Comisia Europeană. Raportul UE privind statul de drept în 2021

21 iul. 2021
Vizualizari: 231

Pe pagina oficială (www.ec.europa.eu), Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea raport al UE privind statul de drept în anul 2021, în care se evidențiază evoluțiile pozitive, dar, în același timp, sunt semnalate și îngrijorări majore în statele membre.

În acest sens, raportul analizează noile evoluții înregistrate începând din luna septembrie a anului trecut, aprofundând evaluarea problemelor evidențiate în raportul anterior și ținând seama de impactul pandemiei de COVID-19. Deși se evidențiază numeroase evoluții pozitive în statele membre, există în continuare preocupări, care au devenit și mai acute în anumite state membre, de exemplu în ceea ce privește independența sistemului judiciar și situația din mass-media.

Raportul abordează patru elemente-cheie:

Sistemele judiciare − aproape toate statele membre întreprind reforme legate de sistemele lor judiciare, chiar dacă există variații în ceea ce privește domeniul de aplicare și forma acestor reforme și progresele înregistrate, cu toate că există câteva state membre ce continuă să pună în aplicare reforme care reduc garanțiile privind independența sistemului judiciar. Acest lucru suscită îngrijorări sau agravează preocupările existente legate de sporirea influenței puterii executive și legislative asupra funcționării sistemelor judiciare din statele membre respective.

Cadrele anticorupție − deși zece state membre se află printre cele douăzeci de țări percepute ca fiind cel mai puțin corupte la nivel mondial și, chiar și în prezent, mai multe state membre adoptă sau își revizuiesc strategiile sau planurile de acțiune naționale anticorupție, în alte state membre au ieșit la iveală noi cazuri de corupție majore sau deosebit de complexe, iar în anumite state membre resursele alocate pentru combaterea corupției nu sunt întotdeauna adecvate.

Libertatea și pluralismul mass-mediei − având în vedere numărul de alerte privind siguranța jurnaliștilor, care nu a fost niciodată atât de mare, și luând în calcul recentele evenimente tragice, raportul indică o deteriorare generală a situației jurnaliștilor din mai multe state membre. Nu toate autoritățile de reglementare din domeniul mass-mediei sunt independente de influența politică, iar în anumite state membre există un risc ridicat de ingerință politică în mass-media.

Mecanisme instituționale de control și echilibru − chiar din 2020, unele state membre au continuat să lanseze reforme constituționale pentru a consolida sistemele de control și garanții, iar, recent, unele state membre au pus în aplicare măsuri de sporire a transparenței procesului legislativ și de îmbunătățire a participării cetățenilor. Cu toate acestea, diverse elemente, cum ar fi schimbările bruște și procedurile accelerate, continuă să pună la încercare procesul legislativ sau sistemul de control al constituționalității.

Redăm, în continuare, raportul referitor la situația din România.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Noua strategie a Uniunii Europene pentru protejarea și refacerea pădurilor

Comisia Europeană. Raportul UE privind statul de drept în 2021 was last modified: iulie 21st, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: