului, a transparenței și, implicit, a încrederii consumatorilor în piețele financiare nebancare.

În fine, Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al României. Intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru toate entitățile supravegheate de ASF.

Pentru a vedea respectivul comunicat, accesați site-ul ASF (www.asfromania.ro).

ASF a emis Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă was last modified: martie 10th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter