Codurile, la reevaluare, din toamnă

15 mai 2017
Vizualizari: 2656

Începe o nouă săptămână.

Deschidem Revista cu Proiectul legii salarizării unitare, care se află în Parlament și stârnește reacții în rândul bugetarilor.

„Comisia juridică din Senat a dat, luni, un aviz favorabil cu amendamente proiectului legii salarizării personalului plătit din fonduri publice”, notează TVR.

„Pentru aviz favorabil au votat 6 senatori reprezentanți ai coaliției PSD-ALDE, iar 4 parlamentari de la PNL și USR au votat împotrivă”, mai scriu jurnaliștii de la TVR.

Proiectul Legii salarizării unitare nu pare să-i încânte pe funcționarii din Finanțe. „Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice au participat, luni, la un protest spontan, ca reacție la proiectul legii salarizării. Administrațiile Fiscale din țară au fost blocate. Angajații nu sunt de acord cu diferențele salariale: „Vrem o grilă de salarizare unică”. Ca răspuns, Ministerul Muncii a transmis că vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care „sunt în prezent foarte mari”, scrie Mediafax.

Și tot Mediafax notează: „Președintele Klaus Iohannis a transmis luni Parlamentului o cerere de reexaminare a Legi nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, motivând că modificările aduse legii pot genera „efecte negative” și chiar ar putea duce la „vulnerabilizarea autorității publice”.

Potrivit agenției de presă amintite, „Președintele cere Parlamentului să revină asupra unui articol din lege prin care se abrogă prevederea inițială conform căreia „funcționarului public trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h) – ce include infracțiuni de corupție și de serviciu – i se suspendă de drept raportul de serviciu”.

Agerpres scrie azi despre auditul anunțat încă de luna trecută de ministrul Toader.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că auditul extern care urmează să fie efectuat la DNA, Ministerul Public și DIICOT va fi făcut de o firmă specializată, fiind „o evaluare a stării justiției”, scrie Agerpres.

Întrebat de jurnaliști ce ar trebui să urmărească acel audit, ministrul Toader a răspuns că poate să cuprindă: verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

„Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată”, arăta ministrul justiției”, mai scrie Agerpres.

Ministrul Toader a vorbit astăzi și despre modificările celor patru coduri: penal, de procedură penală, civil și de procedură civilă, care ar urma să fie evaluate în toamna acestui an.

Agerpres mai scrie că: „ministrul justiției, Tudorel Toader, care le-a solicitat reprezentanților sistemului judiciar să formuleze propuneri de modificare”.

„Cu ocazia consultării prealabile, am primit propuneri realmente valoroase de modificare a codurilor penale, dar opinii care ies din limita obiectivului de reglementare, de punere de acord cu deciziile CCR, pe care le-am reținut și pe care le vom valorifica la momentul când vom evalua cele patru coduri: penal, procedură penală, civil, procedură civilă”, a spus ministrul Toader”, notează Agerpres.

Mediafax scrie despre dosarul fostului primar din Piatra Neamt, care se judecă la Tribunalul București.

„Magistrații Tribunalului București l-au condamnat, luni, pe fostul primar al municipiului Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, la o pedepasă finală de 8 ani și două luni de închisoare în dosarul Poșta Română în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și abuz în serviciu, decizia putând fi atacată cu apel”, notează Mediafax.

Mediafax mai scrie că: „Instanța a dispus confiscarea specială a sumei de 422.138,07 lei și a 35.306 de euro. Gheorghe Ștefan, doi foști șefi din Poșta Română și doi adminstratori au fost trimiși, pe 3 martie 2017, în judecată, de către procurorii DNA, în al optulea dosar „Poșta Română”, pentru infracțiuni de trafic de influență, spălare de bani și abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane lei”.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat astăzi un articol despre arhiva SIPA. Nu ne oprim la articolul său, ci la reacții.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Ministerul Justiției ar trebui să facă o comisie care să verifice ce conțin dosarele SIPA și să stabilească dacă sunt magistrați care ar putea fi șantajați”, notează Mediafax.

În finalul Revistei, scriem despre noul premier francez, desemnat de Macron.

„Edouard Philippe a fost desemnat luni premier de către președintele Franței, Emmanuel Macron. În vârstă de 46 de ani, Philippe este primar al orășelului Le Havre, situat în vestul Franței. Face parte din partidul de dreapta Republicanii și este considerat un apropiat al lui Alain Juppé”, scrie Cotidianul.

Ziariștii de la Cotidianul ne oferă și alte detalii despre Edouard Philippe, omul momentului. „Este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franței când un președinte numește un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare. Alegerea sa de către Macron reflectă voința afișată de tânărul președinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obține o majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor legislative de pe 11 și 18 iunie, condiție esențială pentru reformele sale”, mai notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Codurile, la reevaluare, din toamnă was last modified: mai 15th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: