[UPDATE: Noi precizări ale conducerii Comisiei privind criza statului de drept din Polonia] Comisia Europeană reafirmă supremația dreptului UE, în contextul ultimei hotărâri a Curții Constituționale a Poloniei

20 oct. 2021
Vizualizari: 584
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update: Noi precizări ale conducerii Comisiei privind criza statului de drept din Polonia

Comisia Europeană a adus noi precizări privind situația generată de criza statului de drept din Polonia și supremația dreptului UE, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European din data de 19 octombrie 2021.

Astfel, Comisia a subliniat faptul că, prin hotărârea Tribunalului Constituțional al Poloniei, drepturile cetățenilor polonezi ar putea fi afectate întrucât aceștia nu s-ar mai putea prevala de dispozițiile europene favorabile lor, în cauzele judiciare de competența instanțelor poloneze, aceștia fiind, pe cale de consecință, mai puțin protejați față de alți cetățeni ai altor state membre UE. În acest sens, președinta Comisiei a susținut că „polonezii trebuie să poată conta pe un tratament echitabil și egal în cadrul sistemului judiciar, la fel ca orice alt cetățean european”.

Totodată, conducerea Comisiei, în discursul său, a reamintit rolul Executivului european de gardian al tratatelor, susținând că „Este de datoria Comisiei (…) să protejeze drepturile cetățenilor UE, indiferent de locul în care trăiesc în Uniunea noastră. Statul de drept este liantul care asigură coeziunea Uniunii noastre (…) Este esențial pentru protejarea valorilor pe care se întemeiază Uniunea noastră: democrația, libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului. Și pe acestea le-au adoptat toate cele 27 de state membre, când au aderat la această Uniune, în calitate de state suverane și de popoare libere.”

De asemenea, analizând în detaliu hotărârea Tribunalului Constituțional a Poloniei, Comisia a prezentat cele trei opțiuni de acțiune pe care le-ar putea adopta: procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, mecanismul de condiționalitate și alte instrumente financiare, precum și procedura prevăzută la articolul 7.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Conform paginii oficiale (www.ec.europa.eu), Comisia Europeană a publicat un comunicat prin care reafirmă prioritatea dreptului Uniunii Europene în raport cu legislația națională a statelor membre, în contextul unei hotărâri controversate a Curții Constituționale a Poloniei.

Astfel, potrivit comunicatului, Comisia susține că prezentarea orală a hotărârii Curții Constituționale a Poloniei, ce a avut loc în data de 7 octombrie 2021, prezintă motive serioase de îngrijorare în legătură cu supremația dreptului UE și cu autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia reamintește faptul că dreptul UE are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale, iar toate hotărârile adoptate de Curtea Europeană de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale.

Totodată, Comisia anunță că va analiza în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Poloniei și va decide cu privire la următoarele măsuri ce se impun, susținând, în același timp, că nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Raport privind impactul COVID-19 asupra educației și îngrijirii copiilor preșcolari

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
[UPDATE: Noi precizări ale conducerii Comisiei privind criza statului de drept din Polonia] Comisia Europeană reafirmă supremația dreptului UE, în contextul ultimei hotărâri a Curții Constituționale a Poloniei was last modified: octombrie 20th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: