Competenţa de drept comun în materia recursurilor a Instanței Supreme. Declinare de competență (NCPC)

22 iul. 2019
Vizualizari: 403
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 515/2019

NCPC: art. 3 pct. 3, art. 4 pct. 1, art. 24, art. 299 alin. (2)

Prealabil, se reține că, în raport cu data introducerii cererii de chemare în judecată (data inițială a dosarului) – 14 februarie 2013 și având în vedere dispozițiile tranzitorii ale art. 24 din noul C. proc. civ., pricinii îi sunt aplicabile normele C. proc. civ. de la 1865.

Potrivit art. 3 pct. 3 C. proc. civ., „Curțile de apel judecă: (…) ca instanțe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de tribunale în apel sau împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanțe de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum și în orice alte cazuri expres prevăzute de lege”.

Prevederile art. 4 pct. 1 din același cod stipulează că „Înalta Curte de Casație și Justiție judecă recursurile declarate împotriva hotărârilor curților de apel și a altor hotărâri, în cazurile prevăzute de lege”, ceea ce înseamnă că instanța supremă are competență de drept comun în materia recursurilor doar cu privire la deciziile curților de apel, pentru hotărârile altor instanțe fiind necesară o prevedere expresă a legii, aptă să atragă judecata în recurs de către instanța supremă.

De asemenea, dispozițiile art. 299 alin. (2) C. proc. civ. prevăd expres că „recursul se soluționează de instanța imediat superioară celei care a pronunțat hotărârea în apel”.

Cum în speță, acțiunea introductivă a învestit în primă instanță judecătoria, iar soluționarea în apel a cauzei a realizat-o tribunalul, rezultă că nu este incidentă norma art. 4 alin. (1) C. proc. civ., ce reglementează competența în materia recursului a instanței supreme, având în vedere că nu este supusă cenzurii o decizie a curții de apel.

Pentru considerentele expuse, în aplicarea prevederilor art. 3 pct. 3 C. proc. civ., cum petentul A. a declarat recurs împotriva Deciziei civile nr. 1915A din data de 4 iunie 2018 pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă, în soluționarea căii de atac a apelului, Înalta Curte reține că instanța competentă să soluționeze cererea de recurs este instanța ierarhic superioară celei care a pronunțat hotărârea în apel, în speță, Curtea de Apel București, instanță în favoarea căreia urmează a declina competența de soluționare a recursului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Competența de drept comun în materia recursurilor a Instanței Supreme. Declinare de competență (NCPC) was last modified: iulie 17th, 2019 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.