Comisia Europeană critică România pe tema schimbărilor din justiţie

14 nov. 2018
Vizualizari: 1033

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare și să le revizuiască ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei”, este informația zilei, pe care o citim pe fluxul Agerpres.

Această informație, prezentă și pe paginile altor agenții de presă din țară și străinătate a oferit Parchetului General ocazia să arate că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public.

„Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluziile și recomandările cuprinse în raportul MCV. (…) În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independența Justiției, cariera magistraților, modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, scrie Agerpres.

„Conform Parchetului General, procurorul general Augustin Lazăr a exprimat disponibilitatea Ministerului Public de a contribui la îndeplinirea recomandărilor din raportul MCV”, mai arată Agerpres.

Presa internatională comentează faptul că Bruxelles-ul a lansat un atac dur împotriva României pe tema luptei împotriva corupției și a independenței justiției, cu doar câteva săptămâni înainte ca București-ul să preia președinția semestrială a Uniunii Europene.

„CE arată în raport că Guvernul a subminat lupta împotriva corupției prin modificări ample ale sistemului judiciar și demiterea unui procuror lăudat de statele membre UE pentru eforturile pe care le-a depus în dezvăluirea corupției la nivel înalt, scrie FINANCIAL TIMES. Acest lucru relevă adâncirea disensiunilor în UE pe tema statului de drept și unei ascensiunii a autocrației în Uniune, în care Polonia și Ungaria sunt acuzate de încălcarea valorilor fundamentale europene, comentează cotidianul britanic.(…) Regresele României sunt «foarte, foarte triste», după eforturile pe care le-a întreprins de când a aderat la UE în ianuarie 2007, a apreciat marți prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans”, relatează News.ro

Presa scrie azi și care au fost reacțiile la București.

„PSD ia în calcul contestarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin intermediul agentului guvernamental, a raportului asupra MCV al Comisiei Europene privind România, au precizat, pentru Agerpres, surse social-democrate. Potrivit surselor citate, o decizie finală nu a fost luată, această variantă fiind deocamdată în analiză”, arată Cotidianul.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că raportul MCV nu este un document juridic, deci nu poate fi contestat, dar ar putea fi contestat Mecanismul de Cooperare și Verificare care este un instrument juridic tehnic.

„Raportul MCV nu este un act juridic, el conține niște recomandări, deci el nu poate fi atacat sau contestat în justiție ca să ne lămurim. (…) Ceea ce vă pot spune este că, Mecanismul de Cooperare și Verificare care este un instrument să-i zicem mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie, să presupunem, supus unei analize și eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată, nu am discutat”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, arată News.ro.

Potrivit acestuia, „până acum abordarea comisiei este una care este clar subiectivă, nu ține cont de foarte multe elemente”.

„Eu cred până la urmă și la comisie trebuie să dea dovadă de disponibilitate de a asculta argumentele pentru că, dacă vor să preia numai argumentele care au fost vehiculate de opoziție sau în presă într-o formă tendențioasă, atunci sigur că raportul o să fie unul care este complet dezechilibrat și nu reflectă realitatea”, a mai spus liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, notează News.ro.

„Curtea Constituțională a României a amânat, miercuri, pentru 28 noiembrie, dezbaterea sesizării președintelui Camerei Deputaților privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, pe de o parte, și Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare din 2009 și 2016. Florin Iordache, care trebuia să susțină sesizarea din partea Camerei Deputaților, nu s-a putut prezenta, iar CCR a fost de acord cu amânarea dezbaterilor cu două săptămâni”, mai notează azi News.ro.

Tot despre justiție și despre protocoalele din justiție s-a discutat și în Parlament.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind declasificarea unor documente, cu 174 de voturi «pentru», 92 «împotrivă» și patru abțineri. Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează Hotărârea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate în baza acesteia. Un amendament adoptat de deputați în Comisia juridică prevede că, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretizează toate protocoalele și/sau acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român, Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre o demisie neașteptată: Partidul M10 a anunțat că europarlamentarul Monica Macovei a demisionat din această formațiune, pe care a înființat-o în 2015.

„Partidul M10 îi mulțumește doamnei Macovei pentru activitatea sa în cadrul partidului, pentru inițiativa întemeierii acestui vehicul politic dedicat generației tinere – vehicul care a demonstrat că se poate face și altfel de politică. Chiar dacă viziunea strategică și orientarea doctrinară a doamnei Monica Macovei nu au coincis întotdeauna cu cea a partidului, domnia sa rămâne un simbol al luptei anticorupție și al politicii responsabile, dovedite atât ca ministru al Justiției, cât și ca europarlamentar”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice, citat de Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Comisia Europeană critică România pe tema schimbărilor din justiție was last modified: noiembrie 14th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: