Codul fiscal – modificări (O.U.G. nr. 84/2016)

8 dec. 2016
Vizualizari: 6323
Art. 147 alin. (3^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 147, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1).

Potrivit noii reglementări, art. 147 alin. (3^1) dispune următoarele:

Prevederile alin. (3) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 168 alin. (7^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 168, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (7^1).

Potrivit noii reglementări, art. 168 alin. (7^1) stabilește următoarele:

(7^1) Prevederile alin. (7) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii/solde sau diferențe de salarii/solde și pensii sau diferențe de pensii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 169 alin. (3^1) și (3^2) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 169, după alin. (3) se introduc două noi alineate, alin. (3^1) și (3^2).

Potrivit noii reglementări, art. 169 alin. (3^1) și (3^2) prevăd următoarele:

(3^1) Prevederile alin. (3) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii/solde sau diferențe de salarii/solde și pensii sau diferențe de pensii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare.

(3^2) Prin excepție de la prevederile alin. (3), declarațiile rectificative nu se depun în cazul veniturilor/diferențelor de venituri din pensii”.

Art. 190 alin. (9) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 190, după alin. (8) se introduce un nou alineat, alin. (9).

Potrivit noii reglementări, art. 190 alin. (9) stabilește următoarele:

(9) Prevederile alin. (8) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 191 alin. (2^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La art. 191, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1).

Potrivit noii reglementări, art. 191 alin. (2^1) dispune următoarele:

Prevederile alin. (2) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 199 alin. (7^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 199, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (7^1).

Potrivit noii reglementări, art. 199 alin. (7^1) stabilește următoarele:

(7^1) Prevederile alin. (7) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 200 alin. (2^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 200, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1).

Potrivit noii reglementări, art. 200 alin. (2^1) stabilește următoarele:

(2^1) Prevederile alin. (2) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 207 alin. (7) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 207, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7).

Potrivit noii reglementări, art. 207 alin. (7) dispune următoarele:

(7) Prevederile alin. (6) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 208 alin. (2^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 208, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1).

Potrivit noii reglementări, art. 208 alin. (2^1) prevede următoarele:

(2^1) Prevederile alin. (2) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 214 alin. (5) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 214, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5).

Potrivit noii reglementări, art. 214 alin. (5) stabilește următoarele:

(5) Prevederile alin. (4) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 215 alin. (2^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 215, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1).

Potrivit noii reglementări, art. 215 alin. (2^1) dispune următoarele:

(2^1) Prevederile alin. (2) se aplică și în cazul sumelor reprezentând salarii sau diferențe de salarii stabilite prin lege, acordate pentru perioade anterioare”.

Art. 268 alin. (9) lit. f) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 268 alin. (9), după lit. e) se introduce o nouă literă, lit. f).

Potrivit noii reglementări, art. 268 alin. (9) lit. f) prevede următoarele: operațiunile impozabile pot fi:

f) operațiuni pentru care se aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1”.

Art. 305 alin. (5) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 305 alin. (5) prevedea faptul că ajustarea taxei deductibile se efectuează astfel:

a) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2). Ajustarea deducerii se face în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea și se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare modificarea destinației de utilizare;

b) pentru cazul prevăzut la alin. (4) lit. b), ajustarea se efectuează de persoanele impozabile care au aplicat pro rata de deducere pentru bunul de capital. Ajustarea reprezintă o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă inițial și se efectuează în ultima perioadă fiscală a anului calendaristic, pentru fiecare an în care apar modificări ale elementelor taxei deduse în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2);

c) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. c) și d), ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea și se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare obligația ajustării;

d) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. e), ajustarea se efectuează atunci când apar situațiile enumerate la art. 287.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 305 alin. (5) dispune următoarele:

(5) Ajustarea taxei deductibile se efectuează astfel:

a) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2), pentru o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă inițial, pentru fiecare an în care apare o modificare a destinației de utilizare. Ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează obligația de ajustare sau, după caz, în ultima perioadă fiscală a fiecărui an, în condițiile prevăzute prin normele metodologice. Prin excepție, în cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul normal de taxare la regimul de scutire pentru întreprinderile mici prevăzut la art. 310, precum și în cazul livrării bunului de capital în regim de scutire conform art. 292, ajustarea deducerii se face o singură dată pentru întreaga perioadă de ajustare rămasă, incluzând anul în care apare modificarea destinației de utilizare;

b) pentru cazul prevăzut la alin. (4) lit. b), ajustarea se efectuează de persoanele impozabile care au aplicat pro rata de deducere pentru bunul de capital. Ajustarea reprezintă o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă inițial și se efectuează în ultima perioadă fiscală a anului calendaristic, pentru fiecare an în care apar modificări ale elementelor taxei deduse în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2);

c) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. c) ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2), pentru o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa nededusă inițial, pentru fiecare an în care apare o modificare a destinației de utilizare. Ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustare sau, după caz, în ultima perioadă fiscală a fiecărui an, în condițiile prevăzute prin normele metodologice. Prin excepție, în cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul de scutire pentru întreprinderile mici prevăzut la art. 310 la regimul normal de taxare, precum și în cazul livrării bunului de capital în regim de taxare, ajustarea deducerii se face o singură dată pentru întreaga perioadă de ajustare rămasă, incluzând anul în care apare modificarea destinației de utilizare;

d) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. d), ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea și se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare obligația ajustării;

e) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. e), ajustarea se efectuează atunci când apar situațiile enumerate la art. 287”.

Art. 305 alin. (5^1) din Codul fiscal (modificat prin O.U.G. nr. 84/2016)

Noua reglementare

La art. 305, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1).

Potrivit noii reglementări, art. 305 alin. (5^1) prevede următoarele:

(5^1) Prevederile alin. (5) se aplică și în cazul bunurilor de capital care la data de 1 ianuarie 2017 se află în perioada de ajustare prevăzută la alin. (2), pentru situațiile de la alin. (4) lit. a) și c) care intervin începând cu data de 1 ianuarie 2017. Prin norme se stabilesc regulile de aplicare”.

Codul fiscal – modificări (O.U.G. nr. 84/2016) was last modified: decembrie 8th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.