Cod roşu în viaţa politică românească

6 iul. 2018
Vizualizari: 640

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut autorităților din România să aștepte opinia Comisiei de la Veneția înainte de a face alți pași pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, spunând că aceste reforme riscă să încalce obligațiile internaționale ale României, în special cele impuse de Convenția penală privind corupția, identificate în recentul raport GRECO.

„Fac apel către părțile implicate să aștepte opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în considerare înainte de a urma alți pași pentru a modifica Codul penal și Codul de procedură penală, din România. Aceste reforme riscă să încalce obligațiile internaționale ale României, în special cele impuse de Convenția penală privind corupția, identificate în recentul raport GRECO. Ca membru al organizației noastre, România are datoria de a apăra statul de drept”, afirmă  secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției europene, scrie azi News.ro.

Și pentru că vorbim despre Comisia de la Veneția, iată că Mediafax publică azi un fragment dintr-o scrisoare trimisă de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio adresată judecătorilor CCR, ca răspuns la sesizarea lui Valer Dorneanu, în care acuza presiunile unor politicieni, scrisoare prezentată de Q Magazine.

„Potrivit textului scrisorii intrată în posesia Q Magazine, președintele Comisiei de la Venezia arată că deciziile Curții Constituționale pot fi criticate pentru că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile”, notează Mediafax.

„Deciziile Curților Constituționale sunt definitive, obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale”, se arată în scrisoarea Președintelui Buquicchio, scrie Mediafax.

La București, PSD și ALDE discută despre posibilitatea declanșării procedurii de suspendare a președintelui țării.

„Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că a discutat cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că din punctul său de vedere suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opțiune serioasă. Dragnea a spus că luni ar urma să se ia o decizie”, scrie News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat ieri, că proiectul de Cod penal care i-a fost transmis pentru avizare nu cuprindea aspecte legate de modificarea articolului 297 referitor la abuzul în serviciu.

„CSM s-a pronunțat asupra altor articole și modificări, dar «nu a fost învestit în ceea ce privește exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuție». CSM îi răspunde, astfel, senatorului PSD Liviu Pop care a afirmat la RFI că «abuzul în serviciu a fost clar preluat din ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii»”, arată News.ro.

„Din analiza minutei Comisiei nr. 1 – «Legislație și cooperare interinstituțională» din data de 04.05.2018, 07.05.2018 și 08.05.2018, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezultă că proiectul înaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ, relativ la modificarea dispozițiilor art. 297 din Codul penal”, au precizat reprezentanții CSM, mai notează News.ro.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la aspecte de neconstituționalitate cuprinse în legea prin care se aduc modificări Codului penal. În ceea ce privește abuzul în serviciu, judecătorii afirmă că introducerea condiției ca fapta să fie săvârșită pentru sine sau o rudă apropiată restrânge semnificativ sfera de aplicare a normei de incriminare”, mai scrie azi News.ro.

Modificările aduse Codului penal continuă să provoace proteste în capitală și în marile orașe.

Câteva sute de oameni au protestat joi seară, în Piața Victoriei, față de modificările aduse Codurilor penale, ei strigând «Justiție, nu corupție», «PSD, ciuma roșie». La începutul manifestației au existat incidente cu jandarmii, după ce oamenii au pătruns pe carosabil și au blocat o trecere de pietoni, traversând în mod repetat”, relatează News.ro.

Curtea Constituțională a României judecă sesizările depuse anterior în  legătură cu neconstituționalitatea unor articole din Codul de procedură civilă. CCR a admis parțial, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu modificările aduse Legii referitoare la Codul de procedură civilă.

CCR precizează, într-un comunicat transmis către Agerpres, faptul că „a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată, constatând că dispozițiile art. I pct. 37 și pct. 58 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative sunt constituționale în raport cu criticile formulate. În schimb, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că art. III pct. 3 și pct. 4 din actul normativ sunt neconstituționale. Conform aceleiași surse, deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi”.

Seară frumoasă!

Cod roșu în viața politică românească was last modified: iulie 6th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: