Codul Fiscal a fost modificat

9 nov. 2017
Vizualizari: 2558

Deschidem Revista din această seară cu o știre care ia sindicatele și o parte dintre firme pe nepregătite.

„Membrii Guvernului au adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Membrii Guvernului s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta propunerile de modificare ale Codului Fiscal, în contextul în care ședința, anunțată inițial pentru vineri, a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulțit. Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacționat la externalizarea profitului și «s-au inflamat niște multinaționale»”, scrie azi Mediafax.

Și tot Mediafax titrează: „Revoluția fiscală – Șase milioane de contracte de muncă, în aer”.

Mediafax notează: „Opoziția patronatelor și a sindicatelor nu a înduplecat Guvernul să renunțe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal, care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018 tabloul fiscal și de muncă în România”.

Agerpres notează un mesaj al ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, adresat investitorilor străini: „Le spun companiilor multinaționale că România este o țară cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, că România este țara care oferă o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa și le spun, totodată, companiilor multinaționale care nu achită impozit pe profit în România și care încearcă să evite plata impozitelor și taxelor în România, că vor trebui să respecte România și pe români și să plătească aceste impozite și taxe, la fel cum o fac în toate celelalte țări membre ale Uniunii Europene sau în afara Uniunii Europene”.

Și tot ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că „ordonanța de modificare a Codului Fiscal este contestată din cauză că transpune în legislația românească directiva europeană care împiedică transferul profiturilor companiilor din țara în care este obținut în alte state”, mai scrie azi Mediafax.

„Două dintr-o lovitură: pe lângă revoluția fiscală, Guvernul a aprobat astăzi încă o ordonanță de urgență – s-au diminuat contribuțiile la Pilonul II, de la 5,1% la 3,7%, ceea ce înseamnă o «naționalizare» parțială și s-a majorat punctul de pensie”, mai titrează azi Ziarul Financiar.

„«Proiectul de ordonanță prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei, de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar, atenție! fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%», a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu”, scrie Ziarul Financiar.

Modificările legilor Justiției sunt și azi subiect de primă pagină.

„Procurorii s-au pronunțat pentru respingerea «în bloc» a propunerilor legislative ale Camerei Deputaților de modificare a legilor Justiției, a anunțat, miercuri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie Agerpres.

„«Propunerile legislative formulate de Camera Deputaților eludează, în fapt, votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, al corpului magistraților și al societății civile, precum și întregul proces legislativ de modificare a legilor Justiției început de Ministerul Justiției, în condițiile în care nu se respectă standarde de eficiență și transparență, prin posibilitatea unor dezbateri reale și constructive», se menționează în comunicatul PÎCCJ”, preluat de Agerpres.

Marți, Adunarea Generală a procurorilor din DIICOT a votat cu o largă majoritate împotriva proiectului de modificare a legilor Justiției, iar ieri, DNA și Parchetul General au respins la rândul lor proiectul. Opinii asemănătoare au avut și Asociația Procurorilor din România și Forumul Judecătorilor.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să discute azi propunerile legislative de modificare a legilor Justiției primite de la Camera Deputaților, fiind așteptat să dea și un aviz.

„Conform ordinii de zi publicată de CSM, plenul urmează să analizeze propunerile legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. (…) Cu o săptămână în urmă, CSM anunța că a primit de la Camera Deputaților o solicitare pentru avizarea, până pe 9 noiembrie, a celor trei propuneri legislative privind modificarea și completarea legilor Justiției, precizând că acestea vor fi transmise pentru consultare instanțelor și parchetelor”, scrie Agerpres.

TVR notează azi că: „Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a cerut ministrului Tudorel Toader ca Legile Justiției să nu fie modificate fără un aviz al Comisiei de la Veneția. Ministrul spune că legile sunt în Parlament, iar șeful Comisiei speciale, Florin Iordache, nu s-a hotărât dacă cere sau nu avizul experților internaționali. Opoziția solicită, la rândul său, un aviz al Comisiei de la Veneția”.

Ministrul Tudorel Toader a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul căreia a fost discutat și stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din cadrul MCV.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că are convingerea că raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV va fi unul «echilibrat» și va constata evoluțiile care au fost realizate în acest sens”, notează Agerpres.

Curtea Constituțională a României revine în atenția opiniei publice.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Curtea Constituțională a României va discuta pe 16 noiembrie cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern și DNA, ca urmare a cercetării legalității hotărârilor Executivului prin care părți din Insula Belina și Brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman”, mai scrie azi Agerpres.

Seară frumoasă!

Codul Fiscal a fost modificat was last modified: noiembrie 9th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: