Codul administrativ, adoptat prin ordonanţă de urgenţă

26 iun. 2019
Vizualizari: 877

Guvernul a adoptat ieri Codul administrativ.

„Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței, că va fi adoptat noul Cod Administrativ, spunând că este un proiect important pentru modernizarea administrației publice, care pune într-o formă coerentă și simplificată reglementări care se regăsesc în prezent în 17 acte normative”, scrie News.ro.

„Președintele are termen 10 zile să decidă în cazul remanierilor, prevede Codul. Vicepremierul Daniel Suciu a susținut că pensiile pentru primari, prevăzute de document, au fost susținute de aleșii locali ai PNL și că, atunci când un guvern va decide anularea pensiilor speciale, atunci vor fi anulate și acestea”, mai arată News.ro.

Reacțiile nu au întârziat să apară.

„Președintele Klaus Iohannis susține că adoptarea Codului Administrativ prin ordonanță de urgență este un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România și că PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Guvernul Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod administrativ împotriva românilor, dar pentru cumpărarea bunăvoinței Congresului PSD”, mai notează News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat ieri că Executivul a înțeles votul de la referendum și opinia cetățenilor potrivit căreia nu trebuie să mai dea ordonanțe de urgență legate de funcționarea sistemului judiciar.

„Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției”, a spus premierul Dăncilă, scrie News.ro.

Premierul a adăugat că guvernanții au înțeles votul de la referendum.

„Noi am înțeles votul de la referendum și așa cum am spus de nenumărate ori vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită ordonanțe de urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției. Susțin ferm că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii și consultarea organismelor internaționale în domeniu. În ceea ce privește recomandarea organismelor internaționale privind funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a mai spus premierul Dăncilă, mai scrie News.ro.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici ia în calcul introducerea unui impozit forfetar, o sumă fixă stabilită anual de către stat pe care să o plătească circa 1,1 milioane de firme.

„În România astăzi sunt aproximativ 1,2 milioane de contribuabili. Cam 45.000 aduc ca venituri 98%. Acesta înseamnă o mare parte din ceea ce înseamnă ANAF, resurse financiare, umane, sunt ca să zic așa alocate fără un temei logic. Pe de altă parte, companiile sunt sufocate de foarte multe verificări pe care ANAF le desfășoară. Și atunci spun așa: dacă un milion o sută și ceva de firme aduc undeva la 2% atunci poate o abordare de acest tip, forfetar (impozit forfetar n.r.), ar fi mai indicată pentru ambele părți. Și pentru mediul de afaceri și pentru ANAF. Poate o sumă fixă stabilită anual de către stat, în mod transparent, ținând cont de cifra de afaceri a acelei companii, și atunci ANAF nu face niciun fel de verificare pe acel contribuabil”, a declarat Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe, scrie Adevărul citând HotNews.

Presa mai scrie că PNL propune un proiect de revizuire a Constituției.

„Proiectul PNL de revizuire a Constituției prevede că pot sesiza neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență și președintele României sau Înalta Curte de Casație și Justiție, că persoanele condamnate definitiv nu pot candida, conține interdicții privind amnistia și grațierea colectivă și pentru fapte de corupție și stabilește că nu pot fi reglementate prin OUG organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi, modificând șapte articole ale legii fundamentale”, arată News.ro.

Pentru finalul Revistei ne oprim asupra dosarelor unor foști politicieni.

„Fostul ministru de Interne, Cristian David. a fost achitat marți în dosarul în care era acuzat de trafic de influență, în condițiile în care inițial fusese condamnat la cinci ani de închisoare, după ce îi fusese schimbată încadrarea faptei din luare de mită în trafic de influență. Decizia este definitivă”, scrie News.ro.

O altă sentință definitivă avem și într-un dosar al fostului primar Radu Mazăre.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis sesizarea Ministerului Justiției pentru ca reprezentanții instituției conduse de Ana Birchall să ceară consimțământul autorităților din Madagascar pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul privind locuințele sociale din campusul «Henri Coandă». (…) Decizia instanței supreme este definitivă”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Codul administrativ, adoptat prin ordonanță de urgență was last modified: iunie 26th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: