Codul mondial anti-doping – standard internațional – Lista interzisă pentru anul 2018, din 11.10.2017 (în vigoare de la 1 ianuarie 2018)

30 oct. 2017
Vizualizari: 1588
Metode interzise

M1. Manipularea sângelui și a componentelor sângelui

Sunt interzise următoarele:

1. administrarea sau reintroducerea oricărei cantități de sânge autolog, alogenic (homolog) sau heterolog sau de produse hematologice din celule roșii de orice origine, în sistemul circulator;

2. creșterea artificială a absorbției, transportului sau eliberării de oxigen.

Include, fără a se limita la: perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) și produsele pe bază de hemoglobină modificată, de exemplu, înlocuitorii de sânge pe bază de hemoglobină și produșii de hemoglobină micro-încapsulată, cu excepția oxigenului suplimentar prin inhalare.

3. Orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice.

M2. Manipularea chimică și fizică

Sunt interzise următoarele:

1. falsificarea sau încercarea de falsificare cu scopul de a altera integritatea și validitatea probelor recoltate în timpul controlului doping. Include, dar nu se limitează la: substituția și/sau alterarea urinei, de exemplu, proteazele.

2. Infuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 100 ml în total pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul tratamentelor spitalicești, al procedurilor chirurgicale sau al investigațiilor clinice pentru stabilirea diagnosticului.

M3. Dopajul genetic

Sunt interzise următoarele metode, care au capacitatea de a spori performanța sportivă:

1. utilizarea de polimeri ai acizilor nucleici sau analogi ai acizilor nucleici;
2. utilizarea de agenți de editare genetică proiectați să modifice secvențele de genom și/sau reglementarea transcripțională sau epigenetică a expresiei genetice;
3. utilizarea de celule normale sau celule modificate genetic.

Substanțe și metode interzise în competiție

Pe lângă categoriile S0 – S5 și M1 – M3 definite mai sus, următoarele categorii sunt interzise în competiție:
Substanțe interzise

S6. Stimulente

Toate stimulentele, inclusiv toți izomerii optici, de exemplu d- și l-, acolo unde este cazul, sunt interzise.

Stimulentele includ:

a) stimulente nespecifice: adrafinil; amfepramonă; amfetamină; amfetaminil; amifenazol; benfluorex; benzilpiperazină; bromantan; clobenzorex; cocaină; cropropamidă; crotetamidă; fencamină; fenetilină; fenfluramină; fenproporex; fonturacetam [4-fenilpiracetam(carfedon)]; furfenorex; lisdexamfetamină; mefenorex; mefentermină; mesocarb; metamfetamină(d-); p-metilamfetamină; modafinil; norfenfluramină; fendimetrazină; fentermină; prenilamină; prolintan.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Un stimulent care nu este introdus în mod expres în această secțiune este o substanță specifică.

b) stimulente specifice

Includ, dar nu se limitează la:

1,3-dimetilbutilamina; 4-metilhexan-2-amine (metilhexanamină); benzfetamină; cathină**; cathinonă și analogii săi, de exemplu, mefedrona, metedrona și α-pirolidinovalerofenonă; dimetilamfetamină, efedrină***; epinefrină****(adrenalină); etamivan; etilamfetamină; etilefrină; famprofazonă; fenbutrazat; fencamfamină; heptaminol; hidroxiamfetamină (parahidroxiamfetamină); izometeptenă; levmetamfetamină; meclofenoxat; metilenedioximetamfetamină; metilefedrină***; metilfenidat; niketamidă; norfenefrină; octopamină; oxilofrină (metilsinefrină); pemolină; pentetrazol; fenetilamină și derivații săi; fenmetrazină; fenprometamină; propilhexedrină; pseudoefedrină*****; selegilină; sibutramină; stricnină; tenamfetamină (metilenedioxiamfetamină); tuaminoheptan și alte substanțe cu structură chimică similară sau efect(e) biologic(e) similar(e).

Cu excepția:
clonidinei;
derivaților de imidazol pentru uz local/oftalmic și a acelor stimulente incluse în Programul de monitorizare pe 2018*.



* Bupropion, cafeină, nicotină, fenilefrină, fenilpropanolamină, pipradol și sinefrină: aceste substanțe sunt incluse în Programul de monitorizare pe 2018 și nu sunt considerate substanțe interzise.
** Cathina: interzisă când concentrația sa în urină este mai mare de 5 micrograme per mililitru.
*** Efedrina și metilefedrina: interzise, atunci când concentrația oricăreia dintre ele în urină este mai mare de 10 micrograme per mililitru.
**** Epinefrină (adrenalină): nu este interzisă în administrarea locală, de exemplu nazală, oftalmologică sau administrarea asociată cu agenți anestezici locali.
***** Pseudoefedrina: interzisă când concentrația sa în urină este mai mare de 150 micrograme per mililitru.

 

 

S7. Narcotice

Sunt interzise următoarele narcotice: buprenorfina, dextromoramida, diamorfina (heroină), fentanil și derivații săi, hidromorfona, metadona, morfina, nicomorfina, oxicodona, oximorfona, pentazocina, petidina.

S8. Canabinoide

Sunt interzise următoarele canabinoide:

canabinoidele naturale, de exemplu canabis, hașiș și marijuana.
canabinoidele sintetice, de exemplu delta 9-tetrahidrocanabinol (THC) și alte canabimimetice.

Cu excepția: canabidiol

S9. Glucocorticoizi

Toți glucocorticoizii sunt interziși în administrarea orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală. Includ, dar nu se limitează la: betametazonă, budesonid, cortizon, deflazacort, dexametazonă, fluticazonă, hidrocortizon, metilprednisolon, prednisolon, prednison, triamcinolon.

Substanțe interzise în anumite sporturi

P1. Beta-blocante

Beta-blocantele sunt interzise doar în competiție în următoarele sporturi, iar, acolo unde este menționat, și în afara competiției:

tir cu arcul (WA)*
automobilism (FIA)
biliard (toate disciplinele) (WCBS)
darts (WDF)
golf (IGF)
tir (ISSF, IPC)*
schi/snowboard (FIS) în sărituri cu schiurile, freestyle aerials/halfpipe și snowboard halfpipe/big air
sporturi subacvatice (CMAS) în apnea cu greutate constantă cu sau fără labe, apnea dinamică cu sau fără labe, apnea cu imersie liberă, apnea „jump blue”, vânătoare subacvatică, apnea statică, tir cu harponul și apnea cu greutate variabilă.

Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la următoarele: acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.



* Interzise și în afara competiției.

Codul mondial anti-doping – standard internațional – Lista interzisă pentru anul 2018, din 11.10.2017 (în vigoare de la 1 ianuarie 2018) was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.