Codul fiscal – modificări (O.U.G. nr. 79/2017)

13 nov. 2017
Vizualizari: 20233

Titlul III („Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”)

 

Art. 47 alin. (1) lit. a), b)c) și alin. (3) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 47, alin. (1) lit. a) și b) prevedeau că:

„Art. 47 („Definiția microîntreprinderii”)
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea activităților, prevăzute la art. 48 alin. (6);
b) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 47 alin. (1) lit. a) și b) se abrogă.

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 47 alin. (1) lit. c) prevedea că:

„c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 47 alin. (1), lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 47, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu intră sub incidența prezentului titlu următoarele persoane juridice române:

a) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
b) Fondul de compensare a investitorilor, înființat potrivit legii;
c) Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;
d) Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;
e) entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică”.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Art. 48 alin. (4), (5), (51), (52) și (6) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 48 alin. (4), (5), (51), (52) și (6) prevedeau:

„(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, începând cu data înregistrării în registrul comerțului, intenționează să desfășoare activitățile prevăzute la alin. (6), nu intră sub incidența prezentului titlu.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei poate opta să aplice prevederile titlului II. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47.
Alineatul a fost modificat prin Ordonanță de urgență 84/2016 la 01/01/2017

(51) Pentru persoanele juridice române care au aplicat prevederile alin. (5), în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiția referitoare la menținerea unui capital social de cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită și în situația în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.
Alineatul a fost introdus prin Ordonanță de urgență 84/2016 la 01/01/2017.

(52) Prin excepție de la prevederile art. 47, microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei pot opta să aplice prevederile titlului II începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.

(6) Nu intră sub incidența prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:
a) desfășoară activități în domeniul bancar;
b) desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
c) desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
d) desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 48, alin. (4), (5), (51), (52) și (6) se abrogă.

 

Art. 51 alin. (5) și (6) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 51 alin. (5) și (6) prevedeau că:

„(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariați și care aplică cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru sunt angajați noi salariați.

(6) Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariați, în situația în care numărul acestora se modifică, în scopul menținerii/modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noii salariați trebuie angajați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 51 alin. (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat și care aplică cota de impozitare prevăzută la alin. (1) lit. a), al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea condiției prevăzute la alin. (6).

(6) Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat, în situația în care angajează un salariat, în scopul modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.”.

 

Art. 52 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 52 prevedea:

„(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite.

(2) Limitele fiscale prevăzute la alin. (1) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

(3) Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activități de natura celor prevăzute la art. 48 alin. (6) datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.

(4) Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care se încadrează în prevederile alin. (1) și (3) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 52 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 52 („Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului”)

(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită.

(2) Limita fiscală prevăzută la alin. (1) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

(3) Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care se încadrează în prevederile alin. (1) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv”.

 

Art. 54 și art. 54ˆ1 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 54 prevedea că:

„Art. 54 („Reguli de determinare a condițiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii”) 

Pentru încadrarea în condițiile privind nivelul veniturilor prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. b) și c) și art. 52, se vor lua în calcul aceleași venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 54 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 54 („Reguli de determinare a condițiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii”)

Pentru încadrarea în condițiile privind nivelul veniturilor prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. c) și art. 52 , se vor lua în calcul aceleași venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53.”

De asemenea, după art. 54 se introduce un nou articol, art. 54ˆ1, cu următorul cuprins:

„Art. 54(„Reguli tranzitorii”)

Intră sub incidența art. 47 și microîntreprinderile care au optat să aplice prevederile art. 48 alin. (5) și (52) până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, precum și persoanele juridice române care desfășoară activitățile care nu au intrat sub incidența prevederilor prezentului titlu aplicabil până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv”.

 

Titlul IV („Impozitul pe venit”)

 

Art. 60 pct. 2 din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 60 pct. 2 prevedea:

„2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator. Încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, al ministrului pentru societatea informațională, al ministrului educației și cercetării științifice și al ministrului finanțelor publice”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 60, pct. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului comunicațiilor și societății informaționale, al ministrului muncii și justiției sociale, al ministrului educației naționale și al ministrului finanțelor publice;”.

 

Art. 64 teza introductivă a alin. (1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 64 teza introductivă a alin. (1) prevedea:

„Art. 64 („Cotele de impozitare”)

(1) Cota de impozit este de 16% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

(…)”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 64, teza introductivă a alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„ Art. 64 („Cotele de impozitare”)

(1) Cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

(…)”.

 

Art. 68 alin. (4), lit. i) și alin. (5) lit. k) și lit. l) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 68 alin. (4), lit. i) prevedea că:

„(4) Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, pentru a putea fi deduse, în funcție de natura acestora, sunt:
i) să reprezinte contribuții profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 68 alin. (4), lit. i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) să reprezinte contribuții de asigurări sociale plătite la sistemele proprii de asigurări sociale și/sau contribuții profesionale obligatorii plătite, potrivit legii, organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;”.

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 68 alin. (5) lit. k) și l) prevedeau că:

„k) cheltuielile reprezentând contribuții obligatorii datorate pentru salariați, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de muncă și boli profesionale, potrivit legii;
l) cheltuielile reprezentând contribuții sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual și/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;”.


Noua reglementare

Astfel, potrivit noii reglementări, art. 68 alin. (5) lit k) se modifică și va avea următorul cuprins:

„k) cheltuielile reprezentând contribuții sociale obligatorii datorate în calitate de angajatori, potrivit titlului V;”

De asemenea, la art. 68 alin. (5), lit. l) se modifică și va avea următorul cuprins:

„l) cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale datorată de contribuabil potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual și/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;”.

 

Art. 72 alin. (2) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 72 alin. (2) prevedea că:

„(2) Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 72, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut”.

 

Art. 73 alin. (2) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 79/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare art. 73 alin. (2) prevedea că:

„(2) Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 73, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut”.

Codul fiscal – modificări (O.U.G. nr. 79/2017) was last modified: decembrie 6th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.