Comisia Europeană. Netranspunerea corectă de către România a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare

17 nov. 2023
Vizualizari: 76

Comisia Europeană a transmis, în data de 16 noiembrie 2023, un aviz motivat României, Sloveniei și Slovaciei pentru netranspunerea corectă a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare (Directiva 2013/48/UE).

Directiva urmărește să asigure accesul la un avocat încă din primele etape ale procedurilor pentru persoanele care fac obiectul unui mandat european de arestare (MEA), precum și pentru persoanele suspectate și acuzate în cadrul procedurilor penale. De asemenea, aceasta asigură că persoanele private de libertate pot informa și comunica cu persoane terțe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum și cu autoritățile consulare.

În cadrul rolului său de monitorizare a îndeplinirii obligațiilor de către statele membre, Comisia Europeană a constatat că România nu a transpus în mod corect excepțiile de la dreptul ca o persoană terță să fie informată cu privire la privarea de libertate și condițiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu își exercite dreptul de a fi asistată de un avocat.

În iunie 2023, Comisia a trimis celor trei state membre, printre care și România, o scrisoare de punere în întârziere, solicitându-le insistent să transpună corect directiva.

După examinarea răspunsurilor, Comisia a stabilit că, în continuare, transpunerea nu a fost satisfăcătoare.

România, alături de Slovenia și Slovacia, au la dispoziție două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Achiziționarea de trenuri electrice în România

 

Comisia Europeană. Netranspunerea corectă de către România a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare was last modified: noiembrie 17th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.