RIL: Art. 399 („Dispoziţiile cu privire la măsurile preventive”) alin. (3) lit. d) şi alin. (4) Cod procedură penală

17 mart. 2015
3 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 5 (3 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 3345

Despre

  • Comunicat de presă
  • Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 7/2015
  • Art. 399 alin. (3) lit. d) şi alin. (4) Cod procedură penală
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 7/2015

Conform comunicatului de presă, publicat pe site-ul ÎCCJ, în data de 16 martie 2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al ÎCCJ.

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 399 („Dispozițiile cu privire la măsurile preventive”) alin. (3) lit. d) și alin. (4) Cod procedură penală, stabilește că:

La momentul soluționării în primă instanță a acțiunii penale, prin pronunțarea unei măsuri educative, indiferent de natura acesteia, măsura arestării preventive luată anterior față de inculpatul minor încetează de drept, iar instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului minor arestat preventiv.

 

Dispoziții legale incidente

Art. 399 alin. (3) prevede: „De asemenea, instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv atunci când pronunță:

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

a) o pedeapsă cu închisoare cel mult egală cu durata reținerii și arestării preventive;

b) o pedeapsă cu închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere;

c) o pedeapsă cu amendă, care nu însoțește pedeapsa închisorii;

d) o măsură educativă”.

Art. 399 alin. (4) prevede: „Hotărârea pronunțată în condițiile alin. (1) [Instanța are obligația ca, prin hotărâre, să se pronunțe asupra menținerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive dispuse pe parcursul procesului penal cu privire la inculpat] și (2) [În caz de renunțare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, instanța dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv] cu privire la măsurile preventive este executorie”.

Pentru a vedea detalii cu privire la Decizia ÎCCJ nr. 7/2015 vizitați site-ul ÎCCJ.

RIL: Art. 399 („Dispozițiile cu privire la măsurile preventive”) alin. (3) lit. d) și alin. (4) Cod procedură penală was last modified: martie 16th, 2015 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter