Comisia Europeană. ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă
Comisia Europeană prezintă ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă.
Această strategie este menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de a garanta securitatea cetățenilor săi. Strategia stabilește o viziune și un plan de lucru ambițioase pentru anii următori, cu un set de instrumente juridice mai clare, un schimb sporit de informații și o cooperare mai strânsă.
Motivele pentru care această strategie a fost dezvoltată sunt evidente: amenințările hibride din partea statelor străine ostile și a actorilor sponsorizați de stat sunt în creștere, rețelele puternice de criminalitate organizată proliferează, iar infractorii și teroriștii operează din ce în ce mai mult online.
Din aceste considerente, Europa trebuie să își revizuiască abordarea în materie de securitate internă.
Strategia urmărește să promoveze o schimbare a culturii privind securitatea internă, cu o abordare la nivelul întregii societăți care să implice cetățenii, întreprinderile, cercetătorii și societatea civilă.
Aspectele legate de securitate vor fi integrate în elaborarea de noi inițiative, iar un nou cadru european de guvernanță a securității interne va sprijini punerea în aplicare a strategiei.
Unele dintre obiectivele acestei acțiuni sunt:
1. O nouă guvernanță europeană în materie de securitate internă prin identificarea implicațiilor în materie de securitate și pregătire a inițiativelor Comisiei, prin analize periodice ale amenințărilor legate de securitatea internă și prin raportarea periodică către Parlamentul European și Consiliu în vederea urmăririi și sprijinirii punerii în aplicare a inițiativelor-cheie.
2. Anticiparea amenințărilor la adresa securității prin noi modalități de partajare a informațiilor prin elaborarea prezentării generale periodice ale peisajului amenințărilor la adresa securității interne a UE și prin consolidarea și asigurarea schimbului de informații între statele membre.
3. Consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride.
4. Combaterea criminalității grave și organizate.
5. Combaterea terorismului și a extremismului violent.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați sursa informației.