Comisia Europeană. Revizuirea normelor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului

21 iul. 2021
Vizualizari: 131

Comisia Europeană a adoptat un set de propuneri legislative menite să consolideze normele europene privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, cuprinzând, totodată, și propunerea de înființare a unei noi autorități a Uniunii Europene (AMLA).

Astfel, pachetul constă în patru propuneri legislative:

− Un regulament de instituire a unei noi autorități UE de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului;

− Un regulament privind CSB/CFT, care cuprinde norme direct aplicabile, inclusiv în domeniul cerințelor de precauție privind clientela și în cel al cerințelor referitoare la beneficiarii reali;

− A șasea directivă privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, care înlocuiește actuala Directivă (UE) 2015/849 (A patra directivă privind combaterea spălării banilor, modificată prin A cincea directivă privind combaterea spălării banilor) și care cuprinde dispoziții ce vor fi transpuse în legislația națională, cum ar fi normele privind autoritățile naționale de supraveghere și unitățile de informații financiare din statele membre;

− Revizuirea Regulamentului din 2015 privind transferurile de fonduri, menită să permită urmărirea transferurilor de criptoactive (Regulamentul 2015/847/UE).

Totodată, elementul esențial al pachetului legislativ îl constituie înființarea unei noi autorități a Uniunii Europene care va transforma supravegherea combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului în UE și va consolida cooperarea dintre unitățile de informații financiare (FIU).

Această nouă autoritate de combatere a spălării banilor (AMLA) va fi autoritatea centrală care va coordona autoritățile naționale pentru a se asigura că sectorul privat aplică în mod corect și consecvent normele europene.

De asemenea, pachetul legislativ urmează să fie examinat de Parlamentul European și de Consiliu, iar Comisia speră că procesul legislativ se va desfășura cu celeritate. Totodată, AMLA ar urma să devină operațională în 2024 și își va începe activitatea de supraveghere directă de îndată ce directiva va fi transpusă și noul cadru de reglementare va începe să se aplice.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Raportul UE privind statul de drept în 2021

Comisia Europeană. Revizuirea normelor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului was last modified: iulie 21st, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: