Story Highlights
- Comunicat de presă
- Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 7/2015
- Art. 399 alin. (3) lit. d) şi alin. (4) Cod procedură penală
Conform comunicatului de presă, publicat pe site-ul ÎCCJ, în data de 16 martie 2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al ÎCCJ.
În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 399 („Dispozițiile cu privire la măsurile preventive”) alin. (3) lit. d) și alin. (4) Cod procedură penală, stabilește că:
La momentul soluționării în primă instanță a acțiunii penale, prin pronunțarea unei măsuri educative, indiferent de natura acesteia, măsura arestării preventive luată anterior față de inculpatul minor încetează de drept, iar instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului minor arestat preventiv.
Dispoziții legale incidente
Art. 399 alin. (3) prevede: „De asemenea, instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv atunci când pronunță:
a) o pedeapsă cu închisoare cel mult egală cu durata reținerii și arestării preventive;
b) o pedeapsă cu închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere;
c) o pedeapsă cu amendă, care nu însoțește pedeapsa închisorii;
d) o măsură educativă”.
Art. 399 alin. (4) prevede: „Hotărârea pronunțată în condițiile alin. (1) [Instanța are obligația ca, prin hotărâre, să se pronunțe asupra menținerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive dispuse pe parcursul procesului penal cu privire la inculpat] și (2) [În caz de renunțare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv] cu privire la măsurile preventive este executorie”.
Pentru a vedea detalii cu privire la Decizia ÎCCJ nr. 7/2015 vizitați site-ul ÎCCJ.