Colaborarea instituțională între Institutul Național al Magistraturii și Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență

24 apr. 2023
Vizualizari: 654
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Colaborarea între Institutul Național al Magistraturii și Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență a plecat de la interesul comun al judecătorilor și practicienilor în insolvență de a găsi cele mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemelor determinate de dinamica legislației naționale și de necesitatea armonizării acesteia cu principiile și normele europene în materie.

Cooperarea între cele două instituții a debutat în anul 2014 și a continuat în perioada următoare, prin planificarea și punerea în aplicare a unor programe de formare profesională continuă comune, ce vizează dezvoltarea competențelor profesionale ale celor implicați în soluționarea unor astfel de cauze. Cele 40 de evenimente de formare profesională con­tinuă în domeniul insolvenței organizate până acum au repre­zentat un prilej pentru judecători, procurori și practicieni în insolvență de a schimba opinii în ceea ce privește interpre­tarea unor texte de lege, pentru a evidenția efectele pe care le pot produce unele modificări legislative sau orientări ale practicii judiciare asupra mediului economic, pentru a înțe­lege dificultățile pe care ceilalți actori angajați în soluționarea unor astfel de litigii le întâmpină.

În cadrul conferințelor au fost dezbătute probleme de actua­litate, generate de intrarea în vigoare a Legii nr. 85/2014 pri­vind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, modificările cu impact semnificativ asupra derulării proce­selor de insolvență, inclusiv cele din Codul penal și Codul de procedură penală, interferența procedurii insolvenței cu procesul penal și soluțiile oferite de Legea nr. 85/2014, aspecte privind fiscalitatea cu impact în procedura insolvenței, posibile probleme privind insolvența persoanei fizice, în contextul adoptării Legii nr. 151/2015, și modul în care prevederile acestei legi pot fi puse în aplicare.

Subiecte precum ipotecile mobiliare asupra bunurilor viitoare, noua procedură a concordatului preventiv, gestio­narea datelor cu caracter personal în procedura insolvenței, elemente de drept privat internațional în materie de insol­vență au reprezentat, de asemenea, teme de interes pentru aceste întâlniri comune.

La aceste conferințe au participat, în calitate de lectori, formatori ai Institutului Național al Magistraturii, formatori ai Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență, profesori universitari și practicieni în insolvență cu o bogată experiență profesională.

Și în Programul de formare continuă a judecătorilor și procurorilor din acest an sunt propuse două conferințe organizate în comun de Institutul Național al Magistraturii și Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență, la care vor participa și practicieni în insolvență, iar temele care vor fi abordate în cadrul celor două evenimente vor viza, în principal, modificările aduse Legii nr. 85/2014, probleme derivate din stabilirea despăgubirilor aferente denunțării contractelor în derulare la deschiderea procedurii de insolvență, tratamentul în insolvență al ipotecilor asupra creanțelor, respectiv al cesiunilor de creanță cu titlu de garanție, înscrierea în tabelul preliminar a creanțelor sub condiție suspensivă.

Aceste întâlniri de pregătire profesională comune reprezintă un mijloc eficient de unificare a practicii judiciare și de cristalizare a unor soluții, înainte ca problemele să fie unele reale, aflate în dezbatere pe rolul instanțelor, dar, în același timp, reprezintă un model de dialog interprofesional, o modalitate de înțelegere mai profundă a importanței rolului tuturor participanților la realizarea actului de justiție și, nu în ultimul rând, de înțelegere a complexității societății în care trăim.

De aceea aș vrea să mulțumesc Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România și Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență pentru inițierea acestei forme de cooperare cu Institutul Național al Magistraturii, pentru implicarea și atenția cu care sunt pregătite aceste întâlniri și să exprim speranța că astfel de proiecte comune vor exista și în viitor.


Colaborarea instituțională între Institutul Național al Magistraturii și Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență was last modified: august 6th, 2023 by Cristina Rotaru Radu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice